Secţiile Unite ale ICCJ au sesizat CCR pe neconstituţionalitatea completării Codului penal de către Camera Deputaţilor cu prevederi referitoare la nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”, amendamentele fiind operate asupra unui proiect de modificare a Codului Penal care în forma iniţială se referea la instituirea pedepsei între 1 şi cinci ani de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere şi care fusese respins de Senat. În opinia ÎCCJ, principiul bicameralismului a fost astfel încălcat.
Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra neconstituţionalităţii Legii pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 137/2023), în raport cu prevederile constituţionale ale art.1 alin. (5), art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie.
Propunerea legislativă viza, initial, modificarea art. 335 Cod penal privind conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere, iniţiativă respinsă de Senat. Ulterior, la dezbaterile din Camera Deputaţilor, în propunere au fost introduse două noi articole, respectiv “nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”.
În opinia ÎCCJ, principiul bicameralismului a fost încălcat.
Secţiile Unite au dezbătut şi au hotărât sesizarea Curţii Constituţionale, reclamând atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Cu participarea unui număr de 83 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
Conform deciziei Camerei Deputaţilor, din data de 25 mai, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal va fi completată astfel: upă articolul 348 se introduce un nou articol, art. 348 indice 1 , cu următorul cuprins: „Nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc - (1) Desfăşurarea activităţii cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverinţă, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, care atestă amplasarea spaţiului într-o localitate cu o populaţie mai mare de 15000 de locuitori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. 2 (2) Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
De asemenea, după articolul 371 se introduce un nou articol, art. 371 indice 1 , cu următorul cuprins: „Tulburarea folosinţei locuinţei . – (1) Fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei prin punerea titularului dreptului de folosinţă în situaţia de a nu-şi putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.
Proiectul iniţial prevedea pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care conduc fără permis şi fusese respins de Senat în 27 februarie 2023.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.