Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, toate candidaturile depuse pentru funcţiile de conducere din partid, care vor fi alese la Congresul extraordinar de sâmbătă. Astfel, pentru postul de preşedinte executiv sunt trei candidaţi - Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, iar pentru cel de secretar general candidează Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ţinut să precizeze, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că îl va propune pe Niculae Bădălău pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a fost întrebată, după CExN, dacă mâine şi-ar putea retrage candidatura la funcţia de preşedinte executiv, ea evitând să dea un răspuns tranşant: ”Mai e timp pentru asta; nu negociez nimic”. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a spus că validarea candidaturilor nu este o victorie, ci o chestie normală, afirmând că, în ultimii ani, el şi alţi membri PSD care se luptă cu "un sistem hidos” au primit ameninţări. Acesta a afirmat în faţa jurnaliştilor că are emoţii şi abia se stăpâneşte să nu plângă. La rândul său, Nicolae Bănicioiu a spus că "reuşita zilei" este validarea tuturor candidaturilor, susţinând, însă, că Viorica Dăncilă nu ar trebui "încărcată cu alte treburi”, având în vedere că este premierul României şi preşedintele organizaţiei de femei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Codrin Ştefănescu: În momentul de faţă avem candidaturi în felul următor - Dragnea contra Bănicioiu şi Andronescu şi Dragnea împotriva lui Ştefănescu

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat vineri, la finalul Comitetului Executiv Naţional (CExN), că validarea candidaturilor de astăzi nu este o victorie, ci reprezintă o chestie normală, afirmând că, în ultimii ani, el şi alţi membri PSD care se luptă cu „un sistem hidos” au primit ameninţări. Acesta a afirmat în faţa jurnaliştilor că are emoţii şi abia se stăpâneşte să nu plângă.

„Nu putem vorbi despre victorie în CExN. Este vorba despre o chestie normală, faptul că ne-au aprobat colegii noştri (candidaturile – n.r.) să putem candida într-o competiţie liberă este foarte normal”, a declarat Codrin Ştefănescu.

El a spus că, de fapt, pentru funcţiile de preşedinte executiv şi de secretar general candidează „Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andonescu şi Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu”.

“În momentul de faţă, avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea, contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andonescu, ca secretar general, Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu, iar Congresul (...) va decide mâine dacă votează şi cu cine votează”, a afirmat acesta.

Ştefănescu a apreciat că discursurile candidaţilor vor fi „foarte puternice”, deoarece vocea acestora trebuie să se facă auzită.

“Vom avea discursuri la acest Congres, foarte puternice şi foarte pornite din suflet, la fel cum a fost discursul meu de astăzi din CExN, al unui om care de foarte mulţi de ani de zile se luptă în mod public cu un sistem hidos şi, pentru asta, eu, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu am primit şi ameninţări, şi presiuni, şi s-au întâmplat lucruri foarte ciudate. De aceea vocea nostră în Congres trebuie să fie auzită. Rămân cu regretul că nu pot candida la vicepreşedinţi pe formula asta cu regiuni oameni care au ceva de spus şi pe care poporul îi îmbrăţişează şi membrii PSD, şi votanţii noştri”, a menţionat secretarul general adjunct.

El a susţinut că delegaţii PSD care participă la Congres nu vor putea fi influenţaţi.

„Eu vă spun în mod foarte clar că am încredere în ceea ce se va vota şi că orice încercare de a face recomandări delegaţilor «nu-l votaţi pe Ştefănescu sau Bănicioiu, votaţi pe nu ştiu cine» cred că nu vor ţine, pentru că oamenii care vin din teritoriu sunt consumatori şi de presă, de televiziune, ştiu exact cum este pulsul în societate acolo, la baza partidului, şi sunt oameni care pur şi simplu alocă zi şi noapte pentru acest partid şi nu pot fi manipulaţi”, a mai declarat Ştefănescu.

La final, secretarul general adjunct le-a spus jurnaliştilor: „Sunt ca niciodată foarte emoţionat şi ştiţi foarte bine că nu am trac în faţa camerelor, nu am avut niciodată, nici când am fost la emisiuni cu ratinguri de milioane de telespectatori. Am emoţii acum şi de abia pot să ma stăpânesc. Pur şi simplu simt aşa, că îmi vine să îmi rup hainele de pe mine şi să plâng, la situaţia la care s-a ajuns”.

UPDATE - Bănicioiu, despre candidatura Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD: Cred că doamna Dăncilă are foarte multă treabă de făcut la Guvern şi nu ar trebui să o mai încărcăm cu alte treburi

Nicolae Bănicioiu a spus, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că "reuşita zilei" este validarea tuturor candidaturilor, susţinând, însă, că Viorica Dăncilă nu ar trebui "încărcată cu alte treburi”, având în vedere că este premierul României şi preşedintele organizaţiei de femei.

"Doamna Dăncilă este în acest moment premierul României, preşedintele organizaţiei de femei. Eu cred că doamna Dăncilă are foarte multă treabă de făcut la Guvern şi la organizaţie şi nu ar trebui să o mai încărcăm cu alte treburi”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Întrebat ce şanse are în faţa Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, Bănicioiu a spus că nu candidează pentru funcţie.

"Toată lumea care nu vrea să câştigăm noi, plânge din cauza aceasta, dar vă asigur că suntem şi maturi, şi raţionali, şi nu vom diviza voturile. Eu cu doamna Andronescu suntem capabili de o astfel de discuţie. Nici eu, nici domnia sa, nu candidăm pentru o funcţie. Nu asta mă recomandă pe mine. Cred că în aceste momente trebuie să prevaleze raţiunea, nu dorinţa vreunuia de mărire. Era bine să gândească toţi la fel. Era bine să se gândească toţi la binele partidului. Eu, unul, sunt PSD-ist. Eu simt pentru acest partid. Am multe pe suflet, credeţi că nu v-aş spune? V-aş spune multe despre Congresul de mâine, dar nu o fac din respect pentru colegii mei şi pentru oamenii care cred în partidul ăsta şi nu votează neapărat partidul nici pentru domnul Dragnea, pentru Bănicioiu sau pentru doamna Andronescu. Votează pentru că sunt PSD-işti din tată-n fiu, să vadă partidul ăsta într-o lumină bună”, a spus Bănicioiu.

El a adăugat că nu crede că va fi votat de toţi, dar îşi doreşte susţinerea majorităţii: „Mie nu îmi place unanimitatea în mod general, aşa”, a spus el.

Nicolae Bănicioiu a mai spus că reuşita zilei este validarea tuturor candidaturilor şi le-a mulţimit colegilor de partid din ţară că au făcut presiuni pentru votarea acestor candidaturi.

UPDATE - Ecaterina Andronescu, întrebată dacă şi-ar putea retrage candidatura: Mai e timp pentru asta; nu negociez nimic

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a fost întrebată, vineri, după CExN, dacă mâine şi-ar putea retrage candidatura la funcţia de preşedinte executiv, ea evitând să dea un răspuns tranşant. ”Mai e timp pentru asta; nu negociez nimic”, a spus Andronescu.

Ea le-a mulţumit colegilor din CExN pentru aprobarea candidaturii şi şi-a exprimat speranţa că sâmbătă va fi ”un congres cât se poate de normal şi natural”.

Ecaterina Andronescu a precizat că îşi pregăteşte discursul pentru congres, care va fi unul constructiv, nu pentru susţinerea candidaturii.

UPDATE - Oprişan, întrebat dacă PSD ar putea avea o conducere mai bună: Viaţa nu se opreşte la nivelul niciunei conduceri, nimeni nu este indispensabil

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat la finalul Comitetului Executiv al PSD de vineri, întrebat dacă partidul va avea o conducere mai bună, că nimeni nu este indispensabil, iar „viaţa nu se opreşte la nivelul unei conduceri”. Oprişan a afirmat că PSD este un „organism viu”, în care oamenii discută şi găsesc soluţii mai bune pentru guvernarea ţării.

„PSD e un organism viu în care oamenii vorbesc, în care oamenii discută. La final, aceste discuţii duc la soluţii pentru guvernarea ţării, pentru funcţionarea partidului, soluţii bune pentru ca românii să trăiască mai bine şi în condiţiile astea vă spun la final vorbim pe o singură voce. Suntem o echipă unită, avem preşedintele de partid şi mergem în continuare să le arătăm românilor că le putem face o viaţă mai bună”, a declarat Marian Oprişan.

Întrebat dacă partidul va avea o conducere mai bună după Congres, preşedintele PSD Vrancea a spus că „viaţa nu se opreşte la nivelul niciunei conduceri” şi că nimeni nu este indispensabil.

„Viaţa nu se opreşte la nivelul niciunei conduceri şi cimitirele Europei sunt pline de oameni indispensabili, nu este nimeni indispensabil. Important este să reuşim ca prin guvernarea PSD să schimbăm România din temelii în aşa fel încât să nu se întoarcă niciodată nici la dictatură, nici la stat poliţienesc, la un stat care nu îşi respectă cetăţenii”, a mai spus Oprişan.

Dragnea: Au fost validate toate candidaturile; pe Niculae Bădălău eu îl propun preşedintele Consiliului Naţional

”Toţi cei care şi-au depus candidatura vor fi trecuţi pe buletinele de vor”, a precizat Dragnea.

CExN a stabilit şi preşedintele Comisiei de numărare a voturilor la congres. ”Cine să fie? Domnul Manda”, a spus Dragnea.

El a precizat, de asemenea, că Daniel Florea şi-a retras candidatura şi a spus că în sală nu a văzut ”nemulţumiţi”.

”După congres vom convoca şi Consiliul Naţional şi i-am spus domnului Bădălău că o să-l propun ca preşedinte al Consiliului Naţional al PSD”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a precizat că a fost stabilit ca fiecare candidat să aibă câte doi observatori, iar el a propus ca pentru fiecare regiune să fie minimum unul. 

“Au solicitat (membrii din CExN – n.r.) şi s-a aprobat instantaneu să fie observatori din partea candidaţilor care candidează la funcţiile naţionale. Erau stabiliţi câte doi, eu am făcut propunerea să li se aprobe cel puţin câte unul pentru fiecare regiune, doar să fie membri de partid şi delegaţi la Congres, ca să nu vină din afara partidului”, a explicat liderul social-democraţilor.

A existat şi propunerea ca fiecare candidat să aibă 30 de observatori, dar s-a transmis acestora că deja sunt 132 de membri în comisia de numărare a voturilor, iar dacă s-ar mai adăuga atât de mulţi, nu ar găsi loc la Sala Palatului pentru a număra voturile. "La un moment dat propusese cineva să fie fiecare candidat la funcţiile naţionale să aibă câte 30 de observatori la comisia de numărare a voturilor. Li s-a transmis că sunt deja 132 în comisia de numărare a voturilor şi, dacă mai sunt încă 100, nu vom găsi o sală la Sala Palatului să se poată număra voturile”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă s-a discutat în cadrul CExN şi contestaţia depusă de către deputatul Cătălin Rădulescu, acesta a spus: "Nu ştiu, era la o televiziune şi n-am putut să vorbim cu dumnealui. Chiar nu ştim”.

Referitor la faptul că la ultimele congrese au participat şi foşii preşedinţi ai partidului, Liviu Dragnea a spus că, “dacă nu şi-au depus candidaturile, nu candidează”.

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, toate candidaturile depuse pentru funcţiile de conducere din partid, care vor fi alese la Congresul extraordinar de sâmbătă, au declarat anterior surse din partid. Astfel, pentru postul de preşedinte executiv sunt trei candidaţi - Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, iar pentru cel de secretar general candidează Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu. 

Conform aceloraşi surse, toate candidaturile au fost validate, deşi Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu nu au dosarele complete. Toate candidaturile au fost validate cu unanimitate, cu excepţia celei a lui Rădulescu. Totodată, Daniel Florea şi-a retras candidatura la funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov, au precizat aceleaşi surse.

Pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti  - Ilfov sunt candidaţi Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud - Est candidează Lucreţia Roşca şi  Marian Oprişan, în timp ce în Nord - Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord - Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania - Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.

Conform Statutului PSD, Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.