Locuitorii din mai multe cartiere ale oraşului Arad reclamă că de câteva săptămâni aerul a devenit greu respirabil, din cauza mirosului de dejecţii provenit de la staţia de epurare, unde este depozitată materie provenită din canalizarea oraşului, care este transformată în nămol utilizat la fertilizarea terenurilor agricole. Autorităţile recunosc problema şi îşi cer scuze, anunţând că vor realiza o perdea vegetală în jurul staţiei de epurare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O cantitate de peste 20 de tone de materie adunată în fiecare zi din canalizarea municipiului Arad, în special dejecţii, este depozitată la staţia de epurare de la marginea oraşului, însă mirosul neplăcut ajunge în mai multe cartiere mari, ceea ce a stârnit nemulţumirea locuitorilor.

Arădenii reclamă că, de câteva săptămâni, de când vremea s-a încălzit, mirosul de dejecţii este persistent, motiv pentru care nu pot deschide ferestrele locuinţelor.

Mirosul afectează în special cartierele Alfa, Confecţii, Pârneava şi Vlaicu, respectiv aproape jumătate din oraş, însă în unele zile, când bate vântul mai tare, aerul devine greu respirabil în toate zonele.

”Suntem un oraş de rahat! Aşa mirosim la propriu. Vă daţi seama ce părere au străinii care ne vizitează? În orice colţ al oraşului miroase a budă”, a scris o arădeacă pe Facebook, postarea sa fiind comentată de sute de persoane.

Oficialii Companiei de Apă Arad, care administrează staţia de epurare, spun că uscarea nămolului este o procedură obligatorie, iar când materia este scurmată, pentru a se prelua o cantitate pentru a fi transportată pe terenuri agricole, fiind folosită ca fertilizator, mirosul este mai puternic şi ajunge în zonele locuite.

Conform purtătorului de cuvânt al companiei, Monica Iovan, tratarea nămolului provenit din canalizarea oraşului se face prin deshidratare cu polimeri, iar apoi acesta este păstrat pe paturi de depozitare, temporar, până când este valorificat în agricultură.

”Producţia de nămol generată acum de funcţionarea staţiei de epurare este de aproximativ 8000 de tone pe an, iar capacitatea de depozitare a celor 26 de paturi de depozitare este de 29068 tone. În prezent, există un stoc de 15.286 de tone de nămol care reprezintă un procent de ocupare de 52%. Compania de Apă Arad prezintă public scuze pentru disconfortul creat de mirosul neplăcut”, a declarat Monica Iovan.

Compania de Apă a anunţat că va iniţia, în următoarea perioadă, procedura pentru a amenaja o perdea vegetală în jurul staţiei de epurare. Astfel, vegetaţia ar urma să blocheze cel puţin parţial deplasarea aerului urât mirositor spre zonele locuite.

De asemenea, conform sursei citate, în viitor va fi achiziţionată o instalaţie de incinerare care să asigure o tratare suplimentară a nămolului, iar astfel ar urma să fie rezolvată problema mirosului neplăcut.

Încă din 2013, Compania de Apă Arad promovează în rândul agricultorilor din judeţ folosirea nămolului pe post de îngrăşământ. Nămolul este oferit gratuit, dar numai câţiva fermieri au acceptat să-l folosească.

De la 1 iulie, 10.200 de tone de nămol ar urma să fie valorificate  în agricultură după ce Agenţia de Protecţia Mediului Arad a permis aplicarea acestuia pe o suprafaţă de 605 de hectare de teren arabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.