Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că devalorizarea accentuată a leului în raport cu principalele valute, în special cu euro, ar fi rezultatul unor acţiuni speculative ce fac parte dintr-o campanie de a afecta imaginea şi situaţia economică a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pe cursul de schimb sunt acţiuni speculative, fără îndoială, care sunt determinate fie de teama unora dintre cei care sunt jucători în piaţă, fie de cei care încearcă în mod deliberat ca parte a unei campanii de a afecta imaginea şi situaţia economică cu astfel de jocuri de culise”, a declarat Călin popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus chiar că devalorizarea monedei naţionale ar putea fi rezultatul unui atac asupra leului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Să ştiţi că poate să fie un atac asupra leului. şi în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat şi care s-a soldat şi cu două măsuri la vremea respectivă: doi traderi de valută de la două bănci importante au fost daţi afară din sistemul bancar”, a mai spus Tăriceanu.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,6495 lei/euro, un nou nivel record, peste cel din august 2012, pe fondul accentuării tensiunilor sociale şi politice, a anunţului privind creşterea inflaţiei şi a datelor privind creşterea deficitului comercial.

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,6390 lei/euro.

Nivelul anunţat luni reprezintă un nou record, peste cel înregistrat în 3 august 2012, când BNR a afişat un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat pe piaţa interbancară, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând din 7 noiembrie, pe fondul protestelor împotriva măsurilor de modificare a Codului fiscal, măsuri criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deficitul comercial al României a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când a fost 786,8 milioane euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9803 lei la 3,9913 lei.

Cursul francului elveţian a scăzut de la 4,0078 lei la 4,0063 lei.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.