USR acuză că forma în care a fost adoptată decizional, miercuri de către Camera Deputaţilor, Legea acvaculturii deschide calea „tunurilor imobiliare” în domeniul amenajărilor piscicole şi anunţă că va ataca legea la CCR. „USR nu poate accepta ca vânzarea terenurilor amenajărilor piscicole să se facă în rate, cu un avans de doar 10%, transformând astfel statul român în bancă de creditare pentru băieţii deştepţi care vor să pună mâna pe bălţi de peşte”, precizează partidul, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Coaliţia PSD-PNL a dat posibilitatea cumpărării terenului de sub luciul de apă, teren din domeniul public sau privat al statului. Deşi scopul declarat al legii pe care vor să o adopte pe repede-înainte este reglementarea unui domeniu important pentru România - creşterea organismelor acvatice cu valoare economică (peşti, midii, stridii, raci, etc.) – miza reală este alta: privatizarea societăţilor de stat cu profil piscicol, a amenajărilor piscicole, inclusiv a terenurilor pe care sunt amplasate”, declară deputatul USR Daniel Gheba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, potrivit sursei citate.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Iniţiată de 48 de parlamentari PNL, adoptată tacit şi debătută pe repede-înainte marţi, în şedinţă reunită a comisiilor pentru agricultură, pentru politică economică şi, respectiv, pentru mediu, legea acvaculturii urmăreşte ca ceea ce ne-a mai rămas din amenajările piscicole ale statului - falimentate, împuţinate şi mutilate constant în ultimii 30 de ani – să fie privatizate în condiţii dubioase la pachet cu activele valoroase de care încă mai dispun.
 
„Acolo unde nu se vinde, se concesionează sau se arendează. Legea prevede şi treceri dubioase din domeniul public în domeniul privat al statului. Iar odată schimbat regimul juridic al proprietăţii, revoltătoare de-a dreptul este prevederea prin care se permite achiziţionarea terenurilor pe care sunt construite amenajări piscicole în rate semestriale, eşalonate pe 10 ani, cu un avans de numai 10% din preţul de vânzare şi o dobândă anuală egală cu dobânda de referinţă a BNR de la data facturării”, mai precizează Daniel Gheba, conform sursei menţionate.
 
Consiliul Legislativ a emis un aviz în care, pe parcursul a peste 60 de pagini, detaliază problemele pe care legea le ridică, atât din punctul de vedere al tehnicii de redactare şi al coerenţei, cât şi al armonizării cu legislaţia în vigoare la nivel naţional şi european.
 
USR consideră că există posibilitatea crescută ca proiectul pe care PSD şi PNL l-au adoptat astăzi să fie neconstituţional, deoarece preia proceduri din OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, proceduri care sunt suspendate până la data de 13 august 2022 prin Legea nr. 173/2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.