Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de validare a celui de-al doilea mandat al său la Cotroceni, că timp de cinci ani a rămas permanent conectat la problemele societăţii şi s-a opus tendinţelor regresive, elconsiderând că toţi decidenţii trebuie să-şi asume că nimeni nu e mai presus de lege. Klaus Iohannis a obţinut 66,09% din voturi la alegerile prezidenţiale, iar Viorica Dăncilă - 33,91%, coform rezultatelor finale ale scrutinului anunţate joi de Biroul Electoral Central.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

UPDATE - ”Votul pe care mi l-au acordat românii pentru un nou mandat reprezintă o onoare deosebită şi o mare resonsabilitate. Primul mandat a fost plin de provocări. Timp de cinci ani am rămas permanent conectat la problemele societăţii şi m-am opus tendinţelor regresive pe care le-am considerat un pericol pentru democraţie. Este imperativ ca actorii statali să acţioneze în beneficiul naţunii române. A veghea la respectarea Consttuţiei şi a-i garanta respectarea sunt de o importanţă vitală. Autorităţile publice trebuie să acţioneze cu bună credinţă”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că în  virtutea rolului constituţional, va acţiona pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor şi va continua să fie un apărător ferm al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, al valorilor supreme din Constituţie.
”Voi veghea în continuare la respectarea Cnstituţiei şi voi susţine valorile statului de drept şi parcursul european al României. Sunt nu doar principiile care mi-au călăuzit acţiuni, şi direcţia în care - de trei ori - românii au arătat că vor să meargă ţara noastră. Drumul ales de români este cu un singur sens, la care trebuie să se alinieze toate autorităţile statului”, a subliniat preşedintele.
”Cei care au girat asaltul asupra Justiţiei au primit cea mai severă sancţiune prin votul oamenilor. Toţi decidenţii trebuie să-şi asume că nimeni nu este mai presus de lege”,a adăugat şeful statului.

UPDATE - Curtea Constituţională validează cel de-al doilea mandat de preşedinte al lui Klaus Iohannis. La ceremonie sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi Cabinetul său.

Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales. Actul de validare se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului,, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Potrivit articolului 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

- Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de voturi, reprezentând 66,09%, iar Viorica Dăncilă de 3.339.922 de alegători,, adică de 33,91%.

Numărut total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost 10.031.762 reprezentâmd o prezenţă de 54,86%.

Au fost 9.849.057 voturi valabil exprimate, adică 98,18% din numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, fiind 182.648, adică1,82% voturi nule.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.