Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a durat aproape şase ore, la finalul cărora liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că miniştrii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au demisionat. El a susţinut că "toată lumea" le-a cerut celor două să renunţe la demisie. La rândul lui, premierul Mihai Tudose a spus că nu are nimic să le reproşeze lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb. Premierul a mai spus că nu a fost un război şi nu există un câştigător, în timp ce liderul PSD a susţinut că atât el, cât şi premierul au comunicat prost unul cu celălalt şi că nu mai pot fi făcute asemenea greşeli, care să pună partidul, coaliţia şi Guvernul într-o situaţie limită. O nouă şedinţă a CEx a fost programată pentru vineri, la ora 12.00.
UPDATE 00:19 - Dragnea spune că atât el, cât şi premierul au comunicat prost: Nu mai putem face asemenea greşeli, să punem şi partidul şi Guvernul într-o situaţie limită
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că atât el, cât şi premierul au comunicat prost unul cu celălalt şi că nu mai pot fi făcute asemenea greşeli, care să pună partidul, coaliţia şi Guvernul într-o situaţie limită.
Conferinţa de presă a durat 12 minute, liderul PSD şi premierul făcând anunţurile fără a mai răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Întrebaţi ce se întâmplă cu ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, aflat şi el pe lista miniştrilor propuşi de premier pentru remaniere, Liviu Dragnea s-a limitat la a răspunde, în timp ce pleca: "Mâine avem coaliţie".
De asemenea, vineri la ora 12.00, va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, în care ar urma să fie decişi succesorii celor trei miniştri demisionari.
UPDATE 00:15 - Dragnea: Toată lumea a constatat că ni se inventează ceva. O destabilizare a PSD poate produce destabilizare în ţară
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional în cadrul căreia Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au demisionat din funcţiile de miniştri, că partidului i se inventează ceva şi a avertizat că o destabilizare a PSD poate produce destabilizare şi în ţară.
”Toată lumea a constatat că ni se inventează ceva. Cum apare o măsură bună, cum trebuie românii să simtă efectele, trebuie să apară ceva. Trebuie să fim în defensivă, poate - poate românii nu simt. A fost o supărare foarte mare în CEx că azi ne-am fi putut întâlni şi discuta despre creşterea economică peste estimările noastre. Sperăm ca în perioada următoare să putem comunica mai bine”, a spus Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a mai spus că atât el, cât şi ceilalţi lideri ai partidului au greşit pentru că s-au lăsat influenţaţi de ”oameni de bine”.
”Le-am spus colegilor mei că toţi am greşit, toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni de bine din afara partidului, care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD. Şi oameni din presă şi din alte instituţii publice dau sfaturi şi preşedintelui partidului şi premierului şi altor colegi cum e bine şi cum nu e bine. Azi se produce o ruptură. PSD a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare. O destabilizare a PSD, cel mai mare partid din România, poate produce o destabilizare în ţară”, a mai spus preşedintele PSD, în conferinţa de presă susţinută alături de premierul Tudose, la finalul şedinţei CEx.
UPDATE 00:11 - Rovana Plumb: Am luat o decizie, nu mă joc, sunt fermă. Demnitatea este ceea ce rămâne
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus că decizia sa privind demisia era luată, nu la cald, ci după ce a cumpănit, ea spunând că este nevinovată, dar că aceasta este cea mai bună hotărâre pentru partid.
"Mi-am prezentat poziţia în cadrul forului de conducere, am spus clar că am luat o decizie, nu la cald, am cumpănit. (....) Nu am renunţat la demisie şi nu mă joc, sunt fermă în momentul în care iau o decizie. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor şi să îi rog pe toţi cei care sunt de bună credinţă să înţeleagă gestul nostru. Demnitatea este ceea ce ne rămâne", a declarat Rovana Plumb, la finalul şedinţei CEx.
Întrebată dacă, în opinia sa, premierul a greşit, Rovana Plumb a spus că ea, de când este în PSD, nu a vorbit public despre problemele partidului, ci doar în cadrul forurilor statutare.
”În continuare, nu sunt vinovată, dar nici nu doresc să se folosească o serie întreagă de pretexte în bătăliile politice (...) Sunt o fire luptătoare. Ceea ce s-a schimbat sunt mai mulţi factori la care nu aş vrea să fac referire în momentul de faţă, dar vreau să vă asigur că nu există o motivaţie decât politică, pentru că nu vreau şi nu mi-am dorit niciodată să punem sub semnul întrebării guvernarea (...) Nu am vorbit de presiune politică, am spus că sunt un om de partid şi am spus că întotdeauna cvoi respecta ceea ce românii ne-au încredinţat prin votul lor”, a mai spus Plumb.
Întrebată dacă este supărată pe premierul Tudose, Rovana Plumb a spus că în politică nu există supărări şi că va rămâne membră PSD, lucru cu care se mândreşte.
UPDATE 00:06 - Sevil Shhaideh: Eu mi-am păstrat decizia pe care am luat-o ieri şi mi-am susţinut-o, mulţumesc CEx pentru susţinere
Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Executiv al PSD, că a luat decizia încă de miercuri, şi-a păstrat-o şi şi-a susţinut-o.
"Mulţumesc membrilor CEx pentru toată susţinerea din această seară. Eu mi-am păstrat decizia pe care am luat-o ieri şi mi-am susţinut-o", a declarat vicepremierul demisionar, la finalul CEx.
UPDATE 23:57 - Dragnea: Şi Răzvan Cuc a demisionat pentru faptul că nu a ştiut să comunice
Şi ministrul Transporturilor a demisionat, joi seară, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, pentru faptul că nu a ştiut să comunice lucrurile pe care le-a făcut, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea.
"Şi Răzvan Cucu şi-a prezentat demisia. Răzvan Cuc a avut o susţinere foarte serioasă în CEx. Pentru mine a fost o surpriză plăcută. Şi pentru premier. Sunt lucruri pe care le-a făcut şi pe care nu le-a comunicat, din păcate. E un tânăr bun, capabil. A prezentat astăzi lucruri pe care nu le ştiam mulţi dintre noi. Cum a găsit ministerul, cum a prezentat toate blocajele pe care le-a găsit în minister, atât în ceea ce înseamnă proceduri, cât şi ceea ce înseamnă documentaţii necesare pentru a porni finanţările pe care le aşteptăm cu toţii.", a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CEx.
El a mai spus că, dacă Răzvan Cuc ar fi găsit ministerul aşa cum îl va găsi noul ministru al Transporturilor, "astăzi, în România, roata se învârtea mult mai serios".
"Şi, în schimb, pentru faptul că nu a reuşit să comunice, pentru faptul că nu a putut să convingă că nu din vina lui au apărut întârzieri faţă de ce ne asumasem în programul de guvernare, şi-a asumat el şi asta arată că este un om de onoare", a adăugat liderul PSD.
Dragnea a făcut aceste precizări legate de Răzvan Cuc la sfârşitul conferinţei de presă, pe durata căreia atât el, cât şi premierul Tudose s-au referit numai la demisia lui Sevil Shhaideh şi a Rovanei Plumb.
Dragnea a anunţat demisia lui Cuc după ce a fost întrebat de jurnalişti.
UPDATE 23:57 - Cuc, despre demisie: Asta este decizia pe care am luat-o şi nu mai comentez
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD în cadrul căruia şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru, că le mulţumeşte colegilor pentru susţinere şi că nu vrea să comenteze mai mult.
”Am luat decizia, mi-am menţinut decizia şi în cadrul CExN-ului. Mulţumesc tuturor colegilor pentru susţinere, dar asta e decizia pe care am luat-o (...) Asta este decizia pe care am luat-o şi nu mai comentez”, a declarat Răzvan Cuc la finalul şedinţei de Comitet Executiv Naţional al PSD.
UPDATE 23:51 - Tudose: Nu a fost un război, nu este un câştigător
Premierul Mihai Tudose a spus că, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, Sevil Shaideh şi Rovana Plumb i-au prezentat demisiile, pe care el nu le-a acceptat. El a mai spus că nu are nimic să le reproşeze celor două.
"Atât Sevil, cât şi Rovana, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, au venit să-mi prezinte demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu, au venit şi alţi colegi şi am reuşit să le oprim, tocmai pentru a nu fi un semnal de, ştiu eu, de degringoladă în guvern", a afirmat premierul.
El a spus că nu are nimic să le reproşeze şi că, mai mult, speră ca Sevil Shhaideh să accepte să lucreze în aparatul guvernamental.
Premierul Mihai Tudose a mai susţinut că "nu a fost un război, nu este un câştigător".
"Dar cele două colege au ajuns la limita răbdării, în special Sevil o ţine aşa din decembrie. N-am absolut nimic, am spus-o, să le reproşez. Ba mai mult, vă anunţ, ca să nu fie o surpriză peste câteva zile, sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental, fiindcă chiar este extraordinar de bună pe ceea ce face. Apropo de război, unii dintre dumneavoastră ne-aţi mai sunat sau ne-aţi mai dat sms-uri: cine învinge? Fără niciun război. Da, am spus că îmi dau demisia dacă mi-o cere partidul, nu am venit cu Guvernul de acasă, sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare să pun în îndeplinire programul de guvernare. Aşa că, din păcate pentru unii prieteni, cu ghilimelele de rigoare, nu a fost un război, nu este un câştigător. Încercăm ca după această seară lungă câştigător să fie partidul şi, prin partid, Guvernul şi ţara", a mai afirmat premierul Mihai Tudose, în conferinţa de presă susţinută alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CEx.
UPDATE 23:40 - Dragnea: Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat, deşi toată lumea în CEx s-a opus
Miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat, deşi "toată lumea" din Comitetul Executiv le-a cerut să nu demisioneze, a anunţat, joi seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.
"Au fost discuţii destul de profunde în care s-a discutat despre programul de guvernare, despre situaţia celor două colege şi despre faptul că PSD nu doreşte ca instituţii care nu ar trebui să aibă influenţă să influenţe remanierile guvernamentale. Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece, după ce ele au anunţat la începutul şedinţei că s-au hotărât să demisioneze. După toate orele de discuţie, în care toată lumea le-a cerut să rămână, au fost întrebate încă o dată şi şi-au menţinut decizia de a demisiona. Nu vor să pună sub semnul întrebării actul guvernării", a spus Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, care a durat aproape şase ore.
El a susţinut că "toată lumea a plecat supărată" din şedinţa CEx şi că astăzi PSD "a trecut printr-o cumpănă foarte mare".
”Sevil a spus că vrea să aibă demnitate, să nu mai fie acuzată că se agaţă de scaun. Toată lumea a apreciat, inclusiv premierul, profesionalismul lor. Aproape toată lumea din CEx a plecat supărată. Practic, nu voiau să le lase să iasă din sală, nu le puteam ţine prizoniere în şedinţa CEx. Sevil a spus că nu mai poate duce această presiune, ea şi familia ei, această presiune infernală. Rovana este în aceeaşi situaţie”, a adăugat Dragnea.
Dragnea a mai anunţat că şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a demisionat, deşi a avut o susţinere serioasă în cadrul Comitetului Executiv Naţional. El l-a prezentat pe Cuc drept un tânăr capabil.
UPDATE 23:20 - Şedinţa CEx s-a încheiat
Şedinţa Comitetului Executiv al PSD s-a încheiat, la ora transmiterii acestei ştiri, după aproape şase ore
O nouă şedinţă a CEx va avea loc vineri.
UPDATE 23:10 - Surse: Majoritatea membrilor Comitetului Executiv al PSD care au luat cuvântul s-au opus demisiilor anunţate de Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc
Cei mai mulţi dintre membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD care au luat cuvântul în şedinţa de joi seară s-au pronunţat împotriva demisiilor anunţate de Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc, spun surse social-democrate.
În dezbaterile din Consiliul Executiv al PSD, care au început înaintea orei 18.00, majoritatea celor care au luat cuvântul s-au opus demisiilor celor trei miniştri - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc.
Cei trei, aflaţi pe lista premierului Mihai Tudose, au anunţat în şedinţa CEx că sunt dispuşi să demisioneze, însă majoritatea membrilor Conisiului Executiv al PSD care au luat cuvântul s-au opus.
La un moment dat, în timpul dezbaterilor aprinse, premierul Tudose a ieşit din sala în care avea loc şedinţa, fiind urmat de către Marcel Ciolacu şi Liviu Dragnea. Ulterior, şedinţa CEx a fost întreruptă pentru pauză.
UPDATE 20:50 - Surse: Miniştrii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc şi-au anunţat demisiile în şedinţa CEx a PSD
Miniştrii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc şi-au anunţat demisiile din guvern şi urmează votul în şedinţa de joi seară a Comitetului Executiv al PSD, susţin surse din partid.
Conform aceloraşi surse, liderul partidului, Liviu Dragnea ar fi spus în şedinţa CEx că îşi asumă o parte din vina pentru situaţia în care s-a ajuns.
Şedinţa Comitetului Executiv al PSD este în desfăşurare.
UPDATE 17:18 - Comitetul Executiv al PSD a început după ora 17.15
Comitetul Executiv (CEx) al PSD a început după ora 17.15, iar în şedinţă ar urma să fie validată lista miniştrilor care vor fi înlocuiţi.
La CEx participă şi premierul Mihai Tudose şi membrii Cabinetului său, iar înaintea aceştei şedinţe a avut loc o alta, la care au luat parte premierul, preşedintele PSD şi lideri de filiale.
Tudose şi Dragnea au ajuns împreună la sediul PSD, la ora 17.15.
"Oricând îmi cere partidul demisionez", au fost singurele declaraţii făcute de premier la intrarea în sediul PSD. El a fost întrebat dacă este dispus să demisioneze în cazul în care nu este acceptată remanierea miniştrilor propuşi de el.
Înaintea şedinţei CEx, ministrul pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a spus că funcţia i-a fost încredinţată de către partid, astfel că îşi va exprima punctul de vedere în partid. Întrebată despre motivele legate de percepţia la Bruxelles invocate de premierul Tudose, Rovana Plumb a spus că toate demersurile făcute de ea la Bruxelles au avut succes şi că a fost chiar felicitată de Comisia Europeană.
"Eu sunt un om de partid, functia de ministru mi-a fost încredinţată de către partid, prin urmare pozi'ia mea va fi exprimată în cadrul Comitetului Executiv al partidului. Sunt importante stabilitatea ţării şi punerea în aplicare a programului de guvernare. Nici eu, nici colegii nu avem cunoştinţă să fie probleme la Bruxelles, toate demersurile de la Bruxelles au avut succes şi se vede clar în rezultate la absorbţia fondurilor europene", a afirmat Rovana Plumb, unul dintre miniştrii care ar urma să fie remaniaţi, potrivit anunţului premierului.
Ea a susţinut că chiar în această perioadă a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi că a făcut paşi înainte şi a primit felicitări de la Bruxelles.
"Am deblocat fondurile europene pentru România, am procesat declaraţii de plată, am accelerat ritmul de cotractare, totul într-o perioada foarte scurtă, intr-un ritm alert", a spus Rovana Plumb.
La rândul ei, Ecaterina Andronescu a spus că ea vrea mai întâi să afle de ce a ajuns PSD în această situaţie.
Întrebată dacă este de evitat demisia premierului, Andronescu a răspuns: "Era de evitat să ajungem aici".
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost printre primii care au ajuns la sediul PSD. Ea a spus că nu este o abordare corectă ca atunci când un membru al partidului are ceva de spus să o facă la televizor, şi nu în partid, ea făcând referire la anunţul premierului privind remanierea.
"Suntem într-un punct critic, cred că nu este corect şi nu este o abordare onestă ca unul dintre colegii noştri să anunţe la televizor ceea ce intenţionează să facă. Vorbesc acum despre nişte principii, nu despre votul meu în CEx. Mi-aş dori din partea noastră, a tuturor, mai multă responsabilitate, o concentrare mult mai adecvată faţă de nevoile românilor şi toate aceste nemulţumiri, posibile frustrări, trebuie să fie întâi anunţate în forurile de conducere, şi nu în spaţiul public pentru că până la urmă nu fac altceva decât să întărească poziţia, să dea apa la moară criticilor noştri şi să slăbească partidul, ceea ce noi nu ne dorim. Pentru că am ajuns la guvernare cu un program foarte bun, pe care românii doresc să-şi vadă pus în aplicare. Cum am putea noi să ne ocupam de programul de guvernare, dacă suntem mai atenţi la sondajele de opinie şi la alte aspecte pe care eu le consider derizorii?", a declarat Firea.
Întrebată dacă remanierea este dreptul premierului, Firea a spus că atunci când este vorba despre funcţii care sunt obţinute cu susţinerea partidului care a câştigat alegerile, este foarte importantă opinia partidului.
La rândul lui, ministrul Mihai Fofor a spus, la intrarea la şedinţa PSD, că el este optimist şi că este convins că se vor găsi soluţii pentru a aşeza lucrurile.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, că premierul Mihai Tudose este de bună credinţă şi doreşte o echipă performantă şi că, dacă şi acest guvern ar cădea, şi-ar pune pune serios întrebarea dacă PSD mai poate să guverneze. În ceea ce priveşte miniştrii cu probleme penale, a spus că nu îl interesează dacă primeşte demisii sau demiteri, dar o echipă de guvernare nu trebuie să aibă probleme de integritate. "Prezumţia de nevinovăţie funcţionează în faţa justiţiei", a argumentat el.
Klaus Iohannis a menţionat că orice criză politică are rezultate negative şi că se vede foarte limpede că în economie a apărut o nelinişte profundă, au fost anunţate în ritm alert noi măsuri în domeniul fiscal şi că este cazul să se reintre "într-o zonă de predictibilitate şi stabilitate".
"Orice criză politică are consecinţe negative. Se vede limpede că în economie a apărut o nelinişte profundă. Au fost anunţate, într-un ritm ameţitor, de la începutul anului, noi şi noi măsuri în domeniul fiscal. Este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitate, pentru a permite şi mediului economic să performeze. Avem o creştere economică. Ea se datorează în bună măsură consumului, care este posibil şi datorită creşterilor salariale. Dar dacă vrem în continuare această creştere, trebuie să luăm măsuri predictibile, care aduc o dezvoltare pe termen lung", a afirmat el.
Întrebat dacă el consideră că premierul ar trebui să rămână, preşedintele a spus: "Nu văd nicio piedică, dacă se doreşte".
Anunţul privind remanierea guvernamentală a fost făcut de premierul Mihai Tudose luni seară. El spunea că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Viorel Ilie, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului şi că vor fi "nişte decizii dure, dar necesare".
"Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană", afirma premierul.
A doua zi de la anunţul premierului, marţi, PSD s-a întrunit într-o şedinţă informală, la finalul căreia premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au anunţat că decizia finală privind remanierile din Guvern va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anunţat că în şedinţa informală a PSD au fost stabilite "zona de remaniere şi persoanele remaniabile".
Miercuri, premierul Tudose a revenit cu explicaţii în ceea ce le priveşte pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb, spunând că a cerut demisia din Guvern a acestora întrucât sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.
”Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie. Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.
Tot miercuri, vicepremierul Sevil Shhaideh a spus, întrebată despre demisie, că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată. "Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx", spunea Sevil Shhaideh la ieşirea de la DNA, unde a fost chemată în dosarul "Belina", în care este suspectată de abuz în serviciu.
Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora. În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicirtarea fiind însă avizată negativ de Senat.
În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea "Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.
Trei zile mai târziu, PSD s-a întrunit în Biroul Politic Naţional, concluzia fiind că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au motive să demisioneze. ”Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (...) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, declara Rovana Plumb.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.