Şeful Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, spune că autorităţile române au întocmit documente de readmisie cu Turcia pentru cei peste 60 de migranţi sosiţi săptămâna trecută cu o navă pe Marea Neagră, după ce acordul de readmisie între cele două ţări a intrat în vigoare la data de 1 octombrie, precizând că partea turcă analizează documentele, identifică persoanele respective, având termen de 72 de zile pentru a da un răspuns.
Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul general de poliţie Ioan Buda, a declarat jurnaliştilor marţi, în Mamaia, cu prilejul întâlnirii anuale a şefilor Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă din statele riverane Mării Negre, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, că toate cazurile de intervenţie în privinţa ambarcaţiunilor cu migranţi care ajung în apropierea ţărmului românesc se transformă într-o operaţiune de salvare.
“Discutăm de o rută relativ tânără deoarece această rută a început în 2013. A fost îngheţată pe perioada a doi ani de zile şi în 2017 am avut cele şase cazuri importante de migranţi. Aici discutăm de faptul că migranţii sau ambarcaţiunile care ajung în România, ajung în larg fie de pe coasta europeană, fie coasta asiatică a Turciei. Acestea sunt observate atunci când ajung în raza de acţiune a SCOMARULUI. Să nu uităm o chestiune importantă pentru noi, indiferent de ce acţiune de supraveghere sau intervenţie avem la Marea Neagră, se transformă într-o acţiune de salvare”, a afirmat Ioan Buda.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat de acordul de readmisie cu partea turcă, şeful Poliţiei de Frontieră a răspuns că a intrat în vifoare în 1 octombrie 2017.
“Acordul de readmisie cu partea turcă a intrat în vigoare cu data de 1 octombrie 2017. Ultimul grup pe care l-am avut la Marea Neagră este primul pentru care s-au întocmit aceste documente de readmisie cu partea turcă. Finalitatea trebuie să o aşteptăm în 72 de zile”, a spus Buda.
Acesta a precizat că autorităţile române au trimis documentele către Turcia, urmând ca acestea fie analizate, să fie identificate persoanele respective, iar apoi să fie primit un răspuns.
Şeful Poliţiei de Frontieră a amintit şi de acordul de readmisie cu Bulgaria, menţionând că, de la intrarea în vigoare a acestuia, toţi migranţi depistaţi la frontieră au fost returnaţi şi acceptaţi de ţara vecină.
Chestorul general de poliţie a fost întrebat şi dacă autorităţile se aşteaptă la un nou val de migranţi în perioada următoare, spunând că este greu de spus acest lucru, sperând ca, printr-o cooperare bună cu autorităţile de frontieră din alte ţări, această problemă să fie rezolvată.
“Este destul de greu să spun dacă să ne aşteptăm la un alt val de migranţi. Pot să spun că pe această rută Vest Balcanică sunt în dinamică aproximativ 80 de mii de migranţi, în fiecare stat membru există un număr de migranţi. Colegii turci spun că fac tot ceea ce ţine de ei pentru a monitoriza coasta Turciei şi frontiera terestră a Turciei cu Bulgaria. Sper că printr-o cooperare şi o colaborare bună cu autorităţile de frontieră vom rezolva şi această problemă”, a explicat Ioan Buda.
De asemenea, întrebat despre discuţia privitoare la ridicarea unui gard la frontiera cu Ungaria, şeful Poliţiei de Frontieră spune că nu a fost vorba de aşa ceva, subliniind cooperarea foarte bună avută cu autorităţilor din ţara vecină.
“Nu a fost niciodată o discuţie cu privire la construirea unui gard la frontiera cu Ungaria. La frontiera cu Ungaria avem o cooperare foarte bună cu autorităţile ungare, acolo efectuăm controlul în comun în punctele de trecere a frontierei şi bineînţeles şi supravegherea frontierei în comun”, a menţionat şeful Poliţiei Române.
Staţiunea Mamaia găzduieşte, în perioada 5- 7 decembrie, cea de-a XVIII-a întâlnire anuală a şefilor Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă din ţările riverane Mării Negre, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră.
Cu acest prilej, Poliţia de Frontieră Română preia, pentru un an de zile, preşedinţia Forumului de Cooperare, aflându-se la al patrulea mandat.
În cadrul acestei reuniuni, reprezentanţii tuturor structurilor participante vor discuta despre dezvoltarea şi implementarea unui sistem comun de prevenire pentru detectarea timpurie a activităţilor ilegale pe Marea Neagră, precum şi despre acţiunile de cooperare propuse a se organiza în anul 2018.
În anul 2006, cu ocazia celei de-a VII–a Întâlniri a Şefilor Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă ale statelor riverane Mării Negre s-a elaborat Acordul de cooperare între Autorităţile de Frontieră/Gărzile de Coastă din statele riverane Mării Negre (Bulgaria, Georgia, Rusia, România, Turcia şi Ucraina), document care consacră Forumul de Cooperare la Marea Neagră în domeniul colaborării dintre autorităţile de frontieră din ţările riverane Mării Negre, obiectivul acestuia fiind să asigure desfăşurarea întâlnirilor, dezbaterilor, schimbului de informaţii şi experienţă, precum şi dezvoltarea ideilor şi principiilor de bază ale colaborării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.