Preşedintele PNL, Florin Cîţu, s-a plâns, sâmbătă seară, într-o şedinţă cu mai mulţi lideri liberali, că social-democraţii încearcă să introducă în programul de guvernare comun mai multe măsuri puse de Liviu Dragnea în programele guvernelor Grindeanu şi Tudose, au declarat surse din cadrul PNL pentru News.ro. Florin Cîţu a declarat, înaintea rudei de negocieri cu PSD de duminică, că ”este bizar” să susţină unele măsuri din Programul de guvernare al PSD în perioada când Liviu Dragnea era preşedintele social-democraţilor. Cîţu a arătat că dacă acele măsuri erau bune, puteau fi implementate de PSD care avea majoritate confortabilă în Parlament şi se afla şi la putere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Florin Cîţu a declarat, duminică, la sediul partidului, că nu este un blocaj în negocierile cu PSD, dar că echipele nu s-au pus de acord în privinţa unor măsuri economice care se regăseau în programul de guvernare din vremea lui Liviu Dragnea.

”Nu e un blocaj, sunt încă divergenţe în modul în care vedem să administrăm în economie. Am arătat în ultimul an că se poate să ai şi venituri bugetare mai mari, fără să creşti taxe şi să ai o redistribuţie pe care o face piaţa. Noi aşa credem, că fără intervenţia statului se pot redistribui resursele în economie, echitabil, efcient. De partea cealaltă, bineînţeles,  se doreşte intervenţia statului, aşa se crede că se poate redistribui avuţia. Este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care eu le-am contracarat pe programul lui Dragnea. Şi taxe de solidaritate şi impozit  pe venit global, sunt mai multe acolo. M-am uitat acuma, cam tot ce era acolo, e în acest program. Mi se pare  bizar, la doi ani după ce am arătat că acel program a fost prost, pentru că nu l-au implementat. Aveau majoritate în Parlament şi nu au luat nicio măsură atunci, nici impozit pe venit global, nici taxă de solidaritate”, a declarat Florin Cîţu.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
Liderul PNL a mai declarat că dacă aceste măsuri ar fi funcţionat, ar fi fost adoptate de social-democraţi.
 
”Nu sunt de acord, le-am atacat atunci, când eram în opoziţie, ar fi culmea să le introducem astăzi, nu pentru că există o barieră ideologică, ci pentru că nu funcţionează. Dacă ar fi funcţionat, ar fi fost implementat atunci de PSD”, a declarat Florin Cîţu.
 
Întrebat dacă s-a discutat despre concedieri în sectorul bugetar, Florin Cîţu a declarat că sunt unele măsuri prevăzute în PNRR în ceea ce priveşte sectorul bugetar. 
 
”Nu, aici este vorba despre măsurile pe care trebuie să le avem în PNRR: reforma pensiilor pe contributivitate, reforma salarizării, să legăm salarizarea de performanţă în sectorul bugetar şi  bineînţeles este vorba de eficientizarea aparatului public. Şi aici recunosc eu că în această guvernare nu am făcut mai mult sau cât îmi doream eu să fac în această reformă a administraţiie publice şi a aparatului public. Am cerut reformă la Metrorex - nu s-a făcut, am cerut reformă la CFR Călători - nu s-a făcut, am cerut reforme la toate instituţiile statului - nu s-au făcut. Şi pentru că au plecat de la guvernare foştii parteneri, nu am mai avut timp să accesăm pedala de acceleraţie, să facem aceste reforme”, a declarat Florin Cîţu. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”PNL nu aplică programul lui Dragnea”, le-ar fi spus Cîţu liderilor PNL, într-o şedinţă care a avut loc sâmbătă seară, la finalul negocierilor cu PSD.

Potrivit surselor citate, măsurile pe care PSD vrea să le impună în programul de guvernare şi care datează de pe vremea lui Liviu Dragnea sunt taxa de solidaritate şi impozitul global.

Cîţu le-ar fi spus şi social-democraţilor, în timpul negocierilor de ieri, că nu este de acord cu cele două măsuri.

”Taxa de solidaritate se afla şi în programul de guvernare al lui Mihai Tudose, pagina 21, când preşedinte era Liviu Dragnea. Şi Sorin Grindeanu o avea în program. Cîţu a mai subliniat în discuţie că nu este de acord nici nu impozitul global - taxarea prgresiv”, au precizat sursele liberale pentru News.ro,

PNL şi PSD continuă, duminică, discuţiile pe marginea Programului de guvernare având de abordat subiecte asupra cărora nu s-a convenit până acum. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că este vorba despre ”aproximativ 5%” din Programul de guvernare, în timp ce liderul PNL, Florin Cîţu, a precizat că sunt subiecte din domeniul Finanţelor, Muncii şi Justiţiei. Punctele asupra cărora nu s-a convenit sunt majorarea pensiilor şi a alocaţiilor, dar şi situaţia Secţiei speciale. Ambii lideri s-au arătat optimişti că discuţiile se vor finaliza duminică.

Echipele de negociere ale PNL şi PSD se reunesc, din nou, duminică, de la ora 11.00, la Parlament.  

Negociatorii au de armonizat subiecte asupra cărora nu s-a convenit în rundele anterioare de negocieri, cum ar fi majorarea pensiilor şi a alocaţiilor, dar şi situaţia Secţiei speciale.  

După discuţiile de sâmbătă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că este vorba despre ”aproximativ 5%” din Programul de guvernare, însă a precizat că discuţiile vor avansa duminică.  

La rândul său, liderul PNL, Florin Cîţu, a precizat că subiectele încă în discuţie sunt din domeniile Finanţe, Muncă şi Justiţie.  

”Mai sunt câteva capitole, le facem mâine”, a afirmat, sâmbătă, Florin Cîţu, la plecarea de la negocieri.  

În ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei speciale, echipele iau în calcul să ceară un nou aviz de la Comisia de la Veneţia, iar subiectul să fie tranşat ulterior, în funcţie de răspunsul primit. 

În cursul zilei de sâmbătă, s-au făcut concesii de ambele părţi, pentru ca discuţiile să avanseze.  

Astfel, PSD este dispus să renunţe la impozitarea progresivă, cu care PNL nu este de acord, lucru afirmat de Florin Cîţu în repetate rânduri.  

În schimb, PNL este dispus să accepte acordarea din nou a voucherelor de vacanţă. Valoarea acestora va fi de 1.450 de lei.  Cu toate acestea, voucherele nu vor putea fi folosite pe litoral, ci doar în staţiuni balneo-climaterice şi în agroturism. 

Liderii PSD şi PSD au afirmat, în repetate rânduri, că vor ca Programul de guvernare să fie finalizat cât mai repede, apoi să se stabilească Executivul, astfel încât să se meargă cât mai repede pentru un vor în Parlament.  

Deocamdată, însă, nu există un consens în ceea ce priveşte numele premierului.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.