Reprezentanţii partidului REPER au transmis că PSD „a făcut o reformă de ochii lumii a pensiilor speciale, lăsând în mod voit portiţe neconstituţionale”. Decizia Curţii Constituţionale privind modificările aduse cu privire la pensiile magistraţilor nu face decât să confirme avertismentele REPER exprimate încă de la începutul acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Reforma PSD-PNL” a fost menită să păcălească temporar Comisia Europeană, bifând formal angajamente din PNRR, dar asumând neconstituţionalitatea unora dintre soluţiile propuse. O astfel de abordare confirmă nu doar lipsa de viziune a actualului Guvern, cât şi lipsa de onestitate, mai arată REPER, în comunicatul de presă.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
1Există numeroase semne de întrebare cu privire la argumentaţia CCR pentru existenţa unui aşa numit drept la pensie de serviciu. Totuşi, într-un stat de drept, deciziile CCR trebuie respectate. În acest moment prioritatea întregii clase politice trebuie să fie evitarea blocării fondurilor din PNRR, condiţionate în bună parte şi de eliminarea pensiilor speciale. Acesta este motivul pentru care solicităm convocarea de urgenţă a Parlamentului în sesiune extraordinară pentru modificarea rapidă a legii” a declarat Andrei Lupu, deputat al partidului REPER, conform sursei citate.
 
La rândul ei, copreşedinta REPER Ramona Strugariu a afirmat că „un sistem judiciar funcţional trebuie să asigure predictibilitate, rapiditate şi calitatea actului de justiţie şi să aibă resursa umană necesară cu care să facă aceste lucruri”.
 
„O carieră de magistrat este în plină desfăşurare la 47 de ani, pensionarea lasă un gol în sistem cu efecte importante pentru funcţionalitatea şi eficienţa lui. Sunt mulţi magistraţi în România care consideră că situaţia de acum, dincolo de cerinţele europene de reformă, şubrezeşte sistemul de justiţie, nu îi face un bine. Iar dincolo de orice discuţii privitoare la pensii, magistraţii trebuie să fie nu doar independenţi, ci şi respectaţi în societate. Respectul nu este oferit unilateral de către stat prin beneficii materiale, ci este în primul rând câştigat prin activitatea de zi cu zi a judecătorilor şi procurorilor. Din păcate, decizii recente precum cea din cauza Ursu, controversele de integritate cu privire la nume vârf ale magistraturii, dar şi grevele repetate care lasă dosare nesoluţionate, nu sunt de natură să creeze încredere. Pentru noi, Justiţia, dincolo de a fi a treia putere în stat, este un serviciu public pus în slujba cetăţenilor, iar acest lucru trebuie asumat inclusiv de magistraţi”, a explicat Ramona Strugariu.
 
Curtea Constituţională a admis miercuri, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.