Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă întocmirea unui proiect de lege pentru completarea OUG 1/1999 referitoare la starea de urgenţă, prin care vrea ca preşedintele şi Guvernul să fie obligaţi să ofere explicaţii pentru instituirea stării de urgenţă şi pentru măsurile adoptate, în cel mult 30 de zile de la ridicarea stării de urgenţă sau de asediu. Tăriceanu a trimis o scrisoare liderilor partidelor parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Starea de urgenţă s-a încheiat! Cu toţii ştim că în această perioadă multe din drepturile şi libertăţile noastre au fost suprimate. Mi s-ar părea normal ca atât Preşedintele României, cât şi Prim-ministrul să fie obligaţi printr-o lege să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care s-a recurs la starea de urgenţă, măsurile care au fost luate pe perioada acestei stări de urgenţă, cât şi o detaliere a drepturilor şi libertăţilor care au fost anulate şi persoanele care au fost vizate în acest sens. Cred că e o măsură necesară pentru sănătatea democraţiei. În acest sens, am întocmit un proiect de lege pe care l-am înaintat liderilor partidelor parlamentare, pentru a completa OUG 1/1999 referitoare la starea de urgenţă, în aşa fel încât prin această modalitate să avem o situaţie completă în ceea ce priveşte drepturile noastre în această perioadă complicată, cu dificultăţi”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În scrisoarea înaintată liderilor partidelor parlamentare, şeful ALDE vorbeşte despre ”prima dată când România democratică a trecut printr-o asemenea stare excepţională”.

”Faptul că această situaţie a fost generată de un inamic invizibil, împotriva căruia cea mai bună armă de apărare s-a considerat a fi izolarea cetăţenilor în propriile locuinţe, a făcut-o şi mai greu de suportat. Cred că toţi avem semne de întrebare despre eficienţa gestionării acestei crize şi, mai ales, toţi ne dorim să îmbunătăţim felul în care autorităţile reacţionează în situaţii limită. Perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă este o perioadă propice pentru a face evaluări, a trage concluzii şi a elabora proceduri mai clare şi mai coerente pentru gestionarea crizelor”, le-a scris Tăriceanu liderilor partidelor parlamentare.

”Dreptul la viaţă şi, implicit, dreptul la sănătate sunt drepturi consacrate în Constituţia României, însă protecţia acestora, ca urmare a declarării stării de urgenţă, nu trebuie să constituie un prilej de abuz în privinţa celorlalte drepturi fundamentale, iar limitarea unor asemenea drepturi fundamentale, chiar şi temporar, este necesar a fi temeinic justificată. (...) În contextul legislaţiei actuale, măsurile de limitare a unor drepturi pe durata perioadei stării de urgenţă nu sunt explicate după încetarea acesteia. Parlamentul, ca organ suprem legislativ şi garant al democraţiei, care exercită funcţia de control asupra Executivului, este îndreptăţit să primească explicaţia Guvernului cu privire la măsurile adoptate, mai ales în ceea ce priveşte limitarea drepturilor, după cum şi persoanele afectate de măsurile cu caracter individual trebuie să primească explicaţia de rigoare”, se mai arată în document.

Tăriceanu cere partidelor să contribuie la proiectul de lege pe care l-ar vrea dezbătut în procedură de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.