Vestea că preşedintele Klaus Iohannis a demisionat a fost preluată rapid şi de presa internaţională, care subliniază contextul politic complicat în care are ea loc.
REUTERS
„Preşedintele demisionar al României demisionează pentru a evita o procedură de destituire înainte de reluarea alegerilor”, a titrat agenţia Reuters.
Preşedintele centrist al României, Klaus Iohannis, aflat la final de mandat, a demisionat luni, în timp ce partidele parlamentare de opoziţie de extremă-dreapta plănuiau să obţină destituirea sa. Statul membru al Uniunii Europene şi al NATO, care se învecinează cu Ucraina, a fost aruncat în haos instituţional anul trecut, când puţin cunoscutul Călin Georgescu, un critic al NATO de extremă dreapta, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. După acuzaţiile de interferenţă rusă - negate de Moscova - cea mai înaltă instanţă din România a anulat întregul scrutin, explică Reuters.
Cele două tururi ale alegerilor urmând să fie reluate pe 4 şi 18 mai, instanţa supremă din România declarase că Iohannis, al cărui al doilea şi ultim mandat a expirat pe 21 decembrie, va rămâne în funcţie până la alegerea succesorului său. Dar, în ianuarie, trei partide de opoziţie de extremă dreapta, care controlează 35% din locurile din parlament, au depus o moţiune de demitere a lui Iohannis. În condiţiile în care moţiunea urma să fie supusă la vot, iar Iohannis este extrem de nepopular, analiştii au declarat că unii deputaţi din principalele partide pro-europene ar fi putut oferi demersului de destituire al extremei drepte majoritatea necesară, notează Reuters.
„Cererea va avea consecinţe atât în ţară, cât şi în străinătate”, a declarat Iohannis. „Pentru a scuti România de această criză inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte”, şi-a justificat el anunţul.
Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, şeful Partidului Liberal care este membru al coaliţiei de guvernare, va prelua funcţia de preşedinte interimar, cu puteri limitate până la alegeri.
Cele trei grupuri de extremă-dreapta, al căror sprijin a crescut de la victoria surpriză a lui Georgescu, au folosit campania împotriva lui Iohannis ca motiv pentru a organiza proteste şi a prelua agenda politică, arată Reuters.
ASSOCIATED PRESS
Preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţă demisia în urma presiunii populiştilor, titează şi Associated Press.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anunţat luni demisia ca urmare a presiunii crescânde din partea grupurilor populiste de opoziţie, la două luni după ce o instanţă superioară a anulat alegerile prezidenţiale, scrie Associated Press. „Pentru a scuti România de această criză, demisionez din funcţia de preşedinte al României”, a declarat el luni într-o declaraţie încărcată emoţional, adăugând că va părăsi funcţia la 12 februarie.
Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a deţinut funcţia prezidenţială din 2014 şi a îndeplinit cele două două mandate de cinci ani permise de Constituţie. Dar preşedinţia sa a fost prelungită în decembrie, după ce Curtea Constituţională a anulat cursa prezidenţială cu două zile înainte de turul doi din 8 decembrie. Decizia a fost luată după ce populistul de extremă dreapta Călin Georgescu a câştigat în mod neaşteptat primul tur, după care au apărut acuzaţii de interferenţă rusească şi nereguli electorale, reaminteşte Associated Press, a cărei ştire începe să fie preluată de instituţii media din Statele Unite, între care The Washington Post, ABC News, Time Magazine.
După anunţarea demisiei sale, au izbucnit ciocniri între susţinătorii lui Georgescu şi poliţie în faţa clădirii guvernului din capitala Bucureşti, notează AP într-o actualizare a ştirii iniţiale.
FRANCE-PRESSE
Preşedintele Iohannis demisionează sub presiunea după anularea alegerilor, notează AFP, preluată de Le Figaro.
Şeful statului român, Klaus Iohannis, şi-a anunţat luni demisia, recunoscând criticile privind menţinerea sa în funcţie după anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie. „Pentru a scuti România şi cetăţenii români de o criză, voi părăsi funcţia” miercuri, a declarat el într-un discurs solemn la Bucureşti.
PRESA DIN UCRAINA
Presa din ţara vecină aflată în război, Ucraina, este de asemenea, interesată de ceea ce se întâmplă în România.
Iohannis a declarat că demisia sa va intra în vigoare miercuri, 12 februarie. El a spus că a luat această decizie pentru a salva România de la o criză, deoarece Parlamentul urmează să voteze demiterea sa din funcţie. El a calificat gestul drept nerezonabil şi dăunător, explică Ukrainskaia Pravda.
Publicaţia ucraineană notează că cererea de demisie a lui Iohannis devenise unul dintre sloganurile susţinătorilor candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu şi ai Alianţei pentru Unirea Românilor, de extremă dreapta.
Pe 2 februarie, coaliţia de guvernare din România a desemnat un candidat unic pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în luna mai, menţionează ziarul ucrainean.
„Preşedintele României, Iohannis, îşi anunţă demisia pentru a evita o posibilă criză cauzată de un viitor vot parlamentar privind demiterea sa”, scrie şi Kyiv Independent.
Partidele de opoziţie de extremă dreapta au înaintat, pentru a treia oară, Parlamentului României o iniţiativă de punere sub acuzare a preşedintelui, deoarece Iohannis a rămas în funcţie mai mult decât termenul prevăzut, după anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale din ţară. Iohannis a declarat că demisionează pentru a evita criza internă şi externă din România. „Vom deveni de râsul întregii lumi”, a spus el, scrie Kyiv Independent.
Publicaţia reaminteşte că rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din România au fost anulate de Curtea Constituţională din cauza unei presupuse interferenţe ruseşti şi a unei campanii hibride pe TikTok menită să îl susţină pe politicianul român de extremă dreapta Călin Georgescu. Pro-rusul Georgescu a ieşit în frunte după votul din 24 noiembrie, obţinând 23% din voturi, în timp ce candidata pro-europeană Elena Lasconi s-a clasat pe locul al doilea, cu 19%.
Politicianul de extremă dreapta, care s-a opus sprijinului militar pentru Ucraina şi tranzitului cerealelor ucrainene prin România, rămâne principalul candidat pentru votul reprogramat în mai, notează Kyiv Independent.
POLITICO
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că se va retrage, începând de miercuri, pentru a evita spectacolul unui proces de destituire lansat de Parlamentul de la Bucureşti, relatează POLITICO..
Iohannis, care este preşedinte din 2014, trebuia să plece din funcţie după alegerile prezidenţiale din România de la sfârşitul anului trecut. Cu toate acestea, mandatul său a fost prelungit temporar după ce Curtea Constituţională a ordonat repetarea scrutinului ca urmare a îngrijorărilor cu privire la interferenţa Rusiei.
România se află în turbulenţe politice de la primul tur de scrutin din noiembrie, când Călin Georgescu, un independent de extremă dreapta, a fost catapultat din obscuritate în fruntea scrutinului.
Cu puţin timp înainte de al doilea tur de scrutin, Curtea Constituţională a României a decis că primul tur de scrutin a fost atât de grav afectat de o operaţiune de influenţă rusească pe reţelele sociale, încât întregul proces a trebuit să fie anulat şi reluat.
Lui Iohannis i s-a permis să rămână în funcţie până la reluarea alegerilor prezidenţiale, care sunt programate să înceapă la 4 mai.
Însă deputaţii din partidele de opoziţie de extremă dreapta şi cei din partidul liberal USR şi-au unit forţele pentru a depune o moţiune de suspendare a lui Iohannis din funcţie, susţinând că sistemul politic din România nu a reuşit să ofere răspunsuri la întrebările privind securitatea alegerilor. Iohannis a numit demersul „nejustificat” şi „dăunător”.
„Nu am încălcat niciodată Constituţia”, a spus el în discursul său de demisie. „De aici, toată lumea pierde, nimeni nu câştigă”, a adăugat el.
În urma plecării lui Iohannis, preşedintele camerei superioare a Parlamentului României, Ilie Bolojan, va prelua funcţia de preşedinte interimar până la noile alegeri prezidenţiale, mentionaează POLITICO.
ASIA
Ştirea Associated Press este preluată şi pe continentul asiatic, de pildă de Times of India.
Agenţia chineză oficială de presă Xinhua a tratat anunţul preşedintelui român în regim de maximă urgenţă, inclusiv pe fluxul său de limbă engleză, breaking news-ul fiind preluat ca atare de publicaţii din China.
Şi agenţia semioficială Mehr din Iran relatează într-o ştire despre demisia lui Iohannis.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21929314&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.