Şedinţa celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu scandal. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL), căruia preşedintele Camerei Ludovic Orban i-a delegat atribuţiile, nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat să plece de la tribună de parlamentarii AUR.. Şedinţa de plen este condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu. A fost anunţată prezenţa a 269 de parlamentari. Propunerea lui Ionuţ Moşteanu (USR PLUS) de a include pe ordinea de zi calendarul moţiunii nu a trecut. George Simion (AUR) a cerut convocarea unei şedinţe comune pentru dezbaterea şi votul moţiunii marţi, de la ora 16.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 

UPDATE - După citirea moţiunii de cenzură, liderul AUR George Simion a solicitat preşedinţilor celor două camere să convoace şedinţa comună marţi, 14 septembrie, de la ora 16.0 pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat şedinţa închisă, spunând că se va consulta cu preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE - Deputatul Bogdan Rodeanu citeşte textul moţiunii de cenzură. Deputatul PSD Alfred Simonis i-a atras atenţia să respecte formulele de adresare exacte din document.

UPDATE - Ionuţ Moşteanu (USR PLUS) a propus modificarea ordinii de zi pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură, susţinând că moţiunea trebuie dezbătută după trei zile de la citire. 

Propunerea a fost supusă la vot, primind 117 voturi "pentru", 216 "împotriva" şi patru abţineri, astfel că nu a trecut.
 
UPDATE - Florin Roman a fost acuzat că el conduce în mod abuziv şedinţa, întrucât preşedinte de şedinţă ar trebui să fie unul dintre preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor.

Deputatul USR PLUS Ionuţ Moşteanu a declarat că Roman nu avea niciun drept să conducă şedinţa dacă Anca Dragu e la pupitru.

La presiunile parlamentarilor AUR, Roman nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind îndepărtat. Liderul AUR, George Simion, l-a acuzat de uzurpare de calităţi oficiale, iar parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule!".

Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a numit huligani pe parlamentarii AUR care au intervenit determinând cu scandal plecarea lui Florin Roman de la Tribună.

Şedinţa este condusă de Anca Dragu.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Şedinţa plenului celor două camere este condusă de Florin Roman (PNL), care a anunţat că din totalul de 466 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa 269.

 
Pe ordinea de zi propusă se află proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale 
 
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a cerut ca pe ordinea de zi să fie trecut calendarul dezbaterii moţiunii.
 
Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moţiunea. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că "este normal" ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale. "PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a susţinut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moţiune va fi supusă votului. "Putem pune la vot moţiunea şi, am spus, orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD", a declarat el.
 
În textul moţiunii de cenzură se arată că lipsa cea mai gravă a guvernului condus de Florin Cîţu, care nu mai are legitimitate, este "lipsa legitimităţii morale".
 
"Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîţu este însă lipsa legitimităţii morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut şi care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanţiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România. Florin Cîţu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliţie, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om şi cei care îl susţin par hotărâţi să sacrifice interesul general, bunăstarea cetăţenilor acestei ţări, doar pentru a câştiga competiţia internă din cadrul partidului lor. Acest lucru este inadmisibil!", scrie în textul moţiunii.
 
În document se mai arată că România are nevoie de investiţii, dar "la un plan naţional trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieşim din logica relaţiilor de cumetrie şi a baronilor locali pentru a construi o societate şi o ţară în care să se regăsească fiecare cetăţean şi în care accesul la sursele publice de investiţii să se facă pe bază de merit şi competenţă, nu pe baza carnetului de partid al primarului".

"În orice guvernare, persoana care ocupă funcţia de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării şi de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupţie sau comportament imoral. Îndeplineşte domnul Florin Cîţu aceste condiţii? Categoric, NU! Acest om a avut grave probleme cu justiţia din Statele Unite ale Americii. Pentru infracţiunile sale a fost încarcerat. De alte obligaţii, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat. În România este acuzat că şi-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri şi că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras. De când este în funcţia de prim-ministru a acţionat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid. Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîţu? Merită românii să fie conduşi de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU! Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracţional, să mai fie prim-ministrul acestei ţări?", scrie în moţiune.

Textul se încheie cu îndemnul adresat senatorilor şi deputaţilor: "Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.