Comisiile juridică şi de constituţionalitate ale Senatului au amânat a doua oară emiterea unui raport la iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Motivul a fost lipsa de cvorum a şedinţei de miercuri. Senatorul USR George Dircă a afirmat că este o tergiversare a procedurilor, după ce abia la un an distanţă Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa, ca prim for sesizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al USR, luni, 20 iulie, după o serie de intervenţii din partea reprezentanţilor mai multor partide, a fost luată decizia ca dezbaterile să aibă loc simultan, pe 21 iulie, în Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Discuţiile de luni, din Comisia Juridică, arătau clar că se încearcă tergiversarea lucrurilor. Nu poţi fi jurist de meserie, membru al Comisiei Juridice, şi să spui că vrei să aduci amendamente în comisie la o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituiţiei. Luni, când aveam cvorum în Comisia Juridică, am propus să discutăm şi să votăm, urmând ca acelaşi lucru să se întâmple şi la Comisia de Constituţionalitate, urmând ca voturile de la noi să se adune cu voturile din Comisia de Constituţionalitate. Majoritatea a decis altfel, amânând discuţiile pentru a doua zi, când nu am avut cvormum în cele două comisii reunite”, a declarat senatorul USR George Dircă, membru în Comisia juridică, conform sursei citate.
 
Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” a fost adoptată, după un an de blocaj, de Camera Deputaţilor şi USR se teme că se încearcă blocarea ei, pentru încă o lungă perioadă de timp, la Senat, arată sursa menţionată.
 
 
„Este dezamăgitor să constat că senatori care au votat pentru organizarea şi apoi prelungirea sesiunii extraordinare a Parlamentului nu participă, acum, la lucrările din comisii, desi acest lucru face parte integrantă din activitatea din timpul sesiunii extraordinare. Mai mult decât atât, absolut surprinzător este să constat că senatori care dimineaţa la ora 11 nu pot participa – nici măcar on line! – la lucrările Comisiei de Constituţionalitate, la ora 15 votează bine-mersi proictele de lege din Plen. Este clar o încercare de a tergiversa adoptarea unei iniţiative care, într-adevăr, ar putea schimba radical, în bine, viaţa politică din România”, a precizat senatorul USR Nicu Fălcoi, preşedinte al Comisiei pentru constituţionalitate.
 
Iniţiativa cetăţenească ar putea fi introdusă pe ordinea de zi a comisiilor reunite de lunea viitoare, de la ora 11.00.
 
După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.