Conducerile USR şi PLUS s-au întrunit în şedinţe separate miercuri seara pentru a stabili un mandat de negociere. Există două variante pe care le-ar putea propune partenerilor de coaliţie şi anume ca Florin Cîţu să fie premier, PNL să aibă şefia Senatului, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau Dacian Cioloş să fie premier, iar PNL să aibă conducerea ambelor Camere ale Parlamentului, au declarat surse politice, pentru News.ro. Negocierile cu PNL şi UDMR vor continua joi.
Mai există şi scenariul trei, unul care a fost discutat şi la primele negocieri, respectiv ca funcţiile de premier şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie împărţite în mod egal între PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar liberalii să aleagă primii ce poziţie doresc, au adăugat sursele citate.
Alianţa USR-PLUS a transmis că un eventual guvern condus de Ludovic Orban, „având în vedere demisia din funcţia de premier şi neîndeplinirea angajamentelor luate faţă de USR-PLUS”, nu răspunde aşteptărilor electoratului care îşi doreşte un nou început şi o guvernare cu un mandat reformist.
Anterior, Dan Barna anunţase, într-o declaraţie de presă, că propune liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă să preia şefia Camerei Deputaţilor. El a fost criticat de ceilalţi lideri pentru ieşirea publică înainte de a exista un consens decis în negocierile celor trei formaţiuni.
Ludovic Orban a declarat miercuri, după şedinţa conducerii liberale, că mandatul PNL la negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale include două variante - Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat. Liderul liberalilor a precizat că votul dat în Biroul Permanent Naţional a fost un vot în unanimitate.
El a argumentat că într-o democraţie votul cetăţenilor e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de premier şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere. El i-a rugat pe partenerii de coaliţie să se respecte reciproc şi să evite declanşarea unui război mediatic.
„Aş mai spune un lucru, comunic astăzi public pentru că sunt nevoie să comunic public, pentru că din păcate înţelegerea pe care am avut-o de a nu comunica decât în comun şi numai pe baza unor înţelegeri prestabilite, nu a fost respectată. Şi din cauza aceasta comunic public, dar comunicând în acelaşi timp mandatul , pe care echipa de negocieri l-a primit în unanimitate din parte Biroului Politic Naţional, reiterez solicitarea către partenerii noştri să ne respectăm reciproc, să negociem în cadrul negocierilor, să evităm declanşarea unui război mediatic prin declaraţii publice în care să susţinem puncte de vedere partizane, care pot să determine reducerea şanselor de înţelegere”, a afirmat Orban.
Acesta a mai precizat că mandatul PNL e acela de a negocia în vederea formării unui Guvern cu USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale
„Dezmint categoric care a fost lansată pe surse de unii sau de alţii. Mandatul nostru al PNL este acela de a negocia dacă este posibil formarea unui Guvern cu USR-PLUS, UDMR şi evident cu Grupul minoritîţilor naţionale. Sunt convins că în perioada care va urma va exista mai multă înţelepciune , mai mult respect faţă de parteneri, mai mult respect faţă de votul cetăţenilor şi de democraţie şi în măsura în care există deschidere de toate părţile vom putea ajunge la o formulă comună de guvernare de care are nevoie România cât mai repede”, a conchis liderul PNL.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.