Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, conform PressOne. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, respinge acuzaţiile conform cărora mai mult de jumătate din teza sa de doctorat ar fi plagiată şi afirmă că este vorba despre o acţiune de decredibilizare a sa la a cărei origine ar fi " o parte din cei 19.000 de angajaţi ai SRI " inclusiv "acoperiţii".
Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată "Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", sunt plagiate. Lucrarea a fost susţinută la un an de la aderarea la UE, în 2008, tema fiind la acel moment depăşită.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sursele originale identificate de PressOne sunt exclusiv cărţi de economie care nu sunt disponibile online.
Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.
Presupusa cercetare este un studiu de caz de 7 pagini, în care este prezentat un profil al companiei TMK Artrom SA din Slatina. Aceasta fabrică ţevi de oţel fără sudură şi face parte din grupul TMK, al doilea producător mondial de ţevi, scrie Press One.
Lucrările din care Vâlcov a plagiat cele mai multe pagini nu sunt menţionate în bibliografie.
Printre lucrările din care Vâlcov copiat, uneori inclusiv notele de subsol, se numără: "Managementul modern", scrisă de Samuel C. Certo, apărută la Editura Teora din Bucureşti în 2002, "Dicţionar de management şi finanţe", de Richard Koch, Managementul strategic al întreprinderilor şi provocările tranziţiei", scrisă de Marcela Naneş şi apărută în anul 2000 la Editura All Beck, "Finanţe manageriale", scris de canadienii Paul Halpern, Fred Weston şi Eugene Brigham, publicat de Editura Economică în 1998, "Finanţe. Teoria pieţelor financiare", scris de Ion Stancu şi publicat la Editura Economică în 1997,"Gestiunea financiară a întreprinderii", scrisă de Nicolae Schigea, Laura Giurcă Vasilescu, Roxana Ispas şi Cristian Stanciu, apărută în 2005 la Editura Universitaria din Craiova.
"Managementul financiar al întreprinderilor în spaţiul Uniunii Europene", este copiat din cartea "Management comparat. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Japonia", semnată de Ovidiu Nicolescu şi apărută în 1998 la Editura Economică.
În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menţionate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferenţiar la Facultatea de Finanţe, Bănci şi Contabilitate a Universităţii "Dimitrie Cantemir".
După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanţe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a devenit membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Naţională de Prognoză.
Principala atribuţie a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuşi, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 şi de două ori în primul semestru din 2018, conform PressOne.
Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.