PNL a depus luni, la conducerile celor două Camere ale Parlamentului, solicitarea de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice în vederea revocării lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, considerând că aceasta, prin acţiunile sale, şi-a depăşit competenţele legale.
”Vă solicităm să procedaţi la sesizarea Comisiilor juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ca, în şedinţăcomună să audieze Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, în vederea revocării din funcţia în care a fost numită”, afirmă liderii grupurilor parlamentare PNL Florin Roman şi Daniel Fenechiu, în documentul adresat conducerilor celor două Camere.
Liberalii îi reproşează lui Renate Weber că prin acţiunile sale şi-a depăşit competenţele legale.
Ei se referă la ”declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existenţa unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existenţa unor acte sau fapte care pot fi asimiliate torturii”.
”În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza acţiunii de monitorizare”, afirmă PNL în documentul depus la Parlament.
De asemenea, reclamă că, în contextul acestei mponitorizări, care nu are anunţată perioada desfăşurare, au fost solicitate spitalelor date complete ale pacienţilor, ceea ce intră sub incidenţa mecanismului de protejare a datelor cu caracter personal.
Liberalii îi mai impută lui Weber ”existenţa unui grav conflict de interese generat de acţiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare” a legii de impozitare a pensiilor speciale, în condiţiile în care Avocatul Poporului este beneficiar al pensiei de serviciu şi deci vizat direct de lege.
”Prin acţiunea de a contesta la Curtea Constituţională o lege, anterior intrării în vigoare a acesteia, lege care îi afectează un interes patrimonial personal, a încălcat dispoziţiile legale în vigoare în materia conflictului de interese, acţiunea fiind în mod evident în contradicţie cu dispoziţiile art.1, alin 5 din Constituţie”, argumentează liberalii.
Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.