USR a cerut încă o dată sesiune extraordinară şi înscrierea pe ordinea de zi a Plenului Senatului, în data de 23 iulie 2024, a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii (L367/2024), proiect depus de parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău, care repară o nedreptate majoră din noua lege PSD-PNL a pensiilor. Legea va intra în vigoare la 1 septembrie şi, conform actualelor prevederi, cei care au muncit în condiţii grele de muncă şi care au contribuit mai mult pe perioada vieţii active vor fi sancţionaţi, vor pierde indirect o parte consistentă a pensiei. Iniţiativa USR corectează această aberaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit USR, Biroul Permanent al Senatului, întrunit azi, a respins, cu voturile PSD şi PNL, cererea USR de suplimentare a ordinii de zi cu propunerea de convocare a unei sesiuni extraordinare pentru repararea unei nedreptăţi care afectează sute de mii de oameni care au muncit o viaţă întreagă în condiţii grele. ”Fără niciun argument, senatorii PSD şi PNL au votat împotriva discutării acestei convocări. Pe toate posturile TV, PSD nu mai poate de grija pensionarilor, dar atunci când trebuie să muncească pentru a elimina inechităţile din noua lege refuză să discute despre asta. Prefăcătorie şi cinism, când e vorba de fapte”, a declarat senatorul USR Ştefan Pălărie

”Proiectul depus de noi repară nedreptatea făcută românilor care au lucrat peste 20 de ani în condiţii grele de muncă - grupa I, grupa II, redenumite drept condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă. Sunt acei pensionari ai României care au ţinut în spate industria şi lor, de la 1 septembrie, pe noua lege a pensiilor, le vor fi recalculate pensii mai mici. Cu cât au stat mai mult în activitate şi au o vechime mai mare cu atât vor fi mai afectaţi”, declară deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

La rândul său, senatorul USR de Braşov, Irineu Darău, arată că, de exemplu, în judeţul Braşov, la Feldioara, sunt oameni care au lucrat în domeniul nuclear, care şi-au pus în pericol sănătatea şi aceşti oameni vor fi afectaţi de inechităţi începând cu 1 septembrie.

”Am venit în Parlament cu soluţia potrivită şi ar fi fost timp să fie votată, dar nu s-a vrut. În calitate de senator, fac un apel către Comisia pentru muncă şi către conducerea Senatului să organizăm rapid o sesiune extraordinară şi să fie votată această iniţiativă USR care rezolvă problema. Nu se poate juca nimeni cu legea pensiilor şi cu drepturile oamenilor”, spune Irineu Darău.

De asemenea, deputatul USR de Gorj, Radu Miruţă, arată cum, sub conducerea politicienilor certaţi cu munca din PSD-PNL, România a devenit paradisul pensiilor speciale şi tărâmul nedreptăţii.

”Pentru cei care au lucrat cu adevărat în condiţii grele de muncă, PSD şi PNL nu au timp. Cu noua lege a pensiilor, au dus nedreptatea la un nivel mai cinic şi mai usturător: formula de calcul propusă ia banii din pensia celor care au avut grupe de muncă, adică au lucrat în condiţii deosebite şi speciale, şi îi transferă specialilor, care nu au lucrat în condiţii... speciale. Celor care au lucrat o viaţă în condiţii grele li se anulează toate beneficiile asociate în anii deja lucraţi, cei care urmează să se pensioneze primesc o pensie cu 1.500-2.000 de lei mai mică, iar celor deja pensionaţi le îngheaţă pensia pe perioada vieţii. PSD şi PNL au preferat vacanţa şi păstrarea nedreptăţii”, spune Radu Miruţă.

USR a avertizat că, ”după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor şi după recalculare, între 100.000 şi 200.000 de români care au lucrat în condiţii deosebite şi speciale – în energie, metalurgie şi industrii grele – vor pierde bani din pensie, chiar şi peste 1.700 de lei.”

”Noua formulă de calcul îi dezavantajează şi pensiile aflate în plată vor fi îngheţate pe o perioadă de timp care nu garantează că cei care au muncit din greu se bucură după retragerea din activitate de ceea ce au contribuit. De reţinut că aceştia au avut contribuţii mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii tocmai ca să aibă garanţia unei vârste reduse de pensionare şi a unei pensii decente. Afectaţi, după acelaşi model, sunt şi cei care lucrează acum în condiţii deosebite şi speciale, care nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată”, mai acuză USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.