Zece tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă au fost retrase de la comercializare de către inspectorii sanitar veterinari, în ultima lună a anului trecut. Amenzile date de aceştia au totalizat 9,6 milioane de lei. Controalele la unităţile din industria alimentară au avut loc în perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024. În perioada sărbătorilor de iarnă, nu s-a înregistrat niciun caz de toxiinfecţie alimentară, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, controalele au fost făcute, în perioada 27 noiembrie – 31 decembrie 2024, la mai multe controale în unităţi din industria alimentară, cu scopul de a asigura siguranţa consumatorilor, în special în contextul fluxului mare de turişti din perioada sărbătorilor de iarnă.
În cadrul acţiunilor de control, au fost verificate peste 7.000 de unităţi autorizate sanitar veterinar şi 830 de mijloace auto, în locaţii precum supermarketuri, pieţe, abatoare, unităţi de alimentaţie publică, pensiuni şi unităţi de procesare a alimentelor.
Inspectorii au urmărit în mod special prevenirea riscurilor de toxiinfecţii alimentare şi combaterea comerţului ilegal cu produse din carne de porc provenite din zone de restricţie pentru Pesta Porcină Africană (PPA).
ANSVSA precizează că în urma controalelor au fost date amenzi în valoare totală de 9,617 milioane de lei şi au fost retrase de la comercializare zece tone de produse alimentare şi 5.817.443 de ouă de consum. De asemenea, au fost emise sancţiuni pentru nereguli privind depozitarea, etichetarea, manipularea şi comercializarea produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare de igienă.
„Datorită eforturilor depuse de echipele de control, nu au fost raportate cazuri de toxiinfecţii alimentare în această perioadă, ceea ce reprezintă un rezultat excelent al acţiunilor noastre de protejare a sănătăţii publice”, a declarat Dr. Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.
ANSVSA supraveghează în permanenţă operatorii din industria alimentară, prin derularea activităţilor specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătăţii publice şi implicit, la desfăşurarea unui turism sigur.
Inspectorii le recomandă consumatorilor să fie atenţi la produsele pe care le achiziţionează, să verifice etichetele şi condiţiile de păstrare ale acestora, pentru a se asigura că respectă standardele de siguranţă alimentară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.