Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că fenomenul corupţiei trebuie combătut, dar nu cu formula "lupta împotriva corupţiei" şi că inocularea percepţiei că România este o ţară coruptă aduce deservicii statului, care se aşază la negocieri cu acest "handicap imens". El a afirmat că există corupţie şi în alte ţări, dar acolo lumea nu scoate în evidenţă acest lucru, încercând să se facă curăţenie, dar cu armele legale ale statului de drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tăriceanu a declarat, miercuri, la Şcoala de Vară a Femeilor din ALDE, că de mai bine de 10 ani s-a încercat să se inoculeze ideea că România este o ţară coruptă.

"De peste 10 ani s-a încercat cu multă sârguinţă să se inoculeze şi o altă percepţie, percepţia că România este o ţară coruptă şi dacă România este o ţară coruptă, evident, elitele sunt corupte, elitele politice, elitele intelectuale, elitele economice, toţi suntem corupţi. Discutam luni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, despre modul în care probabil străinii se raportează la România. După ani de zile în care instituţii ale statului, începând cu preşedinţi, cu oameni care erau miniştri, parlamentari, parlamentari în Parlamentul European au vorbit cu nesaţ despre corupţia din România puneam o simplă întrebare. Ce se întâmplă cu un ministru, un oficial străin care urmează să vină în România şi se pregăteşte de vizită şi stă de vorbă cu consilierii lui şi i se pune întrebarea, prima întrebare, ce ştiţi despre România, înainte de a face vizita? Ce să ştiu, că e o ţară coruptă", a afirmat Tăriceanu.

El a spus că i se pare condamnabil ce s-a întâmplat în România acestor 10 ani.

"Mi se pare extrem de condamnabil ce s-a întâmplat în România acestor 10 ani. Să ştiţi că corupţie există în toate ţările din Europa şi, evident, fenomenul corupţiei trebuie combătut, dar nu cu formula «lupta împotriva corupţiei», care mie îmi aduce aminte de perioada anilor '50, când luptam să stârpim burghezo-moşierimea, chiaburii şi exploatatorii. Lupta este o acţiune politică. La noi şi combaterea corupţiei a luat forma unei acţiuni politice. Nu ţinem cont de reguli, nu ţinem cont de legislaţie, nu ţinem cont de respectarea drepturilor fundamentale, mergem înainte să raportăm cât mai mulţi corupţi", a explicat liderul ALDE.

El a susţinut că nici Bulgaria nu are acest discurs care aduce deservicii ţării.

"Mă uit simplu ce se întâmplă în Bulgaria. Bulgaria nu este un exemplu de ţară, cu tot respectul pe care îl am pentru vecinii noştri de la sud, dar nu e o ţară care să spună că se compară cu ţările nordice, de exemplu. Dar nu am observat acest discurs public dement autoflagelator, care în final aduce deservicii ţării. De ce aduce deservicii ţării ? Pentru că România, în relaţiile bilaterale, în relaţiile multilaterale se aşază la discuţii, la negocieri cu acest handicap imens", a menţionat Tăriceanu.

El a mai dat exemple de corupţie şi din alte ţări europene, spunând că acolo oamenii nu încep să se laude cu acest lucru, ci încearcă să facă curăţenie cu armele statului de drept. 

"În celelalte ţări europene, corupţia este, aş putea spune, înfloritoare. Uitaţi-vă scandalul cu firma Volkswagen şi cum a fost el muşamalizat, uitaţi-vă la scandalurile de corupţie din Franţa dinaintea alegerilor prezidenţiale şi după alegerile prezidenţiale, în care este implicată clasa politică şi elitele politice franceze. Uitaţi-vă la alte ţări din Europa, ce se întâmplă acolo, toată lumea începe să strige în cor suntem corupţi, suntem corupţi? Nu. Încearcă să facă acea curăţenie, dar o face justiţia cu armele legale ale statului de drept, nu se implică serviciile de informaţii în lucrurile astea, nu se implică forţe oculte care să combată corupţia", a  spus Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.