Atunci când vine vorba de împrumuturi şi creditare, există mai multe opţiuni disponibile, inclusiv bănci tradiţionale, instituţii financiare nebancare (IFN-uri) şi agregatori de credite. Dar care sunt diferenţele dintre aceste trei tipuri de servicii de acces la credite?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Diferenţele dintre bănci şi instituţiile financiare nebancare (IFN) se bazează atât pe statutul lor, cât şi pe reglementările aplicabile. Fiecare dintre aceste entităţi trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a obţine autorizaţia de funcţionare.

Atat bancile cât şi IFN-urile din Registrul Special sunt supravegheate şi reglementate de BNR. Pe site-ul BNR poţi verifica registrele  instituţiilor de credit şi al instituţiilor financiare nebancare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Din perspectiva clientului, principalul aspect diferit este că instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) pot acorda credite, dar nu pot atrage depozite şi pot acorda inclusiv credite de achiziţie imobil (credite ipotecare/imobiliare). Această activitate este specifică băncilor în timp ce IFN-urile se concentrează pe furnizarea de împrumuturi de nevoi personale şi soluţii de creditare.

Procesul de obţinere a unui credit de la o bancă este considerat mai lung şi mai complex în comparaţie cu obţinerea unui credit de la un IFN. Acest lucru se datorează în parte faptului că băncile au proceduri şi reguli mai stricte, în timp ce IFN-urile beneficiază de o mai mare flexibilitate. Astfel, în timp ce băncile pot avea cerinţe mai riguroase şi documentaţie extinsă, IFN-urile oferă, în general, procese mai rapide, mai puţin restrictive însă cu rate de dobândă mai ridicate şi termene de rambursare mai scurte.

Pe de altă parte, odată cu avansul tehnologic şi digitalizarea în sectorul financiar, procesul de obţinere a unui credit bancar a suferit transformări semnificative. În trecut, solicitanţii de credite erau obligaţi să completeze formulare extinse şi să aducă o serie de documente în sucursalele bancare pentru a iniţia procesul. Acum, multe bănci au dezvoltat soluţii digitale care simplifică accesul la credite şi permit clienţilor să aplice online pentru un credit bancar evitând vizitele fizice la sucursale.

Ce este un agregator de credite şi care e rolul său în piaţă?

Agregatorii de credite ca si 123Credit.ro, sunt platforme care facilitează procesul de obţinere a unui credit prin intermediul parteneriatelor cu multiple bănci şi IFN-uri. Acestea oferă avantajele atât ale băncilor, cât şi ale IFN-urilor, aducând în acelaşi loc toate ofertele de credite de achiziţie imobil şi cele de nevoi personale.

Este ca atunci cand îţi cauţi un zbor. În loc să te uiţi pe site-urile tuturor companiilor aeriene să găseşti zborurile potrivite ca timp, cost, nr de bagaje, escale, te uiţi pe site-ul unui agregator de zboruri, introduci oraşul de plecare şi destinaţia iar el îţi afişează opţiunile care corespund criteriilor tale.

Cu ajutorul unui agregator de credite poţi face următoarele acţiuni:

  • Filtrezi şi compari ofertele de credit de credite ipotecare si de nevoi personale de la toate instituţiile financiare partenere
  • Verifici dacă eşti eligibil pentru un credit de la bancă sau IFN
  • Aplici direct online
  • Beneficiezi de serviciile gratuite ale unui consultant de credite care îţi explică totul pe limba ta

Alegerea între o bancă, un IFN şi un agregator de credite depinde de nevoile şi preferinţele tale financiare. În cazul în care doreşti o gamă variată de opţiuni, flexibilitate şi acces rapid, un agregator de credite ca 123Credit.ro poate fi soluţia ideală. Asigură-te că analizezi toate opţiunile şi alege opţiunea care se potriveşte cel mai bine situaţiei tale financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.