Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit în limba română, la finalul declaraţiei de presă susţinute, joi seară, la Sibiu, spunând că în ianuarie, la startul Preşedinţiei Române, a vorbit "din suflet" despre România, "pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili"." Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră", a spus Tusk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Donald Tusk a avut în faţă, în timpul conferinţei de presă, perechea de mănuşi primite cu o zi înainte de la Helmuth Duckadam.
 
"Aceste mănuşi le-am primit ieri de la Helmuth Duckdam şi mi-a dat un sfat cum să ne apărăm mai eficient interesele Uniunii, el este foarte eficient. Mulţumesc, Helmuth!", a spus el.
 
El a afirmat că, liderii s-au întâlnit la Sibiu, cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, pentru a începe discuţiile despre priorităţile Uniunii Europene în viitorii ani.
 
"Am vorbit despre afacerile interne, precum şi despre provocările globale, ţinând cont că unele lucruri au devenit imprevizibile. Rezultatele discuţiilor le vom afla în iunie când Consiliul European va adopta priorităţile europene pentru următorii cinci ani, cunoscute drept agenda strategică. Fără să cunoaştem rezultatele acestei dezbateri ale alegerilor parlamentare pot să spun să spun un singur lucru, cu siguranţă liderii au demonstrat categoric că vor să îşi asume responsabilităţile politice nu doar pentru provocările politice, dar şi pentru întreaga Uniune Europeană. Statele membre şi liderii lor aleşi democratic vor să apere modul în care funcţionează Uniunea şi în care se dezvoltă. Cred că acest mod de gândire este important şi mai presus de toate de dorit pentru a asigura funcţionarea bună a întregii comunităţi", a declarat Tusk. 
 
El a spus că vrea să păstreze "spiritul acestor discuţii în ceea ce priveşte priorităţile UE pentru următorii ani şi în procesul de nominalizare a viitorului lider al UE".
 
"Aş vrea să anunţ că după alegerile europarlamentare, pe 28 mai, voi convoca o întâlnire cu cei 28 de lideri ai Uniunii Europene pentru a începe procesul de nominalizare. Intenţia mea este să asigurăm alegerea preşedinţilor comisiilor şi Consiliului într-un mod natural, vom respecta regulile din tratate şi trebuie să reflecte balanţa demografică şi geografică astfel încât atât statele mari şi statele mici să fie reprezentate în cele mai înalte funcţii din Uniunea Europeană", a afirmat el.
 
Tusk a vorbit, în ultima parte a declaraţiei de presă, în limba română, spunând că s-a "îndrăgostit" de Sibiu.
 
"Permiteţi-mi să închei în limba română. Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru organizarea şi găzduirea summitului de la Sibiu. Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul Preşedinţiei Române, am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră. Mersi!", a spus Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit, în 10 ianuarie, la Ateneu Român, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină a familiei, o Dacia.

"Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (...) România are puterea de a fascina şi de a încânta", a spus el, recomandându-le românilor să apere statul de drept şi Constituţia "cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând", la Sevilla.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.