Atacuri ale urşilor au fost înregistrate în ultimele zile în mai multe commune din judeţul Buzău, animalele sălbatice ucigând până acum oi, capre şi un porc de 250 de kilograme. Oamenii intră în case la lăsarea întunericului, pentru că se tem să nu se întâlnească cu urşii, în timp ce autorităţile buzoiene aşteaptă un aviz de la Ministerul Mediului pentru a putea lua măsuri împotriva animalelor care coboară din pădure şi intră în gospodării.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Buzău, Gabi Cozma, în ultimele zile mai multe atacuri ale urşilor au fost înregistrate în comunele Mânzăleşti, Bozioru, Colţi şi Pănătău. Urşii coboară din pădure până în gospodăriile oamenilor unde ucid porci, oi şi capre.
”Au fost întocmite mai multe procese verbale privind pagubele produse de atacuri, AJVPS a solicitat Gărzii de Mediu şi autorităţilor locale şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului să fie informată cu privire la rezultatele acestor atacuri, ei au obligaţia să transmită la Ministerul Mediului o aprobare pentru recoltare. De asemenea, Prefectura a făcut în avans o informare la Ministerul Mediului, ca atunci când documentele ajung să se grăbească acest proces de elaborare a emiterii autorizaţiei de recoltare ”, a declarat Cozma.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ultimul atac a avut loc, la finalul săptămânii, în comuna Colţi, unde un urs a atacat şi a ucis într-o gospodărie un porc de 250 de kilograme.
Localnicii cred că este vorba despre acelaşi urs care i-a terorizat şi anii trecuţi şi care se mută acum dintr-o localitate în alta.
” După 15 martie trăim un coşmar. De vreo 4-5 ani se tot repetă problema asta cu ursul. Noi credem că e acelaşi urs. Am ajuns să ne temem pentru propria viaţă. Nu avem toţi toaletă în casă, la ţară, dar de frica ursului, de la 7 ne izolăm în casă. A intrat spaima în noi, la ora 6 seara se plimbă ursul pe şosea. Ne întrebăm de ce nu avem copii la ţară. Pentru că ne e teamă că ni-i mănâncă ursul pe drumul de la casă până la şcoală”, spune Lucica Pârvu, o localnică din Colţi.
La rândul său, primarul comunei Colţi, Pavel Rădulescu, face apel la autorităţile centrale să grăbească procedura de eliberare a autorizaţiei în baza căreia poate fi relocat ursul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.