Deputatul USR Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu acuză comisia parlamentară de control al SRI, al cărei membru este, că, în mod contrar rolului său legal, se implică în luptele politice şi arată că solicitarea demisiei generalului Dumitru Dumbravă contravine hotărârii Parlamentului prin care comisia a fost înfiinţată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am ajuns într-un moment în care, din păcate, Comisia (de control al SRI - n. red.) nu-şi mai îndeplineşte rolul ei legal, ci a intrat în siajul luptelor politice care nu ar trebuie să aibă loc în această Comisie, care are un singur scop, de a verifica legalitatea acţiunilor SRI. Această decizie (solicitare demisie Dumbravă - n.red.) contravine Hotărârii 30 a Parlamentului prin care Comisia este înfiinţată şi aici mă refer în special la art 6, alin 7 prin care Comisia are datoria de a apăra onoarea instituţiei şi a cadrelor acesteia”, a declarat Lucian - Daniel Stanciu - Viziteu.

Deputatul USR susţine că în cazul generalului Dumbravă nu există nico probă clară care să arate vreo suspiciune că ar fi comis ceva în afara atribuţiunilor de serviciu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ce s-a făcut azi se încadrează doar într-o luptă politică în care PSD sacrifică orice, chiar şi un militar de carieră, pentru a arunca o umbră asupra acuzaţiilor care sunt aduse conducătorului acestui partid. Eu am votat împotrivă, nu am găsit niciun argument solid. Acuzaţiile făcute de Manda nu au motivaţie reală, nici în afirmaţiile făcute de petenţi la audieri, nici în documentaţia primită de la SRI”, a mai precizat Viziteu.

Acesta a explicat că, dacă există orice suspiciune, conform legii cadrelor militare, SRI are datoria să creeze un consiliu de judecată care, în baza probelor, să ia o decizie bine informată, ţinând cont că e vorba de un militar de carieră, care nu trebuie să fie victima unor abuzuri din partea unor oameni politici care au alte interese, decât a întări această instituţie.

”Până acum nu am găsit niciun motiv temeinic care să arate că SRI şi-ar fi depăşit cumva mandatul legal”, a conchis deputatul USR.

Comisia parlamentară de control al SRI a decis marţi, cu 5 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă”, să solicite demisia generalului SRI Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului, pe motiv că cercetările comisiei nu pot fi efectuate câtă vreme acesta rămâne în funcţie.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a anunţat încă de luni posibilitatea solicitării demisiei lui Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI deoarece comisia nu poate face analizele necesare în timp ce acesta este menţinut în funcţie.

Serviciul Român de Informaţii a transmis marţi că a luat act de declaraţiile preşedintelui Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a generalului Dumitru Dumbravă şi cere membrilor Comisiei prlamentare să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic.

De asemenea, SRI anunţă că de astăzi comunicarea între Serviciul de Informaţii şi comisia parlamentară va fi făcută exclusiv prin cabinetul directorului.

"Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicită tuturor membrilor Comisiei să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic, manifestându-şi totodată determinarea de a continua cooperarea corectă şi de bună credinţă în conformitate cu cadrul normativ care reglementează relaţionarea interinstituţională. Pentru a elimina suspiciunile menţionate de preşedintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, în ceea ce priveşte corespondenţa între SRI şi Comisie, Biroul Executiv a hotărât, în şedinţa de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstituţional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului. SRI rămâne consecvent respectării principiilor democratice şi a statului de drept şi determinat să apere securitatea cetăţenilor în condiţii de deplină legalitate şi neutralitate", menţionează SRI, într-un comunicat de presă.

Generalul SRI Dumitru Dumbrava a spus, miercurea trecută, la audierile din Comisia parlamentară de control al SRI că o cunoaşte pe procurorul DNA Alexandra Lancranjan şi că a colaborat cu ea, negând însă că ar fi ajutat-o în carieră. Preşedintele comisiei SRI, senatorul Claudiu Manda, spunea că Dumbrava a fost întrebat la audieri şi despre câmpul tactic, despre legăturile cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, sau cu fostă şefa a DIICOT Alină Bica.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI a afirmat că generalul SRI Dumitru Dumbrava a susţinut că întâlnirile sale cu Laura Codruţa Kovesi, din perioadă în care ocupă funcţia de procuror general, aveau că temă, preponderent, mandatele de securitate naţională.  

"A fost întrebat dacă se vedea cu doamnă Kovesi şi discutau despre dosare, aşa cum ne-a spus domnul general Iliescu. Opinia domnului Dumbrava a fost că s-a întâlnit de destul de multe ori cu doamnă Kovesi, mai ales în perioadă în care era procuror general, nu procuror-şef DNA, că discutau mai degrabă despre mandatele de securitate naţională şi că nu a avut niciodată vreo discuţie despre dosare în sensul spus de domnul general Iliescu, cum că ar fi stabilit cine să fie din cadrul SRI care să lucreze în acel dosar, cine din cadrul DNA care să lucreze la acel dosar şi eventual cine să fie dintre judecători la care să ajungă dosarul", a declarat Manda după ce generalul SRI Dumitru Dumbrava a fost audiat de Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.