Parlamentari USR şi reprezentanţi ai USR Tineret au pornit în Caravana „DNA al pădurilor”. Aceasta va ajunge, în următoarele trei săptămâni, în 10 judeţe, unele dintre ele în topul judeţelor cel mai afectate de tăierile ilegale. Startul Caravanei a fost dat în Constanţa şi urmează judeţul Buzău. Astfel, parlamentarii USR discută cu reprezentanţi ai comunităţilor şi ai societăţii civile şi strâng semnături de susţinere pentru proiectul de lege „DNA al pădurilor”.
„Am pornit această caravană pentru că avem nevoie de
DNA al pădurilor dacă vrem ca mafia lemnului să fie oprită şi ca pădurile să nu mai dispară sub ochii noştri. Situaţia este dramatică. Din datele furnizate de MAI în 2022, din peste 8.000 de dosare cu infracţiuni silvice circa 95% au fost închise prin clasare sau neînceperea urmăririi penale. Suntem aici pentru că mafia lemnului, care stă pe un munte de bani câştigaţi ilegal, are structuri foarte bine organizate la nivel central şi local şi legături de complicitate cu reprezentanţi corupţi ai autorităţilor. România trebuie să răspundă cu structuri specializate şi instrumente reale pentru destructurarea acestor grupuri infracţionale organizate”, a declarat Diana Buzoianu, co-iniţiator al proiectului USR „DNA alpădurilor”, potrivit comunicatului de presă al partidului.
Până pe 27 august, Caravana USR va ajunge în Buzău, Bacău, Bihor, Cluj, Iaşi, Suceava, Maramureş, Braşov şi Argeş. Vor fi organizate întâlniri ale parlamentarilor USR cu cetăţenii, dar şi mese rotunde cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale din judeţe.
Totodată, vor fi strânse semnături de susţinere pentru proiectul USR „DNA al pădurilor”.
În judeţul Constanţa, parlamentarii USR au inspectat locaţii din zona staţiunilor Neptun, Olimp, Venus şi Jupiter, unde suprafeţe odată împădurite au fost defrişate pentru a face loc hotelurilor şi vilelor. Din itinerarul caravanei nu a lipsit Pădurea Comorova, ultima pădure costieră din România, creată în anii 1.800 sub patronajul Regelui Carol I. Din cele 885 de hectare de pădure iniţiale, au rămas doar 395 de hectare.
„Judeţul Constanţa nu este celebru pentru codrii săi, dar puţinele păduri valoroase care i-au rămas cad pradă tot mai des rechinilor imobiliari. Este nevoie de măsuri foarte dure. Este nevoie de înfiinţarea unei structuri specializate pe infracţiunile de mediu. Noi am denumit-o popular DNA al pădurilor, dar ea se va ocupa nu doar de apărarea pădurilor, ci şi a apei, a aerului, a râurilor, a Mării Negre. Trebuie să prezervăm toate acestea pentru a le putea lăsa mai departe generaţiilor următoare şi proiectul DNA al pădurilor ar trebui votat de toţi parlamentarii”, a declarat Stelian Ion, deputat USR de Constanţa, conform sursei citate.
După ce prima lege de înfiinţare a „DNA al pădurilor” a fost îngropată cu mâna judecătorilor numiţi politic la Curtea Constituţională, USR a depus un nou proiect, sub semnătura deputaţilor Diana Buzoianu, Stelian Ion şi Silviu Dehelean.
USR solicită majorităţii PSD-PNL să nu tergiverseze dezbaterile pe proiectul USR de înfiinţare a DNA al pădurilor, astfel încât votul în Parlament să fie dat în următoarea sesiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.