Reprezentanţii USR au transmis că 57 de milioane de lei sau 11,4 milioane de euro îi vor costa pe români, anul viitor, doar pensiile speciale ale parlamentarilor. Partidul acuză că PSD-PNL-UDMR refuză de aproape şase luni să pună în dezbatere proiectul formaţiunii pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
USR precizează, într-un comunicat de presă, că pe repede-înainte şi fără să dea opoziţiei posibilitatea dezbaterii şi depunerii de amendamente, coaliţia PSD-PNL-UDMR a votat bugetul Camerei Deputaţilor pe 2023, buget în care au pus şi 35 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Alte 22 de milioane de lei au fost puse în bugetul Senatului pentru pensiile speciale ale foştilor senatori. În total, 57 de milioane de lei sau 11,4 milioane de euro.
„Bugetul Camerei Deputaţilor conţine, din nou, faimoasele pensii speciale, denumite în mod manipulator indemnizaţii pentru limită de vârstă. Exact cum ne spunea şi domnul Boloş, şi domnul Budăi, de fapt nu există pensii speciale în România, toate au alte denumiri. De fapt, sunt acelaşi lucru şi mereu se găsesc bani pentru speciali şi pentru grupurile de interese, dar pentru românii de rând nu se găsesc niciodată. Iată cum strângem cureaua, după cum ne spunea domnul Ciolacu. În plus, pentru prima dată de când sunt în Parlament, opoziţiei nici măcar nu i s-a permis în şedinţa Comisiei de buget-finanţe să depună amendamente la proiectul de buget al Camerei, ceea ce reprezintă, în mod evident, o încălcare a procedurii şi regulilor parlamentare”, a afirmat Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.
„Dacă PSD şi PNL ar fi vrut, din mai – când a depus USR un nou proiect de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor – şi până acum, am fi avut adoptată legea de eliminare a acestor privilegii. Dacă PSD şi PNL vor, aşa cum susţin public, putem să adoptăm proiectul până la finalul anului, astfel încât în 2023 să nu mai plătim pensii speciale pentru parlamentari. Sau indemnizaţii pentru limită de vârstă sau asistenţă socială, cum sunt numite pensiile speciale în bugetele celor două Camere. Oricum le spui, tot aia e. La fel cum spui PSD sau PNL, tot USL 2.0-susţinător de pensii speciale e, acesta este adevărul. În afară de USR, niciun partid politic nu a dorit cu adevărat vreodată să elimine pensiile speciale”, a adăugat deputatul USR Cristian Seidler, potrivit sursei citate.
Sursa menţionată mai spune că USR a depus un nou proiect de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pe 6 mai 2022, după decizia CCR prin care legea care a eliminat aceste pensii a fost declarată neconstituţională, în motivare precizându-se că parlamentarii au acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă” în adoptarea legii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.