Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de 620.000 de lei după un control făcut în Bucureşti, la 31 de puncte termice şi totodată 86 de unităţi locative arondate, după ce au constatat diferenţe semnificative de temperatură privind agentului termic, în funcţie de situarea imobilului faţă de punctul termic. Totodată, s-a constatat că temperatura era sub parametrii prevăzuţi în contract.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a făcut, luni, un control pentru verificarea respectării legislaţiei naţionale şi europene privind protecţia consumatorilor, în special în ceea ce priveşte furnizarea apei calde menajere şi a agentului termic de încălzire.
 
Astfel, au fost verificate 31 de puncte termice şi totodată 86 de unităţi locative arondate acestora, în mod aleatoriu, constatându-se încălcări ale legislaţiei în vigoare.
 
Potrivit ANPC, au fost constatate diferenţe semnificative de temperatură privind agentului termic de încălzire, generate de poziţionarea imobilului faţă de punctul termic, iar temperatura agentului termic de încălzire verificat era sub parametrii contractaţi.
 
Totodată, s-a constatat că aparatele de măsurare din unităţile locative verificate de Termoenergetica Bucureşti SA în vederea verificării metrologice în urmă cu 10 zile nu au fost înlocuite cu alte aparate de măsurare, calcularea valorilor fiind tip ”pausal”.
 
”Se constată că operatorul economic nu respectă condiţiile prescrise şi declarate prin contract şi nici Standardul de performanţă pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat prin care se specifică faptul că pentru apa caldă de consum temperatura trebuie să fie cuprinsă între 55°C şi 60°C, menţinând această temperatură constantă, indiferent de consumul instantaneu, iar pentru încălzirea temperaturii agentului termic trebuie să fie conform diagramei de reglaj, astfel încât să asigure temperaturile interioare convenţionale de calcul specifice, stabilite şi prevăzute în contractele încheiate”, arată ANPC.
 
Conform sursei citate, aceste aspecte reprezintă încălcări ale prevederilor art. 7 lit. C a 3 - a lin din OG 21/1992, aplicarea cadrului legal fiind în litera şi spiritului legii conform art 50(1) lit c din acelaşi act normativ.
 
Totodată, în conformitate cu prevederile art.15(4) din OG 21/1992 se dispune remedierea deficienţelor constatate.
 
În urma controlului, se vor aplica sancţiuni contravenţionale în cuantum de 620.000 de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.