Dacă investiţiile în acţiuni, obligaţiuni sau depozite bancare vi se par plicticoase, e cazul să aruncăm un ochi şi către aşa-numita piaţă a investiţiilor alternative, care, la limită, poate fi descrisă ca tot ce nu se încadrează în categoriile de mai sus. Veţi fi poate surprinşi să constataţi că succesul e mai problematic aici decât în pieţele clasice.
Arta
E un subiect foarte glamour, pe care l-am întâlnit şi în filme, şi la ştiri. Despre investitorul autentic în artă trebuie însă să ştim două lucruri. În primul rând, că trebuie să-şi suprime gustul estetic propriu în favoarea criteriilor de rentabilitate şi, în al doilea rând, că trebuie să aibă o experienţă vastă şi cunoştinţe pe măsură. Pe burse, de exemplu, insider trading-ul (tranzacţionarea bazată pe informaţii confidenţiale despre asset) se pedepsesc drastic. Piaţa de artă, ca şi alte pieţe alternative, n-ar exista însă fără acest gen de strategie. Reiese foarte clar că pentru a avea succes, trebuie să fii sub o formă sau alta insider.
Pe de altă parte, nu numai în cazul artei, ci şi al tuturor formelor de investiţii alternative, trebuie să fii dispus să aştepţi pentru a obţine un profit. Artsy, cunoscuta platformă de tranzacţii artistice, spune că e uşor să cumperi artă, dar mai greu să o vinzi. Casele de licitaţii şi galeriile din toată lumea tind să favorizeze artiştii consacraţi, dar în cazul acestora marginea de profit e mult mai scăzută.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aurul
Se spune despre aur - şi e valabil şi pentru celelalte metale preţioase - că e infailibil, fiindcă valoarea lui creşte constant. E adevărat, dar numai pe termen de zeci de ani. Mai corect spus e faptul că aurul e un asset de criză, care conservă valoarea în vremuri grele (inflaţie galopantă, conflicte armate). În perioadele de creştere economică, valoarea lui poate scădea sau, cel puţin, acţiunile companiilor se apreciază mai tare.
Despre aur mai trebuie spus că e dificil de achiziţionat, păstrat şi tranzacţionat în formă fizică. În România există bănci ca BCR, care îl răscumpără dacă îl păstrezi depozitat în seifurile băncii. Însă preţul de răscumpărare este sensibil mai mic decât cel de achiziţie.
Dacă aurul fizic e o investiţie dificilă, există diferite forme de investiţii legate de aur, ca futures sau CFD (contracts for difference). Acestea vizează profitul speculativ prin vânzarea sau cumpărarea la o dată ulterioară celei contractuale, fixată în cazul futures. Investiţia în acţiunile unei companii specializate în minarea de metale preţioase e şi ea foarte puternic influenţată de preţul aurului.
Vinul
Ai auzit poate că Bordeaux-ul şi vinurile de Burgundia sunt o investiţie din ce în ce mai la modă, mai ales din 1999 încoace, de când la Londra a fost fondată o bursă specializată, London International Vintners Exchange. E însă o piaţă pe care te poţi aventura doar cu ajutorul unui manager specializat. Pragul de intrare e de ordinul câtorva mii de dolari sau de euro, fiindcă preţul unei sticle de vin de colecţie - sau de investiţie - începe de la 5-600 de dolari. Ceea ce înseamnă că a bea sticlele nerentabile e în foarte mică măsură o alternativă viabilă, orice şi-ar închipui novicii.
Condiţiile de stocare sunt şi ele foarte importante. În cazul unei investiţii semnificative, de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, vinul va fi depozitat în facilităţi specializate, contra unei taxe anuale. Dincolo de taxă, va trebui să aveţi grijă şi de asigurări. În 2012, WineCare, un depozit specializat din SUA, a fost distrus de Uraganul Sandy. Lipsa asigurărilor a însemnat un dezastru pentru toţi cei care îşi păstrau asseturile acolo.
==========================
Octavian Pătraşcu este un antreprenor şi angel investor cu o carieră de peste 10 ani în pieţele de capital, tech, fintech şi real estate. A realizat trei exituri de succes, dintre care două pentru branduri globale care activează în pieţele financiare şi unul, ca investitor minoritar în Vector Watch. Este managing partner al Key Way Group şi fondator al TVP Family Office. Comentariile lui pot fi găsite online pe Octavianpatrascu.com.
(Articol susţinut de TVP Family Office)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.