USR a acuzat coaliţia PSD -PNL-UDMR că a relaxat condiţiile de angajare la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţie care verifică între altele corectitudinea procesului electoral, astfel încât acum poate fi mai uşor politizată. Astfel, Regulamentul de organizare şi funcţionare a AEP a fost modificat, vineri, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă al partidului. USR precizează nu mai este nevoie de experienţă de 15 ani într-o funcţie publică în AEP sau altă autoritate pentru a fi secretar general sau secretar general adjunct al AEP şi va fi suficientă o experienţă de 5 ani în specialitatea studiilor.
Câteva dintre modificările aduse, conform sursei citate:
- Nu mai este nevoie de experienţă de 15 ani într-o funcţie publică în AEP sau altă autoritate pentru a fi secretar general sau secretar general adjunct al AEP. Va fi suficientă o experienţă de 5 ani în specialitatea studiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cu alte cuvinte, un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii juridice, care a lucrat 5 ani ca jurist la firma părinţilor poate deveni secretar general al AEP. 0 experienţă într-o funcţie publică, 0 experienţă electorală.
- Nu mai e nevoie de experienţă de 5 ani într-o funcţie din AEP sau altă autoritate pentru a ocupa o funcţie de conducere în cadrul AEP. Va fi suficientă o experienţă de 3 ani în specialitatea studiilor.
Deci, un tânăr de 26 de ani absolvent de studii juridice poate ocupa o funcţie de conducere în cadrul AEP. Câtă coerenţă!
- Nu mai e nevoie de o experienţă de 5 ani în specialitatea necesară ocupării funcţiei pentru a fi expert parlamentar - funcţie publică de execuţie din cadrul AEP. Va fi suficientă o vechime de 2 ani.
„«Nu contează cine votează, contează cine numără voturile»... O vorbă care se transpune în realitate şi astăzi. Cum pregăteşte Coaliţia PSD-PNL-UDMR alegerile din 2024? Punând tot activul de partid pe funcţii în cadrul Autorităţii Eelectorale Permanente, fără a se mai organiza concurs sau examen, fără a mai fi necesară experienţa în cadrul autorităţii, fără a mai fi necesară experienţa deloc. USR susţine depolitizarea şi ocuparea funcţiilor publice de către profesionişti, persoane competente. Doar astfel avem vreo şansă să evoluăm ca ţară. Din păcate, suntem singurii care ne dorim asta”, a declarat Oana Murariu, deputat USR şi membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit sursei menţionate.
În plus, deşi reducerea cheltuielilor statului ar trebui să fie o prioritate în această perioadă de criză, Coaliţia sărăciei expandează AEP de la opt direcţii regionale la direcţii judeţene şi creşte numărul de posturi de la 522 la 652.
„Vor avea unde să-şi parcheze tot aparatul de partid. Asta în timp ce pregătesc alunecarea României, uşor, uşor, spre iliberalism. Au transformat CCR într-un instrument politic. Au redus la tăcere mass-media şi au transformat-o în instrument de propagandă. DNA funcţionează la parametrii de avarie. Serviciile de informaţii se întăresc milităreşte. Ce le-a mai rămas? Să controleze votul. Şi, uite aşa, extind AEP şi desemnează politruci în noile direcţii judeţene, gata să răspundă la comandă politică. De ce să mai verifice cineva semnăturile copiate în birourile PSD şi PNL? Sau pe cele aruncate la gunoi, semnături valide ale cetăţenilor date celorlalte partide? De ce să nu se închidă ochii la încălcările regulilor alegerilor? Sufocarea votului liber, prioritate a PSD-PNL”, a precizat şi deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, conform comunicatului de presă al formaţiunii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.