Reprezentanţii Partidului Ecologist Român susţin că este necesară amânarea alegerilor parlamentare pentru data de 14 martie. Cătălin Ivan, care deschide lista PER la Camera Deputaţilo în Iaşi a afirmat că organizarea alegerilor pe 6 decembrie este „crimă cu premeditare”, La rândul său, Şerban Nicolae, primul pe lista PER la Senat în Bucureşti, a spus că nu solicită amânarea scrutinului, ci doar suspendarea procesului electoral până anul viitor, eventual când va exista un vaccin împotriva COVID şi un tratament adecvat care să dea roade.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Tema pe care o abordăm e cea legată ce alegerile parlamentare în perioadă de pandemie. Dacă data de 6 decembrie e o dată corectă din punct de vedere al sănătăţii publice sau data de 14 martie ar fi mult mai bine şi mult mai sigur pentru cei care fac campanie şi vor să voteze. Din punctul nostru de vedere data de 6 decembrie este una care face ca aceste alegeri să fie neconstituţionale. E imposibil de participat la o campanie electorală în perioadă de pandemie. Nu poţi să te vezi cu oamenii, nu putem vorbi de o campanie electorală, dar se încalcă dreptul constituţional în egală măsură de a vota, de a alege. În condiţiile actuale mersul la vot, prezenţa în cabina de vot este un risc major. Mulţi se pun în pericol mai ales dacă se află într-o situaţei vulnerabilă sau care au comorbităţi”, a declarat Cătălin Ivan, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PER.

El a adăugat că măsurile Guvernului sunt contradictorii, pe de o parte sunt luate restricţii, pe de alta când vine vorba de Sibiu, „acasă la domnul Iohannis”, poate continua târgul de Crăciun fără niciun fel de probleme.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Din punctul nostru de vedere este necesară amânarea alegerilor în primăvară. Organizarea lor acum e crimă cu premeditare. Cei care le fac acum îşi asumă riscul de a fi pierderi omeneşti. Nu ştiu cine în lumea aceasta îşi poate asuma să condamne la moarte oameni doar pentru nişte voturi în plus. Întrebarea cinică care se pune este - câte vieţi omeneşti valoarea un vot? Organizarea alegerilor pe 6 decembrie înseamnă crimă cu premeditare. E o asumare pe care nimeni într-un stat de drept nu ar trebui să o poată face. Măsurile luate sunt total contradictorii. Pe de o parte sunt interzise pelerinajele, pe de altă parte suntem anunţaţi că va exista târgul de Crăciun şi va funcţiona toată iarnă. Deci acasă la domnul iohannis totul va continua ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Şcolile sunt închise, însă sunt bune ca să fie organizate secţii de votare. În vara acestui an ni se spunea că dacă trecem de 3 la mie cazuri de infectaţi e un dezastru public pentru sănătate. Suntem deja la 5 la mie şi cu toate acestea organizăm alegeri. În toată Europa se iau măsuri, restricţii. În România nu se întâmplă absolut nimic. Se merge mai departe”, a mai spus Ivan.

Fostul social-democrat Şerban Nicolae a explicat că nu a fost problemă la amânarea alegerilor locale, când erau mult mai puţine infectări şi când erau suficiente resurse medicale, însă acum PNL şi Ludovic Orban ar vrea, dacă se poate, să aibă loc alegeri cât mai curând, pentru ca mai mulţi liberali să îşi asigure locul în Parlament. Candidatul PER la Senat în Bucureşti a mai spus că procesul electoral ar trebui suspendat pentru începutul anului viitor, când va exista un tratament mai bun pentru COVID-19, precum şi un vaccin.

„Bănuiesc că nu e niciun secret pentru nimeni faptul că în vară alegerile locale au fost amânate, iar primarii şi consilierii în funcţie au mai rămas încă patru luni. Nu a fost nicio problemă, nu se punea problema de majorităţi toxice în consiliile locale. Atunci când eram la începutul epidemiei, când aveam sau părea că avem suficiente resurse medicale, am luat o asemenea măsură. E cu atât mai criminal, cu atât mai aberant să se pună mandatele unor parlamentari doritori deasupra vieţile oamenilor. Eu înţeleg că PNL şi Orban ar vrea să aibă loc mâine sau diseară ca să se vadă mai repede în Parlament, dar asta nu cu preţul vieţii românilor. Pot să admit ipoteza imunizării de turmă pe care o laudă unii, în sensul că să ne expunem şi să căpăm imunitate dar aş sugera să o facă cu propria familie, nu să iasă să ceară românilor să facă asta. (...) Dacă aveam o asemenea incidenţă acum 5 luni efectul nu era atât de grav. Acum suntem la maximum cu paturile de terapie intensivă cu cazuri grave care duc chiar la decese. Să facă alegeri în asemenea condiţii e un lucru îndreptat împotriva românilor”, a explicat Nicolae.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.