Deputatul Dan Barna a fost ales sâmbătă, la congresul de la Poiana Braşov, preşedinte al Uniunii Salvaţi România, cu 127 voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, a obţinut doar 50 voturi. Aşa-numita ”aripă nicuşoristă”, susţinătorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competiţia pentru şefia formaţiunii -, nu a participat la congresul de la Poiana Braşov, acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru alegerile noului preşedinte al partidului. Ei au ameninţat chiar că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatele congresului, iar Nicuşor Dan a transmis sâmbătă pe Facebook un mesaj în care spune că nu poate participa la un congres "viciat prin practici demne de PSD şi PNL”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicuşor Dan, despre congresul USR: Nu pot gira prin prezenţa mea un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL

Dan Barna a fost ales preşedintele USR cu 127 de voturi

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dan Barna a fost ales sâmbătă, la congresul de la Poiana Braşov, preşedintele Uniunii Salvaţi România, cu 127 voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, a obţinut abia 50 voturi. 14 voturi au fost anulate.

El a spus, după anunţarea rezultatului, că miza este creşterea şi extinderea USR.

CITEȘTE ȘI Cine este Dan Barna, noul preşedinte al Uniunii Salvaţi România

De asemenea, Barna le-a mulţumit participanţilor la congres, spunând că au înţeles că a face politică înseamnă să accepţi jocul democratic al politicii şi faptul că USR nu poate sta pe loc.

"Vă mulţumesc că aţi venit pentru că aţi înţeles că a face politică înseamnă să accepţi jocul democratic al politicii şi aţi înteles că nu putem sta pe loc. Vreau sa fie momentul în care chiar încheiem o etapă şi începem etapa în care ne respectăm regulamentul şi instituţiile, în care avem dialog – voi avea dialog cu fiecare structură din acest partid. Săptămâna viitoare voi lua legătura cu filialele care nu au venit la congres pentru a închide această zbatere în care a fost partidul până acum. Miza e să creştem şi să ne extindem, să fim partidul acela de opoziţie despre care vorbim cu prietenii şi pe care îl aşteaptă societatea. Mulţumesc contracandidaţilor pentru că nu a fost o campanie urâtă. Multe din argumentele lui Vlad Alexandrescu şi Cristian Seidler sunt valoroase şi le voi prelua. De luni, după congres, vreau ca fiecare dintre voi să vă bateţi capul cu ideile alea multe pe care mi le-aţi spus în campanie", a declarat Dan Barna.

Dan Barna: Duşmanul real pentru USR este PSD; nu se pune problema de epurări în urma congresului; posibilităţile de a obţine Primăria Capitalei prin Nicuşor Dan rămân deschise

Noul preşedinte al USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă, la Poiana Braşov, că PSD rămâne în continuare duşmanul real pentru USR şi a dat asigurări că membrii de partid care au boicotat congresul în care el a fost ales lider al formaţiunii nu vor fi epuraţi. De asemenea, Barna a spus că regretă afirmaţiile făcute de Nicuşor Dan despre vicierea congresului, afirmând că posibilităţile de a obţine primăria Capitalei prin Nicuşor Dan rămân deschise.

”USR este un partid care va continua să fie opoziţia activă. Duşmanul real pentru noi este PSD care duce România într-o zonă a confiscării resurselor publice pentru o clică de oameni care vor să le fure şi să se pună la adăpost de lege”, a declarat Dan Barna în prima conferinţă de presă după alegerea sa în funcţia de preşedinte al USR.

Întrebat ce mesaj are pentru Nicuşor Dan care a spus despre congresul de la Poiana Braşov că este"viciat prin practici demne de PSD şi PNL”, Barna a afirmat că alegerea sa în funcţia de lider al formaţiunii este cât se poate de legitimă, din moment ce 70% dintre delegaţii congresului au votat.

”Este unul dintre lucrurile triste ale acestei zile faptul că, Nicuşor Dan, plasându-se în afara partidului, a simţit nevoia să transmită supărarea pe care domnia sa o are. În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul. Au participat chiar mai mulţi, undeva la 210 delegaţi, ceea ce arată că, într-adevăr, congresul este organul reprezentativ care este respectat. Majoritatea largă şi-a exprimat dorinţa ca USR să meargă mai departe, să încheie o etapă de frământări pe care demisia fostului preşedinte a generat-o la momentul acela. Mesajul membrilor pe care l-am înţeles azi este acela că aşteptarea este să pornim pe drumul de partid de opoziţie pe care ni l-am asumat la alegerile din decembrie”, a spus Dan Barna.

El a dat asigurări că nu va demara o campanie de epurări în rândul membrilor de partid care au contestat congresul.

”În ceea ce priveşte acest subiect al posibilelor epurări care ar putea să se întâmple în partid în funcţie de cine ar câştiga aceste alegeri, vreau să nu fie niciun echivoc: e o ştire pur Radio Erevan – aşa este, dar invers şi deloc. Nu se pune problema să existe vreo epurare. Nu există nicio iniţiativă sau intenţie de a epura oameni din partid. Suntem, totuşi, în 2017, nu în anii 50”, a susţinut el.

Întrebat dacă Nicuşor Dan rămâne în continuare o opţiune de candidat al USR la alegerile pentru Primăria Capitalei, Barna a spus că da.

”Sunt convins că Nicuşor Dan a făcut afirmaţia cu preşedinte ilegitim neştiind exact numărul de participanţi la acest congres. În ceea ce priveşte posibilităţile de a obţine Primăria Capitalei prin Nicuşor Dan susţinut de USR, acestea rămân în continuare deschise. Noi vorbim azi de o alternativă Firea – Nicuşor Dan? Da, alternativa mai bună e Nicuşor Dan”, a conchis noul preşedinte al USR.

Dan Barna a fost ales sâmbătă, la congresul de la Poiana Braşov, preşedintele Uniunii Salvaţi România cu 127 voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, a obţinut abia 50 voturi. 14 voturi au fost anulate.

Dan Barna: Demisia lui Nicuşor Dan din partid a fost o greşeală, ne-am pierdut încrederea unii în ceilalţi; USR trebuie să dea premierul la viitoarele alegeri

Vicepreşedintele USR Dan Barna, candidat pentru şefia partidului, a declarat sâmbătă la congresul de la Poiana Braşov că formaţiunea în datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, şi a spus că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile din 2020.

”Noi toţi îi datorăm extrem de mult lui Nicuşor Dan. Dincolo de simpatii, de antipatii, de opinii, este o realitate pe care istoria României o va reţine. Nicuşor Dan timp de zece ani a luptat pentru o idee care a făcut să se nască USR şi care a făcut ca toţi să fim aici, datorită acelui elan pe care Nicuşor Dan l-a avut în societatea românească şi în România. Nu am fost mereu de acord cu Nicuşor, şi cred că decizia de a-şi da demisia a fost una greşită, dar ceea ce pot spune foarte clar este că  locul lui Nicuşor Dan este în USR.  Avem nevoie de Nicusor si daca o sa am sprijinul dumneavoastra o sa fac tot ceea ce pot pentru a il convinge sa revina langa noi”, a declarat Dan Barna în discursul de prezentare a candidaturii la şefia USR.

El a arătat că plecarea lui Nicuşor Dan din partid a scos la iveală o ”falie adâncă a lipsei de încredere” între membrii partidului, dar şi faptul că instituţiile interne ale USR funcţionează, dând ca exemplu acest sens referendumul pentru poziţionarea formaţiunii împotriva modificării Constituţiei în privinţa familiei.

Barna a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.

”Eu am încredere că suntem capabili să reuşim ceea ce ne-am promis, să luptăm ca întreg pentru România pe care o dorim.  Nu există vreo scuză dacă eşuăm. Nu vor fi de vină liberalii sau „nicuşoriştii” sau progresiştii sau orice altă etichetă ne punem unii altora. Vom fi de vină noi toţi. Şi nu va fi numai eşecul nostru. Dacă USR se risipeşte, fiecare dintre noi îşi va fi pierdut nişte luni sau ani din viaţă, asta am putea digera. Dar mai grav, vom fi irosit şi  noi, din nou, speranţele unei generaţii întregi că se poate naşte un partid politic care să nu fie o frântă aripă tânără de PSD sau PNL. De aceea, vă chem pe toţi să lăsăm deoparte luptele noastre interne pentru orgoliu şi să vedem miza reală a acestui Congres - să relansăm lupta USR pentru schimbarea României”, le-a spus Barna delegaţilor la congres.

”Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaştem greşelile şi să reînvăţăm să avem încredere unii în ceilalţi. Să ne uităm la ce ne apropie şi nu la ce ne desparte. Să ne comportăm ca adulţi şi nu ca puşti cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda şi nu victimele agendei altora”, a mai spus el.

Dan Barna a spus că obiectivul USR trebuie să fie impunerea prim-ministrului la următoarele alegeri parlamentare.

”Sintetizez: respect faţă de reguli, dialogul intern şi extinderea - acestea sunt direcţiile principale pe care vi le propun ca să transformăm USR într-un partid adevărat. Şi mai e un element. Pentru ca USR să devină acel mecanism solid şi eficient, partidul trebuie să se profesionalizeze. Nu trebuie să ne propunem să devenim politicieni de meserie. Trebuie să devenim profesionişti care fac politică. E o distincţie importantă”, a mai afirmat Barna.

Vlad Alexandrescu: România a fost îngenuncheată şi violată; să aducem în ţară principiile adevărate ale democraţiei şi statului de drept

Vicepreşedintele USR Vlad Alexandrescu, unul dintre cei doi candidaţi la şefia partidului la congresul de la Poiana Braşov, a făcut un apel la unitate către membrii formaţiunii, astfel încât USR să poată impune în ţară ”principiile adevărate ale democraţiei şi statului de drept”, el explicând că România a fost o ţară ”îngenuncheată şi violată”.

”Vă cer tuturor să nu plecăm acasă, să rămânem în USR şi să facem (…) opoziţie în România şi să aducem în România principiile adevărate ale democraţiei şi ale statului de drept, ale respectului reciproc. Vă cer să nu devenim ca ceilalţi, avem înţelepciunea ca acum, în ceasul al 12-lea să fim uniţi, să fim înţelepţi şi să ne dăm toate instrumentele prin care putem duce mai departe votul celor 700.000 de cetăţeni care ne-au trimis în Parlament ca să-I reprezentăm şi să nu-I mai înşelăm încă o dată”, a declarat Vlad Alexandrescu.

El a ţinut să-i mulţumeasc,ă lui Nicuşor Dan pentru că a făcut posibilă construcţia politică numită USR.

”Este omul care a luptat timp de zece ani în Bucureşti pentru ca patrimoniul istoric al oraşului să nu fie călcat în picioare, pentru ca administraţia publică să fie mai transparentă”.

”Nu există două Românii, nu există o Românie săracă şi o Românie bogată. Există o singură Românie care a fost îngenuncheată, care a fost violată, care este umilită, care este aruncată la periferia Uniunii Europene, căreia i se promit compensaţii halucinante, halucinogene, căreia i se vorbeşte despre trecutul ei mioritic, mistic, dacic”, le-a explicat Alexandrescu delegaţilor la congres.

Elek Levente: USR a intrat într-o criză de succesiune prea repede; să nu uităm de unde am pornit - din stradă

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat sâmbătă, în discursul de deschidere a congresului extraordinar al partiului, că formaţiunea a intrat prea repede într-o criză de succesiune a conducerii şi i-a îndemnat pe delegaţii şi invitaţii prezenţi la eveniment să nu uite că USR a pornit din stradă.

”În urmă cu doi ani eram în stradă. Protestam împotriva unei puteri corupte, arogante şi incompetente care-şi ucide cetăţenii, aceeaşi ca astăzi. Vă spun asta pentru a vă aminti de unde am pornit, din stradă, şi care este misiunea noastră. Astăzi se împlinesc doi ani de la evenimentul Colectiv şi vă invit să ţinem un moment de reculegere în memoria tinerilor de la Colectiv”, şi-a început Elek Levente discursul de la tribuna congresului.

Preşedintele interimar al USR a spus că, indiferent de frământările prin care trece partidul, membrii săi poartă în ei aceeaşi revoltă şi aceleaşi speranţe într-o societate care funcţionează după reguli, în care meritul este recompensat, minciuna şi furtul sunt sancţionate, ideile valoroase pentru binele comun sunt puse în practică. 

”Au fost zile grele în care am trăit, uneori, sentimentul că am uitat de ce am pornit pe acest drum, din cauza polemicii şi neîncrederii care s-au instalat în partid. Înţeleg că am intrat într-o criză de succesiune, prea repede. Demisia fondatorului partidului, la un an de la înfiinţarea lui, nu este o situaţie uşoară, nici emoţional, nici politic. Dar dacă privim partea plină a paharului, o organizaţie se instituţionalizează ca partid, dacă trece, cu bine, prin crizele de succesiune. Îmi doresc să punem capăt la acest Congres acestei etape de creştere ca partid şi să ne urmăm drumul, să împlinim visul, al nostru, al oamenilor care ne-au votat, al celor care au ieşit în stradă şi al celor care nu se simt încă reprezentaţi”, a mai spus el. 

Levente a arătat că România se află, odată cu revenirea PSD la putere, într-un moment de cotitură, ”poate cel mai dificil după căderea comunismului totalitar”. 

”Vedem în jurul nostru o revenire a fantomelor autoritarismului, naţionalismului şi autarhiei. În fiecare zi, partidul conduds de Liviu Dragnea – a cărui ziua de naştere azi, îi doresc la multi ani, dar nu la conducerea României – PSD luptă pentru a cuceri un teritoriul pe care-l credeam definitiv câştigat pentru democraţia liberală, pentru societatea deschisă şi inclusivă. Nu este. PSD vrea să-şi subordoneze statul, până la ultimul funcţionar, şi justiţia, demonizează antreprenorii străini, atacă societatea civilă. Suntem într-un război dus de forţele reacţionare reprezentate de majoritatea PSD-ALDE împotriva românilor care-şi doresc o societate europeană, modernă şi prosperă. USR trebuie să fie în prima linie a acestei lupte. Nu mai putem pierde timp în controversele interne pentru că acest timp nu este al nostru, este al României care este în pericol să devină un stat eşuat”, a mai spus preşedintele interimar al USR. 

Susţinătorii lui Nicuşor Dan boicotează congresul şi ameninţă că îl vor contesta în instanţă  

Cel de-al doilea congres USR, organizat în mai puţin de şase luni de la ultima astfel de reuniune, a început la Poiana Braşov, pe ordinea de zi aflându-se alegerea pe viitorului preşedinte al partidului pentru următorii doi ani, după ce Nicuşor Dan a părăsit formaţiunea la mai puţin de două săptămâni după ce fusese ales preşedinte la congresul din mai de la Cluj. Competiţia se desfăşoară între vicepreşedinţii Dan Barna (aripa liberală) şi Vlad Alexandrescu (aripa progresistă), după ce Cristian Seidler (aripa ”nicuşoristă”) s-a retras din cursă acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru congres. Susţinătorii lui Seidler au anunţat că vor boicota congresul şi ameninţă că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatul acestuia. Din cei 283 de delegaţi aşteptaţi la congres şi-au înregistrat prezenţa doar 158.

Scandalul din USR s-a amplificat odată cu disputele interne privind desemnarea delegaţilor la congresul de la Poiana Braşov din partea organizaţiei de Bucureşti, s-a intensificat prin retragerea din cursa pentru şefia partidului a vicepreşedintelui Cristian Seidler şi ar putea culmina prin boicotarea congresului de către susţinătorii acestuia, aşa-numita ”aripă nicuşoristă”, care ameninţă inclusiv cu atacarea în instanţă a organizării şi rezultatelor congresului de sâmbătă.

CITEȘTE ȘI INTERVIU - Dan Barna: USR trebuie să se definească drept un partid de centru dreapta; Nicuşor Dan este oricând binevenit înapoi

Iniţial, liderii USR au decis ca desemnarea delegaţilor la congres să se facă pe baza aceluiaşi sistem care a fost folosit şi la congresul din luna mai, lucru care s-a întâmplat în toate organizaţiile judeţene ale formaţiunii.

CITEȘTE ȘI INTERVIU - Vlad Alexandrescu: USR nu şi-a căutat un tătuc niciodată, principiile lui Nicuşor Dan au fost sădite în ADN-ul partidului

În ceea ce priveşte alegerile din Bucureşti, organizaţia care trimite cel mai mare număr de delegaţi la congres, acestea, în urma unor lungi dispute interne, s-au dorit a fi organizate potrivit unui sistem diferit. Primele alegeri, în urma cărora candidatul ”aripii nicuşoriste”, Cristian Seidler, şi-a adjudecat 58 din cei 63 de delgaţi, au fost anulate prin decizia Comisiei de Arbitraj. Ulterior, s-au organizat alte alegeri, pe un sistem diferit, dar susţinătorii lui Seidler au boicotat scrutinul.

În urma acestor dispute, vicepreşedintele Cristian Seidler s-a retras din cursa pentru şefia USR acuzând faptul că regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii ţări în sensul că desemnarea delegaţilor nu a fost făcută după aceleaşi reguli în toate organizaţiile formaţiunii. El a anunţat că va boicota congresul ca, de altfel, o mare parte a celor care îl susţin, Mai mult, ”aripa nicuşoristă” ameninţă chiar că va solicita în instanţă anularea rezultatului congresului de sâmbătă.

În cursa pentru şefia partidului au rămas doi candidaţi, vicepreşedintele Dan Barna, reprezentantul ”aripii liberale”, şi vicepreşedintele Vlad Alexandrescu, reprezentantul ”aripii progresiste”.

Câştigătorul competiţiei va fi desemnat preşedinte al USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmând a fi organizat în primăvara lui 2019, înaintea alegerilor europarlamentare.

USR a ajuns în situaţia de a organiza al doilea congres din istoria partidului la mai puţin de şase luni de la primul congres, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Pe 31 mai, la mai puţin de două săptămâni de la congresul care îl alesese pe Nicuşor Dan preşedinte al partidului, conducerea centrală a formaţiunii a votat pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepoziţionare, argumentând că  refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, Nicuşor Dan şi-a anunţat pe 1 iunie demisia din funcţia de preşedinte al partidului şi părăsirea partidului.

În aceeaşi zi în care şi-a anunţat demisia, Nicuşor Dan a declarat că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

Decizia de poziţionare a fost menţinută însă şi de către Comitetul Politic al USR şi, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul întregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.