Deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care modifică legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Propunerea legislativă prevede că magistraţii CCR pot fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Judecători ai Curţii Constituţionale pot fi numai judecătorii numiţi în condiţiile art.125 alin. 1 din Constituţie. Judecătorul numit ca judecător al Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţie pe durata mandatului. Postul ocupat de magistrat la momentul numirii ca judecător la Curtea Constituţională este rezervat în mod obligatoriu. La încetarea mandatului de judecător al Curţii, magistratul are dreptul de a reveni pe postul deţinut anterior numirii. Perioada în care magistratul a exercitat funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este considerată vechime în magistratură”, arată proiectul de lege al liberalului

De asemenea, „preşedintele României numeşte judecătorii CCR dintre magistraţii care şi-au depus candidaturile la Secretariatul general al Administraţiei prezidenţiale”, potrivit unui nou articol introdus prin proiect.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Procedura de numire nu este schimbată prin proiectul de lege. Ca şi până acum, conform legii în vigoare, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

O altă modificare propusă prin iniţiativa legislativă este: „Camera Deputaţilor şi Senatul numesc, la propunerea Biroului permanent şi pe baza raportului Comisiei juridice, motivat cu privire la toţi candidaţii, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale, magistratul care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se depun la Secretariatele generale ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Totodată, judecătorii depun cererile de candidatură, însoţite de un curriculum vitae, avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi actele doveditoare că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

Proiectul arată că „lipsa avizului sau avizul negativ al CSM duce la respingerea cererii de candidatură”.

În timpul şedinţelor publice vor trebui să poate robă şi consilierii juridici, pe lângă judecători, magistraţi asistenţi, procurori şi avocaţi, iar numirea judecătorului la Curtea Constituţională se face numai cu acordul prealabil exprimat în scris prin cererea de candidatură a magistraţilor.

Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează şi la data pensionării.

În forma legii în vigoare, încetarea mandatului de judecător al CCR încetează „la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces sau în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni”.

Propunerea legislativă a liberalului, care iniţial a fost ales deputat pe listele PSD la Sibiu, a fost înregistrată la Camera Deputaţilor, prim for sesizat, decizional fiind Senatul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.