Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la "Ora Guvernului", că raportul GRECO a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată şi cu multe "inexacităţi", afirmând că a fost somat să publice raportul imediat ce l-a primit, altfel ar însemna că are ceva de ascuns. De asemenea, acesta a spus că a vorbit cu experţii GRECO şi nu i-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului raportului. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că nu înţelege de ce liberalii au decis să irosească timpul pentru a critia legile justiţiei, când ministrul putea fi întrebat despre alte lucruri din agenda sa şi programul de guvernare. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a spus că puterea s-a ferit să sesizeze Comisia de la Veneţia, pentru că evaluarea internaţională independentă din domeniul justiţiei va scoate în evidenţă subminarea statului de drept. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că lupta împotriva corupţiei este un demers politic, nu unul natural, specific statului de drept. El a mai susţinut că este o campanie similară cele din anii '50 împotriva burghezo-moşierimii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tăriceanu, la dezbaterea pe raportul GRECO: Lupta împotriva corupţiei e o campanie cum se organiza şi în anii '50 împotriva burghezo-moşierimii. USR: Concluzia a fost că procesul legislativ a fost profund viciat de graba suspectă a PSD-ALDE

"Raportul GRECO, din păcate, a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată şi cu prea multe inexactitiăţi. (...) În ziua publicării raportului, cu ghilimelele de rigoare, am fost somat să public de îndată raportul, dacă nu, cu siguranţă am ceva de ascuns. Această somaţie venea aproape concomitent de la o anumită platformă, de la o asociaţie, de la o doamnă care a trecut prin Cabinetul de ministru al Justiţiei şi de la o altă doamnă al cărei nume prefer să nu îl public. Este regretabil dacă autorii somaţiei, cu ghilimelele, nu cunosc procedura GRECO, după cum este şi regretabil dacă o cunosc şi au prezentat-o tendenţios", a spus Toader.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Toader a spus că raportul este "opera exclusivă a experţilor GRECO", că, totuşi, a stat discutat la Bucureşti cu experţii, iar aceştia nu i-au creat convingerea că din punct de vedere profesional "se ridică la nivelul conţinutului din raport".

"Cu îndemnul de a ne păstra demnitatea de legifereare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale, europene, exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional. Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate pe care am constatat-o şi nu am să spun decât un lucru: eu, personal, am stat de vorbă la minister cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului respectivului raport", a mai explicat ministrul Justiţiei.

Acesta a mai sus că raportul GRECO este unul "facultativ", iar experţii GRECO nu pot trece peste "voinţa legiuitorului naţional".

"Aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit că înfiinţarea secţiei speciale (de anchetă a magistraţilor - n.r.) este în acord cu Constituţia. Raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO, în mod gategoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, verificată de către CCR, care a stabilit că reglementarea este în acord cu Constituţia", a conchis Tudorel Toader.

Tudorel Toader a fost chemat în Parlament de către PNL, pentru a da explicaţii privind raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.