Rectorul UBB Cluj-Napoca, Daniel David, al cărui nume a fost vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale, spune că în acest moment nu este vorba despre el, ci despre ce doresc oamenii şi cum văd situaţia şi partidele politice. Profesorul universitar consideră că partidele pro-europene trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potenţiali candidaţi veniţi din toate mediile „relevante”, care să fie analizaţi „raţional politic” şi „riguros sociologic”. David susţine că ar trebui analizate inclusiv variantele candidat unic vs doi candidaţi pro-europeni, pe direcţia stânga-dreapta. Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susţinerea candidatului care este cel mai bine poziţionat, mai spune rectorul UBB.
„Am văzut că în spaţiul public circulă şi numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potenţialii candidaţi proeuropeni la alegerile prezidenţiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potenţială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală şi care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situaţie punctuală”, afirmă Daniel David pe blogul personal.
Potrivit rectorului UBB, în acest moment, nu este vorba despre el sau despre alţi potenţiali candidaţi, ci despre ce doresc oamenii şi cum văd situaţia şi partidele politice.
„Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă şi cu atenţie la nevoile şi mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potenţiali candidaţi, veniţi din mediul politic, socio-economic şi cultural-academic (şi alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare). Aceşti candidaţi trebuie analizaţi raţional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeaşi direcţie) şi riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii)”, explică David.
Rectorul UBB consideră că inclusiv partidele trebuie să analizeze variantele un candidat vs. doi candidaţi pro-europeni (pe direcţia stânga-dreapta).
„Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susţinerea candidatului care este cel mai bine poziţionat”, afirmă Danivel David.
Rectorul UBB consideră că, în paralel, este fundamentală organizarea funcţională a Parlamentului şi propunerea unui Guvern „cu oameni competenţi şi cu atenţie la cetăţeni”, care „să dea speranţe oamenilor” şi „să organizeze cât mai repede şi în siguranţa legalităţii şi a statului de drept alegerile prezidenţiale”.
Rectorul UBB crede că în acest moment trebuie ca Parlamentul să fie funcţional, iar noul guvern să fie format din miniştri şi secretari de stat acceptaţi de oameni şi care să le dea speranţă acestora că lucrurile s-au schimbat faţă de supărările avute înainte. În acelaşi timp, blocul pro-european trebuie să facă o analiză atât în zona politică, dar şi în cea socio-economică sau în zona academică.
„Iar de acolo pot să se gândească la oameni cu care să discute. Analiza politică e foarte importantă, ca toţi să tragă în aceeaşi direcţie, dar în acelaşi timp trebuie făcute şi analize sociologice foarte clare, care să potrivească interesele şi nevoile oamenilor, ce îşi doresc oamenii. Asta trebuie făcut, iar candidatul pro-european care va ieşi în urma acestor analize, eu cred că trebuie susţinut sigur şi să ne încolonăm în spatele lui cei care credem într-o Românie euroatlantică şi să o menţinem şi să o dezvoltăm pe această linie”, a afirmat David la Digi24.
Întrebat dacă, în condiţiile în care i s-ar propune, ar accepta să se înscrie în cursa electorală pentru prezidenţiale, Daniel David a spus că dacă acest lucru i s-ar propune „pur şi simplu” din zona politică, „aşa simplu”, nu ar accepta decât dacă ar rezulta din analizele făcute şi din paşii descrişi de el.
„Adică simplul fapt că se decide susţinerea unui X sau Y, este o mare greşeală, pentru că trebuie văzut ce vor oamenii, cine are şansa cea mai bună şi abia apoi să se ia decizia”, a explicat David.
În legătură cu posibilitatea desemnării unui candidat comun pentru alegeri, Daniel David a spus că tot oamenii trebuie întrebaţi, fiindcă se pot face aceste anchete sociologice. „Întrebarea pentru blocul pro-european este aceasta. Un singur candidat în prima fază sau doi candidaţi, unul mai pe centru dreapta, altul mai pe centru stânga, care, eventual, se unească în funcţie de rezultat în turul doi, dacă va fi cazul”, a spus David.
Referitor la varianta unui candidat independent la Preşedinţie, acest lucru ar trebui stabilit tot în urma unor analize. „Analizele politice trebuie să vină după ce vezi ce vor oamenii şi după aceea te hotărăşti din opţiunile pe care le au ei, ce decide factorul politic, nu invers”, a mai spus rectorul UBB Cluj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.