Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, luni, întrebat fiind dacă mai are încredere în activitatea comisiei speciale care se ocupă de modifcarea Codului Penal şi a Codului de Procedruă Penală, după de judecătorii au declarat necosntituţionale numeroase modificări făcute de comisie, că nu se se pune problema de încredere şi că ”gândirea” celor din comisie a fost să pună accent pe latura preventivă, nu pe cea represivă
„Nu ştiu dacă se pune realmente o problemă de încredere. Din discuţiile pe care le-am avut pe parcursul acestui an, gândirea pe care ştiu că cei din comisie au avut-o a fost să se pună mai mult accent pe latura preventivă, de prevenire a corupţiei şi nu pe latura represivă şi aceasta este, dacă vreţi, o filosofie juridică care nu vizează numai lupta împotriva corupţiei, ci în general, aş spune, celelalte aspecte din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Cred că este de obligaţia şi de resortul Comisiei speciale să facă această analiză pe baza deciziei Curţii Constituţionale şi să acţioneze ca atare, deci să vină cu un set de propuneri care să fie în acord cu deciziile Curţii Constituţionale” a spus Tăriceanu.
Preşedinteşle Senatului a precizat că nu are ”o analiză completă” asupra deciziei CCR cu privire la Codul de Procedură Penală şi că nu cunoaşte pe de rost conţinutul actului normativ ca să poată formula ”o opinie aşa, în cunoştiinţă de cauză, în fiecare situaţie în parte, la fiecare articol”.
Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale o parte dintre modificările aduse Codului de procedură penală, contestate atât de către preşedintele Klaus Iohaanniss, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de PNL şi USR, astfel că legea se întoarce în Parlament.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.