USR a depus, la iniţiativa deputaţilor Silviu Dehelean şi Adrian Giurgiu, un proiect de lege care elimină una dintre ultimele bariere ridicate de vechile partide pentru a bloca accesul cetăţenilor în politică. Este vorba despre obligativitatea partidelor politice de a participa la două tururi de alegeri consecutive, sub sancţiunea dizolvării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„USR a intrat în politică şi cu acest obiectiv: să ridicăm barierele, să democratizăm viaţa politică, să schimbăm modul în care se face politica în România. Chiar dacă astăzi USR e un partid mare, cu structuri şi aleşi locali, nu uităm ce ne-am asumat de la înfiinţare, în 2016. Nu sunt un adept al bipartitismului, mai ales când văd cât rău poate face dominaţia a două partide mari care au doar trei «valori»: corupţia, oportunismul politic şi traseismul. Până în 2016 legile erau făcute în aşa fel încât nu se putea înfiinţa niciun partid nou dacă nu exista un interes al sistemului politic”, a declarat deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

„În România, există şi partide politice care vor să se implice exclusiv la nivel local - primării, prefecturi, consilii locale şi judeţene - punând astfel umărul la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte. Acestea trebuie sprijinite şi legislativ, iar anumite reglementări abuzive care ar putea duce la dizolvarea lor trebuie eliminate din lege. Prin iniţiativa pe care am depus-o, democratizăm viaţa politică românească şi permitem accesul în politică tuturor cetăţenilor, chiar dacă aleg să facă parte dintr-o formaţiune locală”, a completat şi deputatul USR de Mureş Adrian Giurgiu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Legislaţia actuală prevede declararea ca inactiv a unui partid politic dacă „nu a desemnat candidaţi, singur sau în alianţă, în două campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale, în minimum 75 de circumscripţii electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidaţi în cel puţin o circumscripţie electorală sau candidaţi în cel puţin 3 circumscripţii electorale, în cazul alegerilor parlamentare”.

Prevederea poate duce la eliminarea de pe scena politică a partidelor mici care nu au întotdeauna numărul de candidaţi necesari. Lucru constatat, de altfel, în realitate, când Ministerul Public, în baza prevederii menţionate, a solicitat desfiinţarea a 15 partide politice, printre care şi partidul local POL de la Târgu Mureş.

Proiectul USR propune modificarea art. 46 alin. (1) lit. (b) din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, în sensul ca un partid să fie considerat inactiv dacă „nu a desemnat niciun candidat, singur sau în alianţă, în nicio campanie electorală pe parcursul a cinci ani, cu excepţia celei prezidenţiale”, mai arată sursa citată.

În acest fel, partidele mici sau partidele locale nu mai riscă dizolvarea, iar cetăţenii vor avea la dispoziţie o gamă mai largă de formaţiuni sau persoane pe care le pot alege. Astfel, sunt premise pentru a creşte nu doar numărul persoanelor interesate să candideze, dar şi numărul celor care votează.

USR crede că cetăţenii trebuie să aibă mai multe opţiuni politice din care să aleagă, precizează sursa menţionată.

„Înfiinţarea USR a fost posibilă pentru că nişte oameni din societatea civilă au luptat ani de zile pentru demolarea barierelor de intrare în politică. Şi au reuşit, prin consecvenţă şi presiune constantă, să schimbe legile şi să uşureze înfiinţarea de noi partide politice”, conchide comunicatul de presă al formaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.