Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, joi, la Constanţa, că pentru deschiderea noului sezon estival mai sunt câteva lucruri de pus la punct, dar că hotelierii vor fi pregătiţi până atunci.
Bogdan Trif a a fost întrebat, joi, la deschiderea unui târg de turism din Constanţa, dacă litoralul este pregătit pentru deschiderea noului sezon estival.
"Eu spun că este pregătit. Sunt lucruri bune. Mai sunt lucruri care mai trebuie puse la punct, dar, cu siguranţă, hotelierii or să fie pregătiţi la începerea sezonului estival", a spus el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul a adăugat că va mai veni pe litoral înainte de deschiderea sezonului şi că dacă un hotel este la standarde atunci acolo vor veni turişti.
"Am să vin înainte de începerea sezonului. Şi anul trecut am făcut acest lucru, chiar de trei ori, am avut întâlniri cu hotelierii. Dar trebuie să ştiţi că industria de pe malul Mării Negre este 95 la sută privată. Deci toate aceste inconveniente de multe ori le reglează piaţa. Ai un hotel la standarde, lumea o să vină. Dacă nu ţii ritmul, cu siguranţă regulile pieţei or să te ducă spre alte situaţii mai neplăcute", a explicat Bogdan Trif.
El a spus că există zone foarte reuşite pe litoral, dar şi lucruri mai puţin plăcute.
"Sunt lucruri extrem de reuşite, avem resort-uri foarte bune, care rivalizează cu toate celelalte din zona noastră, dar avem lucruri mai puţin plăcute. Noi am creat toate posibilităţile, astfel că la ora actuală gradul de fiscalitate cred că este cel mai redus la nivel de Uniunea Europeană. Acum ţine şi de mediul privat să se adapteze", a mai spus ministrul Bogdan Trif.
El a fost întrebat şi despre criza forţei de muncă din turism, spunând că şcoala românească produce încă specialişti pentru acest domeniu şi că unii hotelieri nu se plâng de acest lucru pentru că ei dau salarii corecte angajaţilor.
"Şcoala românească produce încă specialişti. Avem, anual, 42.000 de studenţi şi liceeni care termină licee, şcoli profesionale sau facultăţi de profil. Este important ca aceşti tineri să îşi găsească un loc de muncă în România, dar ţine foarte mult şi de ofertă. Să nu se supere acum hotelierii pe mine. Am discutat cu foarte mulţi. Unii nu se plâng de forţă de muncă pentru că, mi-au spus: noi îi plătim, le dăm salarii corecte, astfel încât ei nu pleacă în altă parte. Dacă îi ţii pe salariul minim pe economie, probabil că acei oameni care au lucrat în turism or să se orienteze şi spre alte industrii, spre alte locaţii, din păcate, unde pot să-şi asigure traiul zilnic" a mai afirmat Bogdan Trif.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.