USR a cerut, marţi, Coaliţiei PSD-PNL să scoată din sertare şi să pună pe ordinea de zi proiectul USR de reducere a TVA la carburanţi. Liderii PSD şi PNL au respins solicitarea formulată de liderul grupului USR, Ionuţ Moşteanu, deşi reducerea TVA ar antrena scăderea preţurilor la benzină şi motorină, lucru cerut de români inclusiv în cadrul protestelor desfăşurate în această perioadă, arată un comunicat de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„PSD şi PNL au respins solicitarea USR deşi proiectul i-ar ajuta pe români să facă faţă scumpirii preţurilor la carburanţi prin reducerea TVA de la 19% la 5%. Statul este principalul beneficiar de pe urma acestor creşteri de preţuri. În primele 5 luni ale anului, statul a încasat în plus din TVA aproximativ 1,4 miliarde de lei! Cu toate acestea, auzim scuze peste scuze de la Guvern, cum că această măsură ar avea impact bugetar. Adică, până acum au încasat bani în plus pe spatele românilor şi tot ei se plâng că ar exista impact bugetar. Tocmai cele 1,4 miliarde de lei ar putea să le folosească pentru a reduce povara preţurilor asupra oamenilor. Acum doar oamenii suferă din cauza creşterii generalizate a preţurilor care, în mare parte, sunt generate tot de politicile dezastruoase ale Guvernului”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, conform sursei citate.

Liderul USR Cătălin Drulă a precizat că cei din coaliţia de guvernare nu doar că refuză votarea proiectului USR privind reducerea TVA la carburanţi, ci şi vor să pună taxe românilor pentru a acoperi „petrecerea pe care o dau”.

„Refuză această coaliţie să voteze proiectul USR de reducere a TVA la carburanţi, care ar mai stăvili inflaţia şi creşterile de preţuri. În schimb, vor să pună biruri pe români, ca să acopere petrecerea pe care o dau. Dacă s-ar scădea TVA, s-ar simţi imediat la pompă. Preţul la carburant e format din nişte componente destul de fixe şi este o piaţă foarte competitivă. Preţul este alcătuit din TVA, accize, plus costul de bază al carburantului, cost de bază care nu variază grozav între ţările din UE. Ceea ce variază sunt accizele şi TVA pusă peste”, precizează Cătălin Drulă, preşedintele USR.

USR a depus încă din luna februarie 2022 proiectul de lege de modificare a Codului fiscal în sensul reducerii TVA la combustibili. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.