Garda de Mediu Bistriţa Năsăud a demarat controale după ce în spaţiul public au fost postate imagini care arată că apele râului Sălăuţa, afluent al Someşului Mare, au culoarea roşie. Cei care au tras un semnal de alarmă privind presupusa poluare a râului sunt reprezentanţii unei păstrăvării din zonă.
UPDATE: Administraţia Naţională Apele Române anunţă, vineri, că aspectul apei s-a normalizat, fără a fi deocamdată identificată sursa de poluare.
”Rezultatele parţiale ale analizelor probelor de apă prelevate indică faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei (...) Apa râului Sălăuţa era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistriţa-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienţi, substanţe organice şi cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat”, a transmis sursa citată.
Râul Sălăuţa este afluent al Someşului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coşbuc şi Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Imagini cu apele râului Sălăuţa având culoare roşie au fost filmate în zona comunei Romuli din Bistriţa Năsăud, fiind postate pe reţelele sociale. Cei care au tras un semnal de alarmă sunt reprezentanţii unei păstrăvării din comună.
”Am fost sunată de către unul dintre şoferi care circulă foarte des prin Romuli şi ne-a spus că râul este colorat. În momentul acela rapid ne-am organizat, soţul a închis apa să nu ne intre în păstrăvărie. (...) Am luat câteva mostre, vreau s le duc mâine la un laborator la Târgu Mureş. E foarte ciudat, miroase puţin a oţet. Tind să am impresia că cineva s-a jucat cu ceva coloranţi, nu ştiu...”, a declarat pentru rasunetul.ro Nina Rus, reprezentanta păstrăvăriei din localitatea Romuli.
Femeia a mai spus că niciodată nu a văzut apele râului având culoarea roşie. Ea a povestit că duce frecvent la analize apa râului, pe care o foloseşte pentru păstrăvărie, şi că analizele au merei rezultate conforme.
Oficialii Gărzii de Mediu – Comisariatul bistriţa Năsăud au reacţionat.
Comisarul şef al instituţiei, Graţian Morariu, a declarat pentru News.ro că atât joi seară, cât şi vineri, comisarii de mediu s-au deplasat la faţa locului pentru a face verificări şi pentru a lua măsurile care se impun.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.