Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul USR de modificare a Legii voluntariatului, astfel încât întreprinderile sociale, care depun un efort major în integrarea în societate a cetăţenilor defavorizaţi, să poată lucra cu voluntari. În acest fel, persoanele defavorizate au o şansă mai mare la un loc de muncă stabil şi, respectiv, la o viaţă demnă, arată comunicatul de presă al USR. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru încurajarea creării de noi întreprinderi sociale şi pentru sprijinirea celor existente, deputatul USR Radu Molnar şi senatorul USR Cristian Bordei au iniţiat un pachet de legi privind economia socială, iar unul din proiecte, cel referitor la activităţile de voluntariat în întreprinderile sociale, a fost adoptat, miercuri, de Parlament.

„Deşi pare de necrezut, voluntarii nu pot contribui astăzi la activităţile care au ca scop reintegrarea şi susţinerea persoanelor defavorizate, dacă organizatorul este o întreprindere socială! Iar asta se întâmplă în ţara în care societatea civilă a demonstrat în repetate rânduri că este activă şi se implică pentru cauzele în care crede. Uneori chiar mai mult decât cei direct responsabili. Aceste companii au nevoie de asistenţi sociali, psihologi, psihiatri, consilieri pentru pregătire profesională şi specialişti în lupta cu diferitele provocări individuale, fie că vorbim despre lipsa experienţei, boli, dependenţă, discriminare etc. Prin votul de astăzi, creăm cadrul legal de ajutorare a celor pe care societatea i-a lăsat în urmă”, declară deputatul USR Radu Molnar, conform comunicatului de presă al USR.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Dezvoltarea sectorului întreprinderilor sociale de inserţie este esenţială pentru transformarea modului în care persoanele din categoriile vulnerabile pot fi recuperate pentru o viaţa activă şi demnă. Proiectul prin care este permis voluntariatul în cadrul acestor întreprinderi, care trebuie să respecte o serie de cerinţe foarte restrictive pentru a funcţiona, este o componentă a unui pachet legislativ mai larg de sprijin a acestui domeniu”, precizează senatorul USR Cristian Bordei.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România în sensul ca întreprinderile sociale să poată lucra cu voluntari.

Până acum, acest lucru nu era permis deoarece întreprinderile sociale au statut de companii, iar firmele nu pot folosi voluntari. Însă, spre deosebire de celelalte afaceri care sunt orientate spre profit, scopul principal al întreprinderilor sociale nu este profitul. Dimpotrivă, legea le obligă să reinvestească în activitatea lor 70% din profitul obţinut. Pe lângă asta, trebuie ca cel puţin 30% dintre angajaţi să îndeplinească criterii speciale şi să desfăşoare cel puţin 30% din activitate. Succesul unor astfel de companii se măsoară în oameni ajutaţi să devină independenţi financiar şi stabili social, nu în bani, mai indică sursa citată.

Totodată, pentru a face faţă provocărilor specifice activităţii lor, întreprinderile sociale trebuie să colaboreze cu profesionişti – asistenţi sociali, psihologi, psihiatri, consilieri -, doar că, din cauza limitărilor financiare, serviciile acestora nu pot fi contractate.

Potrivit sursei menţionate, pachetul USR de legi privind economia socială mai vizează:

- Extinderea listei entităţilor care stabilesc dacă o persoană aparţine unui grup vulnerabil.

- Extinderea conceptului de grup vulnerabil.

- Includerea întreprinderilor sociale de inserţie între organizaţiile care pot beneficia de donarea celor 3,5% din impozit.

- Includerea dreptului consiliilor locale şi judeţene de a participa cu capital sau cu bunuri la înfiinţarea, funcţionarea şi dezvoltarea întreprinderilor sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.