Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, luni, că susţine în continuare desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din domeniul Justiţiei, el catalogând aceste documente drept ”cea mai mare calamitate din domeniul justiţiei, din 1990 încoace”. Proiectul privind desecretizarea acestor protocoale va intra în plen săptămâna viitare, a precizat Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Senatului a afirmat, luni, răspunzând unei întrebări, că în mod ”absolut” susţine în continuare desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI şi instituţii din justiţia românească.

„Nu cred că putem să avem, să discutăm despre o justiţie normală şi de stat de drept, atâta vreme cât există protocoale secrete între serviciile de informaţii şi instituţii din justiţie - cred că e cea mai mare calamitate din domeniul justiţiei, din 1990 încoace, cu care avem de-a face” a spus Tăriceanu.

El a precizat că proiectul pe care l-a promovat în acest sens trebuie să primească rapoarte din partea Comisiei de apărare şi a Comisiei de administraţie din Senat, după ce a fost avizat de Comisia Juridică, şi că, după ce se va redacta un raport comun al celor trei comisii, săptămna aceasta, proiectul va intra în plen în cursul săptămânii viitoare.

„Astăzi, la Comisia juridică, domnul deputat Drăghici a venit cu o serie de amendamente care au fost incluse la Comisia juridică, dar nu au fost discutate la celelalte două comisii. Prin urmare, s-a hotărât ca şi celelalte două comisii să aibă timpul necesar pentru ca domnul deputat Drăghici să prezinte amendamentele şi să poată, aşa cum s-a hotărât, să se facă un raport comun al celor trei comisii, deci, în această săptămână, nu va putea să intre la plen, o să intre săptămâna viitoare” a explicat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a spus că justiţia va decide apoi dacă sentinţele date în dosare care au avut la bază aceste protocoale vor fi revizuite, el areciind că Parlamentul doar dă ”posibilitatea ca înfăptuirea actului de justiţie să se facă în mod corect”

„Există un principiu al separaţiei puterilor în stat şi sigur că, mai departe, va fi rolul justiţiei să hotărască ce face cu aceste sentinţe. (...) Mai departe, ce va face justiţia, mi-e greu să vă anticipez şi nici nu e rolul meu, şi nici nu vreau să fac comentarii în acest sens, dar cred că suntem confruntaţi cu o problemă foarte gravă, unică în Europa şi în lumea democratică şi nu putem să trecem cu superficialitate peste aceste lucruri. Noi, ca Parlament, nu facem decât să dăm posibilitatea ca înfăptuirea actului de justiţie să se facă în mod corect, pe baza probelor care sunt administrate, pe baza acestor probe care trebuiesc să fie la cunoştiinţa, pe de o parte, a acuzării, dar şi a apărării, deci trebuie să existe arme egale între apărare şi acuzare, pentru că altfel nu putem vorbi de o adevărată justiţie”a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.