La Congresul PSD dedicat lui Crin Antonescu s-a vorbit mai mult despre Victor Ponta. Mai întâi, delegaţii prezenţi în sală se întrebau, în şoaptă, dacă apare Ponta. A apărut, dar n-a intrat în sală, ci doar a amuşinat şedinţa. Apoi a plecat în birou, aşteptând să fie invitat la microfon. N-a fost invitat. În final, a anunţat din faţa Parlamentului că intră în luptă, fără să spună clar dacă va candida la alegerile prezidenţiale. Înăuntru, Crin Antonescu era validat pentru Cotroceni printr-un vot clasic, cu mâna ridicată, contabilizat de ministrul Digitalizării. În rest, a fost concurs de vorbe frumoase. Marcel Ciolacu a avut atâtea cuvinte de laudă despre Crin Antonescu încât fostul lider PNL a exclamat: ”Nimeni din partidul meu nu a vorbit aşa frumos despre mine”. La rândul său, Crin Antonescu le-a spus liderilor PSD exact ce voiau să audă: că formează cel mai puternic partid şi că nu va răsturna guvernarea. A fost reînceputul ”unei frumoase prietenii”. Începutul a fost consemnat de istorie în 2011, când Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe atunci aliaţi, semnau certificatul de naştere al USL. Congresul s-a terminat cu happy-end, după cum a consemnat Crin Antonescu. Urmează alegerile. Sondajele comandate de liderii PSD arată deocamdată un happy-end pentru Călin Georgescu.
Era coadă la cafea când Marcel Ciolacu şi Crin Antonescu şi-au făcut apariţia la Congresul PSD, doar pentru a lua pulsul întâlnirii. A urmat o scurtă sesiune de pupături şi strângeri de mâini, apoi cei doi lideri s-au retras în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, ocupat momentan de un politician mai puţin cunoscut - Ciprian Şerban. Pentru a se lămuri unde e Crin Antonescu, unul dintre delegaţi şi-a întrebat un coleg: ”Adică la Dragnea în birou?”. Lumea din jur a râs. În epoca Dragnea, biroul său de preşedinte al Camerei Deputaţilor era epicentrul vieţii politice: acolo se formau guverne şi tot acolo se trânteau, chiar dacă premierul era membru PSD. De atunci, pe la conducerea Camerei Deputaţilor au mai trecut Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Alfred Simonis şi Daniel Suciu, dar umbra lui Dragnea încă bântuie Parlamentul.
Înainte să înceapă congresul, o întrebare se tot plimba prin sală: „Apare Victor Ponta?”. Cu o zi înainte, fostul premier i-a trimis o solicitare scrisă lui Paul Stănescu, secretarul general al partidului, în care i-a cerut dreptul de vorbi pe scena Congresului ”pentru a păstra caracterul viu al formaţiunii noastre”. Paul Stănescu nu i-a răspuns, iar conducerea partidului nu i-a oferit dreptul la discurs. Totuşi, Marcel Ciolacu l-ar fi sunat pe Victor Ponta înaintea Congresului şi i-ar fi cerut să nu facă circ, susţin surse politice pentru News.ro. Ponta a contestat public decizia propriului partid de a-l susţine pe fostul său tovarăş politic, Crin Antonescu, la prezidenţiale. ”Dacă vine Ponta, să vezi ce scandal iese”, spunea unul dintre liderii PSD, mai degrabă amuzat decât îngrijorat. Până să vină Ponta, au revenit în sală Marcel Ciolacu şi Crin Antonescu, flancaţi de Sorin Grindeanu şi Paul Stănescu. Aşezată în rândul doi, fără funcţie de conducere la nivel naţional, Gabriela Firea se întreţinea cu doi-trei colegi din organizaţia de bază - Bucureşti.
Reporterii au aruncat câteva întrebări, fotoreporterii au tras cadre în rafală, s-a intonat imnul şi ”s-a dat startul lucrărilor”. După câteva minute, jurnaliştii, strânşi ciorchine într-un colţ al scenei, s-au năpusitit spre ieşire prevestind un breaking-news. Ce se întâmplase afară? Pe hol, îşi făcuse apariţia Victor Ponta. ”Aştept răspuns să văd dacă pot vorbi la Congres. Dacă nu, voi vorbi în faţa poporului”, a spus Ponta, apoi a plecat în grabă spre biroul său. Era doar în trecere.
”Ponta vrea spectacol”, comenta, în faţa presei, Alfred Simonis, preşedintele CJ Timiş. Prin spatele său, George Şoldan, preşedintele CJ Suceava, ieşea agale la o ţigară. ”George, hai înapoi, că urmează Marcel la microfon”, i-a transmis Simonis. Şi cei doi s-au aşezat liniştiti la locurile lor. Pe scenă a urcat liderul PSD Marcel Ciolacu. ”Bine ai venit, Crin, sper că ţi-a fost dor de PSD!”, i-a urat Ciolacu. În sală, Crin Antonescu zâmbea aranjându-şi cravata. „Tu ai trăit timpurile când PSD-ul poate nu a fost corect faţă de tine, sau cu tine. Dar stai liniştit, eu am trăit timpurile când PNL-ul şi-a luat revanşa şi nu a fost corect faţă de mine!”, a adăugat Marcel Ciolacu, aluzie la anii prezidenţiali 2014 şi 2024. În urmă cu 11 ani, Crin Antonescu trebuia să fie susţinut de PSD pentru candidatura la prezidenţiale. Dar PSD a ales, în final, să meargă cu Victor Ponta, care a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis. 10 ani mai târziu, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au negociat o candidatură unică pentru Cotroceni. În final, cei doi au mers separat şi, amândoi, au ratat finala prezidenţială.
Marcel Ciolacu a avut numai cuvinte de laudă pentru Crin Antonescu. ”Un om cu principii puternice care a ştiut să lupte pentru valorile sale şi care, în acelaşi timp, a putut să spună «Nu», cu toate costurile sale personale sau politice”, a spus liderul PSD, prilej pentru Crin Antonescu să exclame: ”Mulţumesc mult, domnule prim-ministru, nimeni, vreodată, în partidul meu, nu a vorbit atât de frumos despre mine. Nu e timpul trecut!”.
La rândul său, Crin Antonescu a numit PSD ”cel mai mare partid al României”. Sala a aplaudat îndelung.
„Veţi avea un preşedinte care va şti să respecte un partid istoric”, a încheiat Crin Antonescu.
Ulterior, pe scenă a urcat europarlamentarul Victor Negrescu, care a spus răspicat că PSD trebuie să aibă în continuare premierul, iar Crin Antonescu a aprobat imediat din cap. De altfel, Crin Antonescu i-a promis lui Marcel Ciolacu şi personal, şi în coaliţie, că nu-l va răsturna din funcţia de prim-ministru, în cazul în care va ajunge preşedintele României, susţin surse din conducerea PSD.
În final, s-a suspus la vot într-un sistem hibrid. În sală erau doar delegaţi din filiala Bucureşti, în jur de 400 de persoane. Au ridicat mâna, iar ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a centralizat votul, apoi a urcat cifrele pe o platformă online. La fel s-a întâmplat în toate filialele PSD din ţară: vot clasic, cu mâna ridicată, apoi înregistrat online, la centru. Aproape 5.500 de voturi favorabile a primit Crin Antonescu şi doar 18 împotrivă. ”Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii”, a spus candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la prezidenţiale. În realitate, e reînceputul unei frumoase prietenii care, de fapt, s-a înfiripat în data de 5 februarie 2011, când Crin Antonescu şi Victor Ponta, pe atunci aliaţi, nu rivali, puneau bazele USL.
14 ani mai târziu, Crin Antonescu a fost validat de PSD candidat pentru Cotroceni, iar Victor Ponta n-a mai prins rând la microfon. În timp ce delegaţii PSD votau, colegul lor de partid, Victor Ponta ieşea la gardul Parlamentului, colţ cu Catedrala Mântuirii Neamului, unde înregistra un mesaj dedicat poporului.
”Sunt foarte hotărât să intru în luptă”, a transmis Victor Ponta, fără a spune explicit că va intra în cursa prezidenţială.
”Mâine va spune din nou că va candida şi tot aşa. Ştirea de azi nu e Victor Ponta. Ştirea de azi e Crin Antonescu”, a reacţionat liderul PSD Marcel Cioalcu, într-o scurtă ipostază de redactor-şef.
”Tot ce îmi doresc, nu doar pentru noi, ci pentru ţara noastră, e ca această lungă şi complicată poveste să aibă happy-end”, a încheiat Crin Antonescu. Totuşi, sondajele comandate de PSD arată că fostul preşedinte al PNL e departe de Călin Georgescu.
„Crin Antonescu e pe locul doi în sondaje, dar la mare distanţă de Georgescu. Crin şi Nicuşor au în jur de 20%, în timp ce Călin Georgescu are aproape 40% doar în ţară, fără să măsurăm diaspora. Iar 85% dintre votanţii lui Georgescu spun că vor pune ştampila pe el indiferent de informaţiile sau dezvăluirile care vor apărea între timp. Deci sunt trup şi suflet pentru Georgescu”, a explicat unul dintre liderii PSD pentru News.ro.
Aşadar, Crin Antonescu e, momentan, departe de povestea cu happy end pe care şi-o doreşte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.