Senatorul USR Radu Mihail a depus, miercuri, o iniţiativă legislativă pentru recunoaşterea oficială a internshipurilor făcute de tinerii români în străinătate, potrivit unui comunicat de presă al partidului. În prezent, cadrul legislativ în vigoare care reglementează regimul programelor de internship este reglementat prin Legea 176/2018. Aceasta are, însă, un caracter limitativ, deoarece se referă strict la programele de internship efectuate în România, excluzând tinerii români care au realizat şi realizează programe de internship în străinătate.
Iniţiativa legislativă a senatorului Radu Mihail propune ca Legea 176 să fie completată cu un nou capitol, dedicat fructificării experienţelor profesionale câştigate prin programe de internship desfăşurate în afara graniţelor României, cum ar fi, de pildă, cele organizate în sistemul instituţional al Uniunii Europene sau al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în think-tank-uri şi alte organizaţii non-guvernamentale, în întreprinderi private de succes, cabinete de avocatură renumite internaţional prin care s-au format - şi continuă să se formeze în ritm accelerat - numeroşi tineri români, a transmis USR într-un comunicat de presă remis, miercuri, news.ro
„Vom avea, astfel, o Lege naţională a internshipului comprehensivă şi nediscriminatorie, care impune recunoaşterea totală a acestor experienţe de muncă. Această recunoaştere ar atrage după sine o serie de efecte pozitive, îndeosebi valorificarea unor cunoştinţe şi abilităţi însuşite în alte medii profesionale, care ar conduce la îmbogăţirea culturii instituţionale şi economice din România. În fapt, completarea legii are în vedere asigurarea unei egalităţi între regimul internshipurilor din România şi programele derulate în străinătate, cu scopul valorificării tuturor experienţelor de acest tip, în beneficiul angajatorilor şi angajaţilor deopotrivă”, a explicat Radu Mihail.
Printre beneficiile iniţativei legislative de recunoaştere oficială a internshipurilor făcute de tinerii români în străinătate se numără:
- Încurajarea valorificării experienţei dobândite în străinătate deoarece este în interesul statului român să capitalizeze expertiza şi deprinderile căpătate de tinerii români în timpul internshipurilor din cadrul instituţiilor şi agenţiilor europene.
- Încurajarea angajării de către statul român a tinerilor care se dezvoltă intelectual şi profesional în alte ţări, convingând o parte din aceşti tineri să se întoarcă în România şi să lucreze în instituţiile publice din ţară.
- Încurajarea performanţei şi echităţii pentru toţi angajaţii din câmpul muncii românesc.
Legea 176 din 2018 recunoaşte ca valide programele de internship realizate, de pildă, în instituţii/autorităţi publice din România, dar nu valorifică în niciun mod stagiile extrem de populare la nivelul instituţiilor europene/internaţionale, precum Comisia Europeană, Parlamentul European, agenţiile europene din statele membre, întreprinderi private, organizaţii neguvernamentale, cabinete de avocatură, ş.a.m.d.
USR consideră că „această resursă umană bogată trebuie cultivată, nu alienată, de către România”, conchide sursa menţionată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.