Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, o iniţiativă legislativă a USR care aduce mai multă transparenţă în cheltuirea banilor din sport şi obligă Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) să publice pe site sursele de finanţare, bugetul şi bilanţul contabil. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
După votul de astăzi, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român – care primeşte 1% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiilor de exploatare - va avea obligaţia de a publica pe site-ul propriu sursele financiare, bugetul contabil şi execuţia bugetară anuală, arată USR, într-un comunicat de presă.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, COSR va trebui să facă publice informaţii legate de grila de salarizare, registrul imobilizărilor, numărul de persoane angajate, organigrama instituţiei, deciziile şi hotărârile adoptate de organele de conducere ale COSR, precum şi finanţările alocate fiecărei federaţii sportive şi criteriile după care au fost alocate finanţările. Nerespectarea acestei obligaţii va constitui contravenţie sancţionată cu amendă.
 
„Adesea ne plângem de la tribuna parlamentului  despre resursele puţine care sunt alocate sportului, asta în condiţiile în care societatea civilă, dar şi sportivii sau antrenorii ne arată că, de multe ori, instituţiile care primesc aceste resurse le cheltuie în mod netransparent şi ineficient. Transparenţa privind cheltuielile şi alocarea fondurilor în sport este necesară, mai ales că acesta este un domeniu subfinanţat. Puţinele resurse alocate de statul român către sport ar trebui drămuite cu cap. Aşa vor avea de câştigat şi entităţile care primesc bani de la bugetul de stat şi sportivii sau iubitorii de sport şi cu siguranţă vom vedea şi mai multe medalii în diferitele competiţii internaţionale şi români mai sănătoşi”, a spus la tribuna Parlamentului deputatul USR Cristian Brian, unul dintre iniţiatorii legii.
 
„Ar trebui să fim mult mai atenţi la cum sunt alocaţi banii în sportul românesc şi cum îi cheltuie federaţiile, în condiţiile în care vorbim de zeci de milioane de euro. Din taxele din industria jocurilor de noroc, COSR primeşte aproximativ 10 milioane de euro anual. Un exemplu recent de folosire nefericită a acestor fonduri l-am văzut la Federaţia Română de Schi Biatlon, care a primit, din 2019 până la Olimpiada de la Beijing, doar de la COSR suma de 3 milioane de euro. Ne amintim cu toţii scandalul în care a fost implicată Federaţia Română de Schi Biatlon după ce a refuzat de două ori accesul celei mai bune schioare la Olimpiada de la Beijing. Nu s-a întâmplat nimic după aceea, în ciuda declaraţiilor ministrului Novak. Bani sunt în sportul românesc. Nu sunt foarte mulţi, dar sunt. Problema este că sunt folosiţi extrem de prost”, a adăugat deputatul Tudor Pop, coiniţiator al legii, potrivit sursei citate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.