Reprezentanţii USR propun introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 de bani sau un leu per bucată. Propunerea a fost făcută în urma unei dezbateri care a avut loc luni, la care au participat senatorul USR Allen Coliban, europarlamentarul Cristian Ghinea, reprezentanţi din Ministerul Mediului şi organizaţii neguvernamentale de profil. Subiectul a vizat prezentarea unui raport detaliat de politici publice pe subiectul unui sistem naţional eficient de garanţie-depozit pentru ambalaje.
„Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat şi Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe, au dezbătut luni, 6 iulie şi au prezentat un raport detaliat de politici publice pe subiectul unui sistem naţional eficient de garanţie-depozit pentru ambalaje. Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată – nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse”, a transmis USR, într-un comunicat de presă afişat pe site-ul partidului.
Estimarea este că, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate. În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2000-2200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie, arată sursa citată.
„Până acum, cetăţenii nu au existat nicăieri în lanţul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulţi vor cu adevărat o ţară ca afară, şi că sunt pregătiţi să fie parte din acest sistem pentru a curăţa România de gunoaie. În schimb, acest sistem – care trebuie să fie unul naţional – trebuie creat de Ministerul Mediului iar susţinerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluţii”, a spus Cristian Ghinea, potrivit comunicatului.
Allen Coliban a precizat că România are o legislaţie bună, însă sistemul de garanţie-depozit pentru ambalaje nu este funcţional.
„În acest moment, în România, legislaţie bună există însă nu avem un sistem funcţional. Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte ţări care au funcţionat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autorităţile astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021”, a explicat Allen Coliban.
USR propune în raportul de politici publice „Schimbarea necesară şi reală în a curăţa România: Sistemul de garanţie pentru ambalaje reciclabile, soluţii precum:
„- un parteneriat real între producători-distribuitori, cetăţeni şi stat, cu responsabilităţi clar definite (USR va depune o propunere legislativă ce vizează delimitarea explicită a acestor roluri)
- pentru o implementare uşoară: să existe un singur nivel al garanţiei pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă). Nivelul poate fi 50 de bani /bucată sau 1 leu /bucată. (USR supune dezbaterii publice alegerea între cele două niveluri)
- Finanţarea din fonduri europene: asumarea, pentru următorul Program 2021-2027 de către Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, ca proiect naţional sistemul de garanţie. Estimativ, valoarea ar fi de circa 80 – 100 milioane euro”, potrivit sursei menţionate.
Secretarul de stat din Ministerului Mediului, Mircea Fechet a explicat că instituţia creionează un proiect de hotărâre de Guvern privind subiectul vizat în dezbaterea de luni.
„Ministerul Mediului rămâne un partener onest şi de încredere în demersul pe care îl faceţi şi ne bazăm pe expertiza şi inputul pe care le puneţi la dispoziţie. Noi deja creionăm un proiect de Hotărâre de Guvern. Va fi un efort considerabil şi trebuie să fim foarte precauţi cine plăteşte şi ce plăteşte. În acest circuit, va trebui ca fiecare să-şi facă treaba: hipermarketul, micul magazin, producătorul, statul român – iar dacă aceste rotiţe se vor mişca sincronizat putem avea acest sistem”, a explicat Mircea Fechet.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.