Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie şi specialist în terapie fetală intrauterină la Spitalul Clinic Filantropia din Capitală a declarat pentru News.ro că din 2017 există în spital echipamente performante cu care o echipă special pregătită în acest sens realizează intervenţii intrauterine cu laser, în cazul anumitor patologii pe care le pot avea bebeluşii, precum cele care pot apărea în cazul gemenilor identici, de exemplu. Recent, spitalul a achiziţionat şi alte aparate performante care permit şi mai multe tipuri de astfel de intervenţii de mare fineţe. Echipa medicală specializată în medicină materno-fetală are în jur de zece medici, dintre care câţiva au şi pregătire specială în intervenţii intrauterine.
„Noi avem opţiunea de a oferi posibilitatea de tratament intrauterin pentru anumite afecţiuni, avem o aparatură performantă, un întreg echipament de ultimă generaţie, cu care practic dăm o şansă bebeluşilor care fără aceste intervenţii nu ar putea evolua şi nu s-ar putea naşte.
Iar principalele indicaţii sunt sarcinile gemelare, cu gemeni care împart aceeaşi placentă, cu gemeni identici. Mare parte din aceşti gemeni dezvoltă anumite complicaţii din cauza faptului că ei împart aceeaşi placentă şi circulaţiile lor comunică, astfel încât unul dintre gemeni primeşte mai mult sânge, se supraîncarcă circulator, poate dezvolta insuficienţă cardiacă şi apoi se poate opri din evoluţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ei împărţind aceeaşi placentă practic sunt dependenţi unul de altul. Ceea ce se întâmplă cu unul se întâmplă şi cu celălalt, îl afectează pe celălalt. Dacă unul se opreşte din evoluţie pe baza principiului vaselor comunicante, dacă un vas se goleşte se goleşte şi celălalt, dacă unul se opreşte din evoluţie se va opri şi celălalt, cam în 50% din cazuri, sau dacă supravieţuieşte va suferi leziuni neurologice severe pentru că scade foarte mult tensiunea arterială.
Şi atunci noi intervenim, practic în cazurile acestea mortalitatea este de peste 90%, sunt complicaţii specifice acestor gemeni, intervenim intrauterin şi practic coagulăm aceste vase care comunică între cei doi feţi, vase placentare, şi îi separăm. Iar asta le dă o şansă”, a explicat dr. Vayna.
100 de intervenţii intrauterine realizate de echipa medicală de la Spitalul Filantropia, din 2017. Astfel de intervenţii sunt rare, iar aici ajung cazuri din toată ţara, fiind un centru de referinţă în acest domeniu. Astfel de intervenţii se mai fac doar în anumite spitale private din ţară.
„Până acum în centrul nostru au fost făcute 100 astfel de intervenţii, complicaţia este destul de rară, dacă stăm să ne gândim, gemeni identici, sarcinile gemelare sunt aproximativ 1, 2% din totalul naşterilor, iar dintre sarcinile gemelare o treime sunt sarcini cu gemeni identici. Gemenii în sine de acest tip nu sunt foarte frecvenţi.
Avem acest sistem din 2017 dar recent ne-am reînnoit echipamentul, cu unul nou nouţ şi de înaltă performanţă. Deci una dintre patologii este acest tip de patologie în sarcina gemelară, dar de asemenea noi avem o experienţă largă în tratamentul intrauterin şi în alte patologii, putem realiza ablaţia laser în cazul unor tumori fetale, cum ar fi tumorile pulmonare sau tumorile placentare sau alte tipuri de tumori care, la fel, supraîncarcă circulaţia fetală şi determină insuficienţă cardiacă.
Iar noi realizăm coagularea laser a acestor tumori astfel încât să oprim această supraîncărcare circulatorie care la fel pune în pericol viaţa bebeluşului”, a precizat Dr. Vayna.
Echipamentele moderne permit şi realizarea transfuziilor intrauterine în cazul în care, de exemplu, bebeluşul este diagnosticat cu anemie fetală. Astfel de intervenţii salvează viaţa copilului.
„O altă categorie de intervenţii pe care le realizăm sunt transfuziile intrauterine, în cazul în care bebeluşul este diagnosticat cu anemie fetală, cum ar fi cazurile de incompatibilitate în sistem RH, practic există o incompatibilitate între mamă şi făt, anticorpii materni atacă globulele roşii ale copilului şi determină anemie fetală. Iar noi diagnosticăm anemia prin examinările ecografice şi atunci când anemia este severă sau moderată, practicăm transfuziile intrauterine care de asemenea sunt salvatoare”, a spus medicul.
Cum au loc concret intervenţiile intrauterine. Medicii pătrund în interiorul uterului cu ajutorul unei canule, sub ghidaj ecografic, folosindu-se şi de o cameră de dimensiuni foarte mici.
„Realizăm examinarea ecografică, totul se realizează sub ghidaj ecografic, sub acest ghidaj practic planificarea operaţiei este foarte importantă, în funcţie de cum sunt aşezaţi bebeluşii, în funcţie de cum este placenta, cum sunt cordoanele ombilicale, sub ghidaj ecografic noi intrăm cu o canulă în cavitatea uterină, în uter şi pe această canulă introducem o cameră mică, are aproximatuv 2-3 mm, şi vizualizăm vasele, zona respectivă, şi tot pe acea canulă introducem şi fibra laser şi coagulăm aceste vase”, a explicat Dr. Vayna.
O echipă închegată şi foarte bine pregătită în centre din străinătate, precum cel existent în Londra, unde lucrează un profesor renumit care a şi fondat medicina materno-fetală. Echipa de aici îşi doreşte ca aceste patologii care pot apărea încă din viaţa intrauterină să poată fi diagnosticate din vreme, astfel încât bebeluşii să aibă şanse mai mari la viaţă.
„Departamentul nostru de medicină materno-fetală cuprinde aproximativ zece specialişti. Medicina fetală este o specializare relativ nouă, toţi cei zece specialişti au fost pregătiţi în centre de renume din Europa, de exemplu în Marea Britanie, în centrul din Londra al renumitului profesor Kypros Nicolaides, care este fondatorul medicinei fetale, iar dintre aceştia sunt câţiva care au o pregătire specială în intervenţii intrauterine. Toţi cei zece specialişti au urmat acolo o perioadă de doi ani, chiar mai mult, pentru specializarea în medicină materno-fetală şi specializarea pe intervenţiile intrauterine avansate, asta e o altă specializare care durează şi ea aproximativ un an.
Cred că ce se poate face mai mult este să diagnosticăm din timp aceste complicaţii şi noi asta ne dorim, prin cursurile pe care le facem, prin prezentările la congrese, creştem gradul de conştientizare al acestor complicaţii, specialiştii din ţară să trimită aici să diagnosticăm din timp astfel de complicaţii. Avem cazuri din toată ţara, suntem un centru de referinţă pentru acest tip de intervenţii”, a explicat pentru News.ro dr. Ana Maria Vayna de la Spitalul Clinic Filantropia din Capitală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.