Senatorii USR au refuzat să voteze joi noile modificări toxice la Legea avertizorilor de integritate, lege care se află în procedură de reexaminare, la cererea preşedintelui României, arată partidul, într-un comunicat de presă. Sursa citată precizează că cea mai gravă modificare, propusă de senatorii PNL, prevede, practic, eliminarea anonimatului avertizorului de integritate. Mai mult, divulgarea publică directă rămâne condiţionată de raportarea internă sau de nişte termene care conduc la întârzierea aflării unor ilegalităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

PNL a introdus o modificare prin care obligă avertizorii anonimi să-şi declare calitatea pe care o deţin în organizaţia în care lucrează/colaborează. Acest fapt determină identificarea lor şi, evident, represaliile. Este un amendament contrar directivei europene care trebuie transpusă prin această lege.

Luând cuvântul în plen, liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a arătat că în noua formă legea elimină, practic, anonimatul şi protecţia avertizorului de integritate şi a cerut retrimiterea proiectului la Comisie, cerere care a fost respinsă de reprezentanţii PSD-PNL-UDMR.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„PSD-PNL au introdus în text noi «şopârle», un lucru la care se pricep foarte bine, anume ca avertizorul de integritate să-şi decline «calitatea», ceea ce ar permite filtrarea sesizărilor, protejând profitorii şi nu avertizorii de integritate. Acesta este sistemul creat şi apărat de coaliţia de guvernare!”, a declarat Radu Mihail.

La rândul ei, senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei Juridice, a arătat că ceea ce s-a întâmplat în Comisie a fost o încălcare flagrantă a principiilor dezbaterii parlamentare. S-a eliminat o condiţie esenţială a protecţiei avertizorului de integritate, respectiv anomimitatea sa.

„Garanţia avertizorului de integritate că va fi protejat de această lege a fost distrusă de coaliţia de guvernare. Amendamentul prin care i se cere un avertizor de integritate anonim să-şi dezvăluie calitatea în care face raportarea are drept scop intimidarea acestuia şi conduce la dezvăluirea identităţii sale. Acest fapt conduce la represalii şi mai ales la diminuarea raportărilor. Libertatea avertizorilor de integritate nu poate fi negociată într-o democraţie, aşa cum fac PNL şi PSD. Nu poţi condiţiona raportarea anonimă de prezentarea unor detalii precum «calitatea persoanei»!”, a afirmat Simona Spătaru.

Senatorii USR şi-au scos cartelele de vot, refuzând să cauţioneze o nouă încercare a Coaliţiei PSD-PNL-UDMR de a goli de conţinut această lege extrem de importantă, jalon din PNRR. Rezultatul votului a fost 76 „pentru”, 7 „împotrivă”, 3 abţineri.

Proiectul de lege se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul este prima Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pe 28 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public care transpune o directivă UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.