Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat, luni, demisia de la conducerea Senatului, spunând că nu s-a cramponat de această funcţie. "Am ajuns în această funcţie, trebuie să dau o explicaţie, în această postură de prestigiu, din partea unei alianţe politice şi mi se pare firesc să mă despart de această funcţie odată ce respectivă alianţă şi-a încheiat existenţa. Din respect fac acest lucru pentru democraţie, pentru normele statului de drept şi nu în ultimul rând şi în numele bunului simţ", a spus Tăriceanu. Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu este susţinut de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, după o decizie luată de social-democraţi în acest sens. Teodor Meleşcanu a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, această propunere. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, că social-democraţii au decis să susţină candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului pentru că postul a fost al acestui partid. ”Am vrut să arătăm că suntem corecţi până la capăt”, a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă, despre susţinerea lui Meleşcanu la conducerea Senatului: Locul a fost al ALDE, am vrut să arătăm că suntem corecţi până la capăt

CITEȘTE ȘI Meleşcanu, susţinut de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului; senatorul discută cu liderul ALDE

UPDATE - "A fost, fără doar şi poate, o onoare şi un privilegiu pe care le voi preţui întotdeauna, să mă aflu timp de cinci ani în fruntea unei instituţii a cărei istorie a început acum mai bine de un veac şi jumătate. În numele acestei promisiuni am acţionat pe parcursul celor cinci ani, şi anume de a fi un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant. Am promis că voi fi un preşedinte implicat, nu voi asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societatea românească şi pe scena politică românească. Am militat, după cum ştiţi, pentru un lucru care mi se pare esenţial pentru democraţia noastră, şi anume ca drepturile şi libertăţile cetăţeanului să fie ceva real şi nu doar o lozincă pe care foarte mulţi o folosesc în campania electorală. De la această tribună nu o singură dată am denunţat abuzurile din sistemul de Justiţie", a declarat, luni, Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că s-a bucurat de sprijinul multora dintre colegi.

"Este trist pentru mine să remarc că din păcate opoziţia nu a înţeles această luptă pentru redarea justiţiei cetăţeanului, pentru îndepărtarea influenţei serviciilor de informaţii din actul de justiţie şi pentru eliberarea judecătorilor din orice presiune. Ei au înţeles că asigurarea independenţei Justiţiei este un asalt asupra Justiţiei. Sper că acum au devenit mai înţelepţi şi nu ne vom opri la jumătatea drumului cu eliberarea totală a judecătorilor de orice influenţe politice sau de altă natură şi abia atunci când vom fi siguri că acest lucru e real şi irevocabil înseamnă că ne-am încheiat misiunea", a spus Tăriceanu.

El a afirmat că le transmite celor care vor veni după el la conducerea Senatului că încă nu are răspuns "cu privire la rolul Senatului în viitor astfel încât să nu mai existe această suprapunere de prerogative şi atribuţii între camera superioară şi Camera Deputaţilor".

"După cum vedeţi, vorbim mereu în ultima vreme de necesitatea unei reforme constituţionale, dar toată lumea se referă cu precădere la prerogativele preşedintelui, care le consideră prea mari sau prea puţine. Eu cred că trebuie să desenăm în viitor care va fi rolul Senatului în arhitectura constituţională din România şi cred că rolul Senatului în viitor trebuie să fie unul care să arate că ne adaptăm schimbărilor. Rolul Senatului în viitor îl văd ca o cameră de reprezentare a comunităţilor locale", a mai spus Tăriceanu.

El a adăugat că în Europa sunt mai multe exemple în acest sens, considerând că "rolul de dezbatere al marilor proiecte care ţin fie de siguranţa naţională, fie de politica externă, trebuie să fie aici, în Camera Senatului".

"După cum vedeţi, nu m-am cramponat de această funcţie, fie şi în trecut, fie şi acum, am fost ministru şi prim-ministru şi am crezut cu tărie că funcţiile sunt făcute pentru oameni şi nu oamenii pentru funcţii. Am ajuns în această funcţie, trebuie să dau o explicaţie, în această postură de prestigiu, din partea unei alianţe politice şi mi se pare firesc să mă despart de această funcţie odată ce respectivă alianţă şi-a încheiat existenţa. Din respect fac acest lucru pentru democraţie, pentru normele statului de drept şi nu în ultimul rând şi în numele bunului simţ", a susţinut Tăriceanu.

El le-a mulţumit senatorilor, celor care l-au ajutat să ducă la bună îndeplinire sarcinile pe care le-a avut, echipelor numeroase din cadrul Senatului care au lucrat în această perioadă, începând cu secretariatul general, cu direcţiile de specialitate.

"Evident îmi doresc să fi dezamăgit pe cât mai puţini şi să fi confirmat aşteptările câtor mai mulţi dintre dumneavoastră. Voi continua să mă implic politic şi să lupt pentru idealurile cu care mi-am început cariera politică. Pentru mine nu este nimic mai presus decât respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi vreau să vă aduc la cunoştinţă că dacă nu vom înţelege acest lucru esenţial şi elementar, atunci orice discuţie despre democraţie sau despre prosperitate este practic inutilă. Totul pleacă de la această necesitate absolut fundamentală de a respecta şi Constituţia bineînţeles şi drepturile şi libertăţile care sunt garantate fiecărui cetăţean", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a precizat luni că îşi va anunţa în plenul Senatului, la ora 16:00, demisia de la conducerea acestei Camere.-

Tăriceanu a menţionat că va face în plen mai multe precizări legate de demisia sa.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că demisia devine oficială din momentul anunţului din plen.

El a afirmat că a fost ales preşedinte al Senatului în baza unei înţelegeri politice de la acel moment, iar acum, odată cu ieşirea ALDE de la guvernare, a considerat că trebuie să îşi dea demisia.

„Observ de câteva zile o zbatere disperată a d-nei Dăncilă în încercarea de a se salva de la înec. A ajuns să promită cam tuturor parlamentarilor ALDE chiar portofolii ministeriale, doar - doar îi va convinge să i se alăture. Şi, cum n-a reuşit, acum a scos pe «tarabă», tot pentru colegii mei, inclusiv funcţia de preşedinte al Senatului, pe care am anunţat că o voi elibera la începutul sesiunii parlamentare de toamnă”, scria duminică Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.