Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, prin vot secret, solicitarea de aprobare a cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Ministrul demisionar a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor că este nevinovată în dosarul în care este acuzată de către DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând că demersul procurorilor anticorupţie este un abuz şi o ”represiune nedreaptă” împotriva miniştrilor cu scopul ca PSD să fie scos de la guvernare. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut, la rândul său, că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat niciun argument juridic pentru sau împotriva cererii de urmărire penală, dar ceea ce este mai grav este că unii parlamentari, inclusiv cu mai multe mandate, nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte. El a mai spus că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera Deputaţilor a respins ridicarea imunităţii Rovanei Plumb

Conform unor membri din comisia de numărare a voturilor, s-au înregistrat 99 de voturi ”pentru” şi 184 de voturi ”împotrivă”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rezultatul votului a fost anunţat apoi şi în plenul Camerei Deputaţilor: au fost 284 de parlamentari prezenţi, înregistrându-se 283 de voturi valabil exprimate, din care 184 ”împotrivă” şi 99 ”pentru”.

Votul a fost secret, exprimat prin bile.

Rovana Plumb le mulţumeşte colegilor deputaţi pentru că au apărat principiile statului de drept

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, le mulţumeşte colegilor deputaţi, care au respins cererea de ridicare a imunităţii sale, spunând că aceştia au apărat principiile statului de drept.

Rovana Plumb le-a declarat jurnaliştilor, după anunţul din plen privind rezultatul votului la solicitarea de ridicare a imunităţii sale, că deputaţii au îneţeles faptul că ”oportunitatea unei HG care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale”.

Plumb, în plenul Camerei: Ne aflăm în faţa unui joc periculos, se creează instrumente de represiune asupra miniştrilor

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a susţinut şi în plenul Camerei Deputaţilor că este nevinovată în dosarul în care este acuzată de către DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând că demersul procurorilor anticorupţie este un abuz şi o ”represiune nedreaptă” împotriva miniştrilor cu scopul ca PSD să fie scos de la guvernare.

”Adversarii noştri politici, folosind aceste mecanisme abuzive şi nedemocratice, doresc să nu mai fim la guvernare. Se creează un precedent nociv şi instrumente paralele, străine principiilor statului de drept, prin care se declanşează o represiune nedreaptă împotriva membrilor Guvernului, având ca unic argument apartenenţa politică”, a declarat Rovana Plumb în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor unde se discută ridicarea imunităţii sale pentru a putea fi urmărită penal.

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene a spus că acuzaţiile pe care I le aduc procurorii anticorupţie ar face parte din aceeaşi strategie de compromitere a PSD care ar fi fost aplicată şi la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsesc sau la alegerile prezidenţiale din 2014.

”Ne aflăm în faţa unui joc periculos al percepţiei. Se încearcă permanent inducerea în eroare prin folosirea de metode menite să servească aceluiaşi scop: demonizarea PSD, compromiterea unui întreg program de guvernare şi, dacă se poate, răsturnarea votului popular aşa cum s-a întâmplat şi la referendum, şi la votul din disaporă la alegerile prezidenţiale. Spun cu mândrie că fac parte dintr-o coaliţie care luptă şi va lupta în continuare împotriva abuzurilor, indiferent de forma şi natura sub care acestea se prezintă”, a mai spus Plumb.

Ea a susţinut în faţa deputaţilor că este nevinovată şi le-a cerut acestora să voteze ”aşa cum le dictează conştiinţa” pentru a pune capăt ”domniei abuzurilor”.

”Nu am greşit cu absolut nimic. În esenţă, este vorba de două hotărâri de Guvern, ambele legale, ambele au avizele de legalitate care se regăsesc la dosar şi, prin urmare, nu pot fi complice la o faptă care nu e infracţiune. Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a vă ruga să vă daţi votul aşa cum vă dictează conştiinţa, iar votul pe care îl veţi da astăzi nu este pentru Rovana Plumb, este un vot pentru a pune capăt domniei abuzurilor”, şi-a încheiat Rovana Plumb discursul din plenul Camerei Deputaţilor.

Nicolicea: Atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament ca parlamentarii

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a susţinut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, unde este supusă la vot solicitarea de ridicare a imunităţii Rovanei Plumb, pentru începerea urmăririi penale împotriva acesteia, că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat nici un argument juridic pentru sau împotriva cerereii de urmărire penală, dar ceea ce este mai grav este că unii parlamentari, inclusiv cu mai multe mandate, nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte. El a mai spus că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament.

"Am constatat că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat niciun argument juridic pentru sau împotriva cerereii de urmărire penală, dar ceea ce este mai grav - am observat şi la parlamentari cu mai multe mandate - este că nu cunosc Constituţia pe care  au jurat să o respecte. Astfel, o gravă confuzie, care nu e făcută prima dată de acea persoană, confundă imunitatea parlamentară cu protecţia ministrului sau fostului ministru pentru faptele făcute în calitate de ministru. (...) Trebuie să spun pentru toată lumea - deputaţii nu au imunitate decât pentru voturi şi pentru declaraţii politice. Aţi văzut cumva acuma să vorbească de vreo acuzaţie cu privire la voturi sau declaraţii politice? Ci acuzaţii cu privire la activitatea de fost membru al Guvernului. Imunitatea parlamentară este prevăzută la art. 72, nu la art. 109 şi acolo se spune că deputatul şi senatorul poate fi urmărit şi trimis în judecată pentru fapte care n-au legătură cu voturile, adică prostia aceea că nu eşti ca un simplu cetăţean este chiar prostie", a spus Nicolicea în plenul Camerei. 

El a mai spus că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament.

"Deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean. Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în camneră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să arunce cu noroi asupra Parlamentului - parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public", a mai susţinut Nicolicea.

Ghinea (USR): Nu Parlamentul României decide cine este vinovat din punct de vedere juridic în ţara asta

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat marţi, în cadrul dezbaterilor privind ridicarea imunităţii Rovanei Plumb, că nu Parlamentul stabileşte cine este vinovat şi cine nu în România şi i-a acuzat pe deputaţii PSD că ”se joacă de-a tribunalul”.

"Doamna Plumb aţi spus că sunteţi nevinovată, poate, dar nu aici se decide. Nu Parlamentul României decide cine este vinovat din punct de vedere juridic în ţara asta. Asta este problema mare a zilei de astăzi. Doamna Plumb vă faceţi un mare deserviciu pentru că rămâneţi cu această, rămâneţi cu această fantomă în cariera dumneavoastră, nu veţi putea convinge opinia publică de faptul că partidul nu a făcut scut în faţa dumneavoastră, astăzi, aici", a spus Cristian Ghinea de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Deputatul USR i-a acuzat pe parlamentarii PSD şi în special pe preşedintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea, că ”se joacă de-a tribunalul”

"Domnule Nicolicea, ne-aţi vorbit foarte mult, ieri, în comisia juridică, a fost o şedinţă foarte lungă, ne-aţi ţinut şi lecţii de geografie, braţul nu e braţ, insula nu e insulă, lacul nu e lac. Am intrat pe fondul acestui caz în nişte detalii la care nu m-aş fi gândit vreodată că o să intrăm în Parlamentul României, ceea ce nu este ok, pentru că Parlamentul României nu este tribunal. Domnul Nicolicea vrea să ne jucăm de-am tribunalul, asta a făcut în comisia juridică, asta vrea să facem astăzi, aici, în plen", a mai spus Ghinea. 

Turcan: Nimeni nu este mai presus de lege, Parlamenul nu trebuie să se substituie Justiţiei

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat marţi, la Parlament, că vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane nu trebuie stabilită în Parlament, ci în instanţă şi a adus aminte de faptul că Liviu Dragnea a spus în 2015, a doua zi după ce a fost ales preşedintele PSD, că el îşi va da demisia dacă procurorii vor cere ridicarea imunităţii sale şi nu va face excepţie pentru nimeni din partid.

"Nu avem niciun dubiu - vom vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Există o dorinţă uriaşă să apară un spirit nou, să avem o altă atitudine faţă de actul de justiţie, faţă de statul de drept. Nu sunt declaraţiile mele şi nici ale colegilor din PNL, sunt declaraţiile domnului Liviu Dragnea: 'Dacă vreodată se va cere ridicarea imunităţii pentru mine o să cer să o facă, dacă nu, îmi dau demisia din Parlament. Nu cred că putem vota altfel, am spus destul de limpede, trebuie să avem un comportament fără ezitare, vă spun foarte clar, nu avem de gând să facem excepţie pentru nimeni'. Am încheiat citatul din Liviu Dragnea... Probabil că, dacă v-am fi spus noi lucrurile acestea, aş fi auzit huiduieli, tropăieli din sală, dar a spus-o preşedintele PSD, omul care în momentul de faţă controlează Parlamentul şi încearcă să subordoneze şi alte instituţii ale statului, rând pe rând", a declarat Raluca Turcan.

Ea a arătat că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei, iar miniştrii sau aleşii să beneficieze de acelaşi tratament în faţa legii ca orice alt cetăţean.

"Parlamentul nu se substituie unei instanţe, trebuie doar să spună dacă un fost ministru sau un parlamentar beneficiază de acelaşi tratament ca orice alt cetăţean al acestei ţări. Eu cred în nevinovăţia doamnei Plumb, aşa cum cred şi în nevinovăţia doamnei Shhaideh, dar nu contează ce cred eu, contează ce se decide în instanţă, aşa cum se întâmplă pentru foarte mulţi oameni care mor cu dreptatea în braţe în România şi nu mai ajung să primească decizii ale instanţei. Preocuparea noastră trebuie să fie ca instituţiile statului să funcţioneze corect, să-şi sancţioneze derapajele şi în Justiţie. (...) Nimeni nu este mai presus de lege, nici doamna Plumb, nici domnul Ilie, nici domnul Tăriceanu, nici chiar domnul Dragnea", a subliniat liderul deputaţilor PNL.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, în acelaşi dosar.

”În acelaşi dosar, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Plumb Rovana, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale”, a transmis DNA printr-un comunicat.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.