Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că România nu are, în prezent, probleme de trafic de arme, trafic de droguri sau trafic de persoane semnificative pe graniţa cu Ucraina. ”Există o preocupare la nivel european, din câte am văzut, la consiliile JAI, în legătură cu acest subiect. Şi nu ratez nicio ocazie să subliniez că nu avem probleme, gestionăm acolo situaţia fără dificultăţi”, a subliniat el. Predoiu a susţinut că România este una dintre cele mai bine protejate ţări la graniţă, cu toate provocările care sunt. ”Am evocat presiunile de migraţie, iată, avem evenimente nedorite la frontiera cu Ucraina, drone care cad pe teritoriul nostru uneori sau în apropiere. Toată această presiune pe care o avem a fost gestionată exemplar”, a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vă mulţumesc deschis pentru felul în care aţi lucrat, pentru felul în care v-aţi îndeplinit misiunile, aţi performat şi aţi avut, aţi obţinut rezultate. Sigur că primul reflex este să ne referim, cum s-a şi făcut în prealabil, la Schengen şi succesul de anul trecut, parţial, dar un succes important, care s-a construit pe efortul şi performanţa dumneavoastră la frontieră, dar e vorba şi de alte zone în care aţi performat: combaterea traficului de multiple tipuri: trafic de persoane, trafic de ţigări, trafic de arme, trafic de droguri. (...) Graţie serviciului dumneavoastră, ţara este mai sigură. Şi avem o ţară sigură”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, la evenimentul de celebrare a 160 de ani de la înfiinţarea Poliţiei de Frontieră.

El a adăugat că ”întotdeauna este loc de mai bine”, dar  rezultatul muncii Poliţiei de Frontieră este unul foarte bun.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Avem în faţă provocări serioase. Sigur că avem un rezultat bun pe migraţie, dar el trebuie menţinut ca atare, în contextul în care evenimente geopolitice, în vecinătate sau mai depărtat, pot genera fluxuri migratorii care să ridice presiunea pe graniţele ţării. Am făcut cu succes intrarea în spaţiul Schengen cu două frontiere şi v-aţi achitat exemplar de noile sarcini, noile provocări, de la modul în care se efectuează, în acest regim, paza frontierelor şi-a controalele pe graniţe, până la procesarea vizelor”, a continuat ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, descurajarea este foarte importantă, iar ”nivelul scăzut de migraţie ilegală” din primele şase luni, 73%, iar pe fluxul de intrare, 83%, ”se datorează nu numai faptului că nu trece prin România principala rută migratorie spre Europa, aşa cum mai spun unii, ci se datorează şi faptului că dumneavoastră vă faceţi foarte bine treaba şi traficanţii de migranţi cunosc acest lucru”.

”Sunt informaţi cu privire la faptul că aţi ridicat nivelul de protecţie la frontieră. Şi această informaţie circulă. Evident că vorbesc, cum bine ştiţi, documentat, pe bază de informaţie, obţinută profesionist, de instituţiile noastre, din interiorul ministerului şi din afara lor. Aţi dat un semnal foarte puternic reţelelor de migranţi. Ocolesc România. Trebuie menţinut acest semnal, trebuie depistate orice tipuri de trafic. Dacă vorbim de bunuri, orice tip de bunuri, de la ţigări până la droguri”, a arătat Predoiu.

Ministrul de Interne a precizat că o altă prioritate este combaterea traficului de droguri.

”Şi a traficului de persoane, un domeniu în care, iarăşi, aţi avut rezultate şi am avut în Ministerul de Interne, bune, în anul anterior, consacrate şi de raportul Departamentului de Stat în această privinţă, care remarcă progrese. Gestionăm foarte bine contextul regional, sub aspectul presiunii pe frontieră, derivate din războiul din Ucraina. Aş vrea să spun limpede, pentru că ce vorbim aici ajunge şi către opinia publică, şi către ambasade, şi către alte instituţii similare: nu avem în acest moment probleme de trafic de arme, trafic de droguri sau trafic de persoane semnificative pe graniţa cu Ucraina. Există o preocupare la nivel european, din câte am văzut, la consiliile JAI, în legătură cu acest subiect. Şi nu ratez nicio ocazie să subliniez că nu avem probleme, gestionăm acolo situaţia fără dificultăţi. Dar, în acelaşi timp, de asemenea, vreau să vă transmit, comandamentul şi publicului nostru, asigurarea că vom menţine nivel ridicat de atenţie”, a subliniat Cătălin Predoiu.

El a menţionat că proiectele-pilot cu ţările vecine, dar şi cu Austria, ”merg foarte bine” şi vor fi menţinute. 

”România e una dintre cele mai sigure ţări. Şi în interior, şi la graniţă. E una dintre cele mai bine protejate ţări la graniţă. Cu toate provocările care sunt. Am evocat presiunile de migraţie, iată, avem evenimente nedorite la frontiera cu Ucraina, drone care cad pe teritoriul nostru uneori sau în apropiere. Toată această presiune pe care o avem a fost gestionată exemplar”, a afirmat Predoiu.

Ministrul a susţinut însă că doreşte exigenţă: ”Cerinţa este din ce în ce mai sus, din ce în ce mai bine. Nu ne culcăm pe laude, nu ne îmbătăm cu succesul pe care l-am avut până acum, ci dimpotrivă, performăm şi mai mult. Avem datorii faţă de cetăţeni. Aveţi o misiune pe care v-aţi asumat-o. Aveţi o profesie nobilă, aveţi o profesie pe care nu o poate face oricine. Dacă v-aţi asumat-o, duceţi-o înainte, aşa cum aţi dus-o şi până acum, cu demnitate, onoare, cu patriotism şi cu conştiinţa a ceea ce faceţi, pentru că e important să conştientizaţi miza lucrurilor pe care le săvârşiţi în fiecare zi, de strajă patriei”.

Potrivit acestuia, ”foarte multe atârnă de ceea ce vom reuşi cu şi în Poliţia de Frontieră în următoarele luni”.

”Avem nevoie să facem următorul pas în Schengen. O să-l facem! Contextul este mai greu decât anul trecut, deşi poziţia noastră e mai sigură, pentru că suntem deja membri Schengen, dar contextul e mai greu. Suntem după alegeri în Europa, înainte altor alegeri în Europa, în timp ce se formează Comisia Europeană, cu temeri legate de instrumentalizarea migraţiei la nord şi la est din partea multor state europene. Toţi privim doar spre discuţiile care au avut loc cu Austria, dar trebuie să privim şi către nordul Europei, acolo unde sunt temeri mari legate de provocări migratorii. Context în care în sud persistă probleme de migraţie, în care graniţa nu e atât de bine protejată cum este protejată în România, context în care se pune în discuţie reforma FRONTEX şi altor agenţii europene”, a completat el.

Data de 24 iulie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei de Frontieră Române prin articolul numărul 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române.

Alegerea acestei date este legată de unirea celor două structuri grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza din 24 iulie 1864.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.